Kontrollkomiteen retter kraftig skyts mot Thommessen: – Det er det mest alvorlige jeg har hørt om siden krigen

(Dagbladet): Stortingets kontroll og konstitusjonskomité retter kraftig skyts mot stortingspresident Olemic Thommessen (H), som de mener har tilbakeholdt sentral informasjon om en alvorlig konflikt som presidentskapet var involvert i.

Thommessen mener selv det ikke er grunnlag for den kritikken presidentskapet utsettes for.

I et brev oversendt til presidentskapet onsdag anklager komiteen presidentskapet for å ha gitt seg selv myndighet til å sette til side taushetsplikten for EOS-utvalget, som fører kontroll med de hemmelige tjenestene, ifølge NTB.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte saken.

- Jeg har ikke vært borti noe så alvorlig i min tid på Stortinget, og har heller ikke hørt om noe så alvorlig etter krigen, sier komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp) til Dagbladet.

- Det går i hovedsak ut på at presidenten har forsøkt å fjerne et av mandatpunktene Solbakken-utvalget skulle se på, og at presidentskapet i flere tilfeller har motsatt seg EOS-utvalgets ønske om å få et eget lovgrunnlag for å dele gradert informasjon med Solbakken-utvalget, sier han videre.

Dette er konflikten:

I 2014 fikk det såkalte Solbakken-utvalget, ledet av Bjørn Solbakken, i oppgave å evaluere Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget).

Det førte til en strid mellom EOS-utvalget og presidentskapet om lovforståelsen når det gjaldt granskernes tilgang på taushetsbelagt informasjon som EOS-utvalgets medlemmer sitter på. Presidentskapet sendte brev til EOS-utvalget der den fritok dem fra taushetsplikten slik at de kunne svare på evalueringsutvalgets spørsmål. Men EOS-utvalget mente det kunne skade deres troverdighet at denne bestemmelsen ikke var forankret hos de folkevalgte, skriver NTB.

- Det er en så alvorlig bekymring at vi må høre nærmere hvorfor disse bekymringene ikke ble videreformidlet til Stortinget, sier komitémedlem Michael Tetzschner (H) til NTB.


ALVORLIG: – Jeg har ikke vært borti noe så alvorlig i min tid på Stortinget, sier komitémedlem Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Vis mer

- Veldig alvorlig

Han presiserer at komiteen tar opp saken fordi den er fagkomité med ansvar for EOS-utvalget, og ikke som kontrollkomité. Komiteen påpeker imidlertid i brevet at presidentskapet ikke har myndighet til å avgjøre spørsmål om lovfortolkning.

EOS-utvalget forsøkte å melde fra til kontrollkomiteen om striden, men meldingen ble ikke oversendt komiteen. Den ble liggende i sju uker, før den ble «referert sammen med andre saker» i februar 2015.

«Presidentskapet kan ikke på denne måten, uten et uttrykkelig stortingsvedtak om å dispensere fra eget reglement, legge beslag på en sak innkommet til Stortinget», heter det i et brev komiteen sendte presidentskapet onsdag og som NTB har fått tilgang til.

- Fikk vite ved en tilfeldighet

Her ber komiteen om å få tilgang til all korrespondanse om saken og kommentarer fra stortingspresidenten, skriver NTB.

Stortinget fikk til slutt til behandling et forslag fra presidentskapet om en lovhjemmel som ga EOS-utvalget lov til å dele taushetsbelagt informasjon med utvalget som skulle granske dem, men uten at striden som lå bak, kom fram.

- Mandatet til EOS-utvalget ble utvidet gjennom en sak som kontrollkomiteen framla for Stortinget, hvor en skulle se på overvåking fra fremmede tjenester på norsk jord. Det mandatpunktet mente stortingspresidenten at Solberg-utvalget ikke skulle se på. Vi ble kjent med at dette hadde skjedd ved en ren tilfeldighet, sier Lundteigen til Dagbladet.

- Vi har dokumentert hva som har skjedd. Det er gjort ting som kontrollkomiteen finner veldig alvorlig, legger han til.

- Ikke grunnlag for den slags kritikk

Stortingspresident Thommesen mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen retter mot presidentskapet.

- Det var presidentskapets ansvar å nedsette utvalget og gi mandatet, og også legge de formelle rammene for utvalgets arbeid. Dette ble gjort etter grundige vurderinger, sier Olemic Thommessen i en kommentar til Dagbladet, og legger til:

- Presidentskapet mener det ikke er grunnlag for den kritikken komiteen kommer med, og vil gjøre rede for dette i sitt svar til komiteen.

Enstemmig kontrollkomité

Kontrollkomitéleder Martin Kolberg (Ap) bekrefter overfor Dagbladet at komiteen har kontaktet presidentskapet.


Enstemmig: Komitéleder Martin Kolberg (Ap) sier til Dagbladet at det er en enstemmig komité som har sendt brev til presidentskapet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Vis mer

- En enstemmig kontrollkomité har stilt presidentskapet en del spørsmål i forbindelse med behandlingen av evalueringen av EOS-utvalget. Vi avventer nå presidentskapets svar, sier Martin Kolberg (Ap) i en kort kommentar til Dagbladet.

Komitémedlem Jette Christensen (Ap) sier på sin side at det ikke er snakk om konkrete anklager.

- Vi kommer ikke med anklager, men vi stiller betimelige spørsmål om behandlingen til Stortinget om viktige EOS-saker som Stortinget trenger svar på, skriver komitémedlem Jette Christensen i en tekstmelding til Dagbladet

Komitémedlem Gjermund Hagesæter (Frp) ønsker ikke å gå i detaljer, men sier komiteen forventer en god tilbakemelding fra presidentskapet.

- Brevet er tydelig og en del krassere enn det som er vanlig å finne i brev som sendes internt på Stortinget, sier han til Dagbladet.

Thursday, January 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments