Ghayas Zahid langer ut mot Kristiansund: – De ødelegger norsk fotball

• Kristiansund – Vålerenga 1-1 (1-0)

(Dagbladet): Vålerenga har ikke tapt en seriekamp siden Sarpsborg 08 ble for sterke 21. mai. Heller ikke Kristiansund klarte å slå Ronny Deilas menn, som har gått fra hele fem tap på de ti første serierundene, til ingen tap de siste seks kampene.

Forvandlingen fra krisetilstander til en positiv formutvikling er gledelig for hovedstadsklubben, selv om Vålerenga – i likhet med blant annet Brann og Sarpsborg 08 – har spilt litt for mye uavgjort i det siste.

Poengdeling ble det også i Kristiansund i kveld. Det betyr at både VIF og KBKs gode statistikker ble forbedret ytterligere.

Kristiansund har nemlig ikke tapt en eneste hjemmekamp siden serieåpningen mot nabo og rival Molde. Etter det har ingen av de sju neste motstanderne klart å vinne i Møre og Romsdals nordligste eliteserieby.

Det gjorde heller ikke Vålerenga i en kamp hvor Christian Aasbak og Ghayas Zahid begge scoret vakre mål. Førstnevntes frisparkscoring kom som et resultat av en omdiskutert situasjon i forkant av drømmetreffet.

FORSVARER TAKTIKKEN: KBK-trener Christian Michelsen lar seg ikke hisse opp av Ghayas Zahids kritikk. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
Vis mer

Langer ut mot motstanderen

Zahid var på sin side svært negativ til måten Kristiansund spiller fotball på. Den nyopprykkede eliteserieklubben la seg lavt og satset på kontringer med konsekvent spill i lengderetning.

- Jeg har ikke sett et lag som slår mer langballer enn Kristiansund. Det er bare piss. Det blir mer og mer av det i norsk fotball nå, men det er ikke så mye vi kan gjøre med det, sier Vålerenga-profilen til Eurosport.

- De ødelegger ikke bare for oss; de ødelegger for seg selv. Kristiansund skal ha for at de jobber hardt, men jeg vet ikke hva de prøver på. Enten kommer de til å ligge i bunnen eller som kommer de til å rykke ned. Det ødelegger norsk fotball. Jeg skjønner ikke hva de håper å oppnå med dette.

Kristiansund svar til Zahid

KBK-trener Christian Michelsen tar kritikken med et smil.

- Vi fokuserer oss på oss selv. I dag valgte vi en taktikk med fokus på kontringer og utnytte de spissferdighetene vi har i laget. Vi følte at sjansene våre i dag lå i knallhard jobbing og overganger. Vi vet vi har raske folk og kunne ha straffet dem, sier han til kanalen.

- Det er viktig å stikke fingeren i jorda og vite hvem vi er. Vi er fornøyde når vi klarer å ta poeng mot lag som Vålerenga og Rosenborg. I utgangspunktet ønsker vi å spille fotball vi også, men vi må tilpasse oss værforholdene og motstanderen, mener Michelsen.

Kristiansund 20170717.
Eliteserien fotball 2017 Kristiansund-Vålerenga.Kristiansunds Daouda Bamba hadde mange sjanser uten å score i 1-1 kampen mot Enar Jääger og VIF.
Vis mer

Kristiansund skapte mange store målsjanser etter kontringer og kunne fort ha kapret alle de tre poengene i kveld.

– Vålerenga er gode og er vanskelige å spille mot, men vi skaper store målsjanser vi også. Kampen kunne bikket begge veier.

Omdiskutert situasjon

Vålerenga styrte showet og kombinerte seg mange ganger helt gjennom på vakkert vis anført av en leken og toneangivende Ghayas Zahid, men verken han eller Bård Finne klarte å overliste Kristiansund-keeper Sean McDermott før pause.

I stedet smalt det motsatt vei da Vålerengas sisteskanse viste seg fram med negativt fortegn. Marcus Sandberg forsøkte å sparke ballen, men traff i stedet Jonas Rønningen på vei igjennom.

Diskusjonen i kjølvannet av diskusjonen handlet om følgende spørsmål: Falt Rønningen for lett og teatralsk da han kjente at Sandberg traff ham eller var VIF-keeperens forseelse så alvorlig at det burde ha resultert i rødt kort fordi Rønningen mistet en stor målsjanse?

TOK LEDELSEN: Her jubler KBK over Christoffer Aasbaks 1-0-scoring Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
Vis mer

- Vi skulle gjerne hatt rødt kort i den situasjonen i forkant, sier Michelsen til Eurosport.

Sandberg slapp unna med gult kort og frispark rett utenfor 16-meteren, men sekundene han kunne puste lettet ut, varte ikke lenge. Frisparket ble nemlig ekspedert i mål av tidligere Hødd-spiller Christoffer Aasbak på vakkert vis. 28 minutter viste kampuret da hjemmelaget jublet for 1-0.

Zahids uligning og Sandbergs revansje

Like etter fant venstrebacken Daouda Bamba med en nydelig bakromspasning, men denne gang hang Sandberg bra med på notene i VIF-buret. Også to minutter før pause reddet svensken et skudd fra Bamba med beina. Kristiansund-spissen var svært farlig på kontringer og kom to ganger alene med keeper i 1. omgang.

Bamba var på farten også etter hvilen, men det var i stedet Vålerengas mest aktive spiller som satte ballen i mål etter 55 minutter. Denne gang gikk Zahid fra servitør- til avslutterrollen og satte Robert Lundströms innlegg iskaldt og presist i mål.

Etter en mindre innholdsrik periode rykket Kristiansund fram mot slutten og skapte en enorm dobbeltsjanse da kampuret viste 86 minutter. Nok en gang var Bamba svært nær scoring, men headingen ble mesterlig reddet av Sandberg. Også returen ble stoppet av VIFs sisteskanse.

Nærmere scoring kom ingen av lagene. Dermed endte det 1-1 i Kristiansund.

- Sett under ett synes jeg 1-1 er helt greit. Vi fortjente ikke noe mer enn dette, sier VIF-trener Ronny Deila til Eurosport.