Mener brev fra Breivik viser at han er mentalt syk

SKIEN (Dagbladet): Anders Behring Breiviks advokat Øystein Storrvik holder sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett, for anledningen flyttet til terroristens soningssted Skien fengsel.

Storrvik prøver å overbevise retten om at klienten er utsatt for menneskerettsbrudd i fengselet, og hevder at 37-åringen synes å ha tatt mental skade av soningen. Han legger særlig vekt på et brev Breivik i fjor sendte til personer i pressen, deriblant Dagbladet.


BREIVIKS BREV: Advokat Storrvik mener oppsettet i dette brevet fra Breivik tyder på at klienten har mentale problemer. Faksimile: Breiviks brev til Dagbladet
Vis mer

Vanskelig å lese

Brevet, som er på 14 tettskrevne sider, er henvendt til Erna Solberg, Siv Jensen og Kristin Clemet i tenketanken Civita. Det er skrevet på korrekt norsk og er logisk sammenhengende, men er vanskelig å lese, bl.a. fordi Breivik benytter hele arket.

Storrvik trekker fram hva psykiater Randi Rosenqvist sa om brevet i retten i forrige uke. Rosenqvist er faglig ansvarlig for risikovurderingene rundt Breiviks soning.

- Det er slik schizofrene ofte utnytter arket. Det forbauser meg at det ikke er mer lesevennlig. Det er jo ikke slik at han har mangel på papir, sa Rosenqvist.

Mulig stormannsgalskap

I det aktuelle brevet til Solberg, Jensen og Clemet beskriver Breivik hvordan han eller folk fra det angivelige politiske partiet hans, Den nordiske stat (NS), i framtida skal ha korttidsdemonstrasjoner foran Stortinget i spesialbygd bil med pansrede glass, dersom kravene hans ikke innfris.

Psykiateren uttalte også at brevet kunne peke i retning av megalomani (stormannsgalskap) og paranoid psykose, men kom likevel til at Breivik er strafferettslig tilregnelig.

- At hun reiser problemstillingen, kan tyde på at dette er mer alvorlig, og da kan ikke domstolen legge til grunn at han er frisk, sier Storrvik.

- Kjempeproblem

- Når hun som har fulgt ham tettest, reiser spørsmålet om Breiviks psykiske helse, har vi et kjempeproblem. Da har vi en helt annen person enn verstingene, legger han til.

Statens advokater la i sin prosedyre i går stor vekt på å sammenlikne Breiviks sak med «verstingene» fra Den europeiske menneskerettsdomstolen – terroristen «Sjakalen», separatistlederen Abdullah Öcalan og drapsmannen Franciscus Cornelis van der Ven. Storrviks poeng er at dersom Breivik er psykisk syk, er sammenlikningen irrelevant.

- Verstingene har vært virkelige ledere – mafiosi, terroristledere som har hatt terrorceller. Breivik har aldri hatt det, annet enn i en konstruksjon, sier advokaten.

- Isolasjonsskader

Storrvik sier alt dette tyder på at klienten ikke har hatt godt av å sitte så mye alene.

- Kanskje dette ikke var riktig måte å håndtere ham på, konkluderer han.

Breivik sa selv i sitt partsinnlegg i forrige uke at han har pådratt seg skader av å sitte isolert – først og fremst viser dette seg ved at han er blitt radikalisert politisk.

- Jeg har blitt særere og særere, sa han.

Imidlertid kan ingen av fagpersonene som har vitnet i retten – leger, konsulenter og hans besøksvenn – se tegn til slike skader.

Wednesday, January 18th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments