- Hun blir blant de første til å ryke ut, hun er uspiselig

19.august 2016 ble den dagen da det oppsto et plutselig og forbipasserende høytrykk over fjorårets valgkamp.

Den dagen sa Trump unnskyld til alle han måtte ha fornærmet og «påført personlig smerte». Det må ha vært en del allerede da. Så snakket Trump om hvorfor velgere med afroamerikansk bakgrunn burde stemme på ham, ikke Hillary Clinton. Og i hvert fall tilsynelatende var retorikken i innvandringspolitikken finjustert noe.

Kvinnen som fikk æren for «nye» Trump, var 50 år gamle Kellyanne Conway.

- Hun var den første markante Trump-rådgiveren som framstod som glattstriglet. Hun er profesjonell, svært veltalende, dannet og en smart strateg, sier Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Bare blåbær

Kellyanne Conway vokste opp i New Jersey med en mor som jobbet på casino, en bestemor og to ugifte tanter. Det er en oppvekst hun selv snakker om som «veldig ukonvensjonell».

Om vi skal forstå Trumps valgkampsjef og rådgiver, skal vi åpenbart ikke kimse av alle somrene hun sto og pakket bær på en blåbærfabrikk i Hammonton.

På blåbærfabrikken lærte hun ifølge seg selv «alt om livet og god arbeidsmoral». Det var her hun ble kåret til skjønnhetsdronning som 16-åring. Fire år senere kunne hun smykke seg med tittelen som verdensmester i blåbærpakking.

Fra blåbærfabrikken bar det avgårde til jusstudier i Washington. Men det var i politikken Conway fant sitt virke. I 1995 etablerte hun sitt eget gallupbyrå, og i de 20 åra som fulgte har hun jobbet for å få republikanere som Fred Thompson, Dan Quayle, Newt Gingrich valgt – med vekslende hell.

Hun har også jobbet med visepresident Mike Pence, og fikk deler av æren for at han ble gjenvalgt som guvernør i Indiana. Det siste hun gjorde var å jobbe for Texas-senator Ted Cruz. Han tapte som kjent nominasjonskampen mot nettopp Donald Trump.

- Talskobra og sjelløs despot

Så hva kan vi vente oss av Kellyanne Conway som Trumps rådgiver i Det hvite hus? Da hun og Stephen Bannon kom inn i valgkampen på samme tid i august i fjor, ble hun regnet som den modererende. Bannon ble regnet som en mørkemann og en «la Trump være Trump»-pådriver.

Men etter å ha turnert CNN, Fox News, MSNBC og andre TV-stasjoner så mange ganger på vegne av Trump, spør amerikanske medier seg om hun ikke er blitt som Trump selv?

- Den ene som setter tonen i konfrontasjonene er Donald Trump selv. Den andre er Kellyanne Conway. Hun er blitt en skyttergravskriger, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier til Dagbladet.

Riktig nok er hun kjent for å være langt roligere enn sjefen. Conway smiler og beholder roen – selv når spørsmålene blir mer nærgående og konfronterende. Det var dette som fikk komikeren Samantha Bee til å omtale henne som Trumps «talskobra». I en satirisk hyllest til Conways innsats for Trump sa hun dette:

- Kellyanne er den sjelløse machiavelliske despoten USA fortjener, sa Bee på amerikansk fjernsyn.

- Førstemann ut

Spørsmålet nå er om Conway har den tyngden som skal til for å overleve i toppsjiktet av amerikansk politikk.

- Hun var en person som knapt hadde vunnet politiske valgkamper tidligere. Men hun er veldig lojal til Donald Trump og hun kan snakke for seg, sier førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole til Dagbladet.

Romarheim er usikker på hvor lenge Kellyanne Conway får bli i Donald Trumps administrasjon. Han tror hun vil være blant de første som får høre ordene Trump elsker å si: Du har sparken.

- Hun kan ikke leve på meritten fra valgkampen i evigheter. Hun virker like uforsonlig som han, men hun har ikke den samme makten. Den låner hun fra Trump. Hun sitter på hans nåde.

- Trolig blir hun blant de første som ryker ut, fordi hun er så uforsonlig i stilen. Hun er blitt uspiselig, sier Anders Romarheim til Dagbladet.

Monday, January 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments