Jo mer du sover, jo mindre spiser du

Vi er inne i de kritiske dagene. Folk trenger all den hjelp de kan få. Nyttårsløfter er vel og bra. Alle kan lire av seg noen gode forsetter med to og en halv i promille, fyrverkeriraketter fykende rundt ørene, tenna i taket og slipset på tvers. Problemet er at disse løftene må innfris. Da er gode råd dyre. Men hjelpen er nærmere enn du tror. Januar er høysesong for selvhjelpsbøker, altså bøker om å hjelpe seg selv – med støtte fra folk som vet hva de snakker om.

Moderne selvhjelpsbøker tar ikke for seg bare ett problem. De tilbyr totalløsninger. Før du får sukk for deg, har du sluttet å røyke, drikke og banne, ryddet huset, kastet alt du ikke trenger, ordnet økonomien, pantet tomflaskene, begynt å trimme, hilse på naboen, klappe katten og tømme oppvaskmaskinen. Selvhjelpsforfatterne forandrer livet ditt. Du slipper å velge selv. Du løsnes fra frihetens lenker. Hva gjorde vi før folk begynte å skrive disse bøkene?

La oss se på noen av de mest aktuelle. I disse dager kommer japaneren Kiri Harakommoda «Skaff deg et liv!» endelig ut på norsk. Harakommoda er kjent for den såkalte kommodemetoden. Hennes geniale filosofi går ut på at livet er som en kommode. Den er fylt med små og store skuffer. På skuffene står stikkord som «søvn», «helse», «kosthold», «opprydning», «laster», «lyster» og så videre. Trikset er å åpne bare en skuff av gangen. De fleste åpner alle på en gang, og da blir det bare rot, sier Harakommoda, som kan henvise til millioner av lykkelige og takknemlige lesere over hele kloden.

Mange ser nok også fram til den tysktyrkiske selvhjelpseksperten Mussein Ordnungs «På øverste hylle». Der Harakommoda opererer med skuffer, er hyller Ordnungs geniale oppfinnelse. En hylle av gangen. Ikke undervurder nederste hylle og ikke overvurder øverste. Den tredje boka som anbefales, er amerikaneren Diem Carpas «Vannet blir til mens du ror». En utpreget totalselvhjelpsbok, som tar utgangspunkt i de ti s’ene i tilværelsen: søvn, sykling, sild, system, sjakk, strikking, sus og dus, saft og vann, sakte-TV og store doser stillhet. Lykke til. Og godt nytt år!

Friday, January 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments