Herrene får spille i shorts og t-trøye. Kvinnene tvinges til å ha på seg bikini

(Dagbladet): Akkurat nå foregår EM i beach-håndball i Kroatia. Norge stiller med både kvinne- og herrelag, som begge har hatt en god start på mesterskapet. Lørdag spiller både kvinne- og herrelaget om semifinaleplass.

Har du fulgt med på mesterskapet, har du kanskje lagt merke til at mens herrene spiller i t-trøyer og shorts, må kvinnene spille i bikini. Regelverket sier nemlig følgende:

«Herrenes bekledning skal bestå av en t-trøye og shorts, samt eventuelle tilbehør. Kvinnenes bekledning består av topp og bikinitruse, og eventuelt tilbehør.»


MINIMALE ANTREKK: Beachhåndballjentene må spille i en bikini-lignende bekledning. Foto: Uros Hocevar / EHF
Vis mer

Katinka Haltvik Blåsmo (datter av håndballegende Trine Haltvik, journ. anm) er en av de rutinerte spillerne i laget, som har vært med å ta både VM-bronse og EM-sølv i beachhåndball.

- Det var litt rart i starten, at man måtte tenke at trusa måtte sitte på plass og sånne ting. Men nå har vi jo blitt vant til det, og tenker ikke så mye over det lenger, sier Blåsmo til Dagbladet.

Forskjell

Gutta spiller altså i shorts og t-trøye. Blåsmo innrømmer at tanken streifet dem om hvorfor det var forskjell.

- Vi skjønte kanskje ikke helt hvorfor i starten. Vi tenkte det kunne være fordi vi kunne bli holdt, men det kunne ikke være det heller, for det sliter ikke gutta med, sier Blåsmo.


T-TRØYE: Gutta spiller i shorts og t-trøye. Foto: Uros Hocevar / EHF
Vis mer

I det norske regelementet står det derimot ingenting om at bekledningen må holdes til topp og bikinitruse.

- Vi spiller i t-skjorte og shorts hjemme. Vi har vel egentlig vært mest glad for det på grunn av været i Norge. Men ellers tenker vi ikke så mye over det lenger, sier hun.

Bevisst valg

At det norske regelementet ikke nevner noe om bekledning, er helt bevisst, sier pressesjef Kirsten Birkeland til Dagbladet,

- Ja, det er bevisst at vi ikke har regler for hva spillerne skal ha på seg når det spilles beachhåndball i Norge. Svært mange av de som deltar i beachaktivitet, er spillere som resten av året spiller innendørshåndball på et lag. Vi ønsker at alle som har lyst til å være med, skal kunne delta med den drakten de allerede har, sier Birkeland.

Hun sier også at Norges Håndballforbund uttrykte overfor Det internasjonale håndballforbundet (IHF) da reglene ble innført, at de ikke mente det var nødvendig med maksimumsstørrelser på jentenes drakter.

- Etter den tid har dette ikke blitt diskutert i administrasjonen. Men vi respekterer dette regelverket om andre regler for mesterskap, og derfor stiller det norske kvinnelaget i beachhåndball med drakter som er godkjent av IHF, sier Birkeland.

Dette er beachhåndball

Beachhåndball får tradisjonelt litt mindre oppmerksomhet enn «vanlig» håndball, men er minst like underholdende. Du har kanskje hengt deg opp i piruettscoringene, som man sjeldent ser i håndball. Men i strandversjonen er det nemlig slik at jo mer spektakulært, jo bedre.

I regelverket heter det nemlig at «kreative eller spektakulære mål, belønnes med to poeng». Ved vanlig scoring, belønnes laget med ett poeng. I tillegg spilles det best av to omganger – er det uavgjort, avgjøres kampen med en slags straffekonkurranse.

Flere norske håndballprofiler, deriblant Linn Jørum Sulland og Marit Malm Frafjord, har vært innom landslaget i beachhåndball.

- Det har sin sjarm, med at det er ute, i fint vær og det spilles høy musikk. Det er noe litt annet enn å spille i hall, så lenge det er fint vær. Det har ikke den samme sjarmen hvis det regner. Men hvis det er strålende sol, er det skikkelig kult, sier Malm Frafjord til Dagbladet.

Mål om medalje

Landslagssjef for beachhåndballaget, Eskil Berg Andreassen, forteller hvorfor man bør følge med på de norske lagene mens mesterskapet nå pågår i Kroatia:

- Beachhåndball en spennende idrett. Det er aldri avgjort før begge omgangene er vunnet. I tillegg er det sjeldent med «vanlige mål», da er det i så fall av taktiske grunner. Alle lag går for å lage to-poengere med spektakulære mål, sier landslagssjefen til Dagbladet.

Han sier at laget har som målsetting å kvalifisere seg til neste års VM. Da må laget ta seg til minst en semifinale i mesterskapet. Blåsmo innrømmer på sin side at det ville smakt godt med gull.

- Vi har veldig lyst på et gull, vi skal ikke ikke si det. Det er det eneste vi mangler., så det hadde vært deilig å ta det. Men det er tøffe lag med, så det vil bli tøft, sier hun.

Friday, June 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments