- Med mindre Mexico behandler oss med respekt, så er det ingen vits å møtes

(Dagbladet/NTB): – Vi har blitt enige om å avlyse møtet vi hadde planlagt for neste uke. Hvis ikke Mexico vil behandle USA rettferdig og med respekt, så er det ingen vits å møtes, sier president Donald Trump.

Han står på talerstolen i Philadelphia, der han snakker til partiet sitt under et republikansk kongressmøte.

For første gang på mange år kontrollerer Republikanerne nå både Det hvite hus og begge kamrene i Kongressen, og Trump påpekte overfor sine partifeller at de går travle tider i møte, skriver NTB.

- Tenk på alt vi kan gjøre og alle de som vi kan gjøre det for, sa presidenten.

- Bare å avlyse

Det er bare noen få timer siden Mexicos president varslet at han avlyser møtet med den amerikanske presidenten, i et forsøk på å slå ned på Trumps ønske om at meksikanerne skal ta mur-regninga.

- Grensekontroll er utrolig viktig for å ivareta sikkerheten og jobbene for våre borgere. Jeg har sagt det før: USA betaler ikke for den veggen, sier han.

- Dersom Mexico ikke er villig til å betale for den ytterst nødvendige muren, er det bedre å avlyse det planlagte møtet, skrev den amerikanske presidenten på Twitter torsdag.

Så svarte Mexico:

«Vi har denne morgenen informert Det hvite hus om at jeg ikke vil delta i arbeidsmøtet som er planlagt neste tirsdag med @POTUS», heter det i meldingen fra president Enrique Peña Nieto.

Seinere i ettermiddag har Trumps pressetalsmann Sean Spicer sagt at Det hvite hus vil prøve å finne en ny dato for et møte.

Saken fortsetter under videoen.

- Store ting

Trump snakker i kveld om alt han har fått til – som frihandelsavtalen TPP som han skrotet – i sine første dager som president.

- Etter at jeg kom til denne posisjonen har jeg gjort store ting, store ting, som skal få amerikanere tilbake på topp igjen, sier han fra talerstolen.

- Vi skal bli USA igjen. Vi skal massivt senke skattene, sier han mens republikanerne klapper takt. Han nevner veteranene og bøndene rundt om i USA som han bedyrer vil få det bedre i tida framover.

Travle tider

Trump har holdt et høyt tempo siden han flyttet inn i Det hvite hus forrige fredag.

Han har undertegnet en rekke presidentordrer der han blant annet har reversert Obamas helsereform Obamacare, begynt prosessen med å trekke USA ut av frihandelsavtalene TPP og NAFTA, godkjent byggingen av to omstridte oljeledninger og en omfattende omgjøring av USAs flyktningpolitikk i tillegg til en rekke andre saker, skriver NTB.

I kveld gjentok Trump at han driver politikk «for vanlige folk».

- Makten skal flyttes fra Washington og tilbake til det amerikanske folk, sa han.

- Millioner av amerikanere har tro på oss, og nå har vi sjansen til å oppnå reell forandring i USA, fortsatte han.

Mens Trump sto på talerstolen inne på konferansesenteret, gikk hundrevis av demonstranter i protestmarsj i Philadelphia. De ropte slagord med krav om at presidenten må gå av.

Saken fortsetter under videoen.

Nekter flyktninger adgang

Senere er det ventet at Trump kommer til å undertegne en presidentordre om å nekte syriske flyktninger adgang til landet. Ordren innebærer at døren vil stenges helt for flyktninger fra krigsherjede Syria på ubestemt tid.

Ordren innebærer videre at flyktninger fra alle land blir nektet adgang til USA de neste fire månedene, ifølge utkastet.

Presidentordren betyr trolig også stopp i visumutstedelser i minst 30 dager for personer fra land hvor det hovedsakelig bor muslimer, deriblant Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Thursday, January 26th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments