«Game of Thrones»-språk blir universitetsfag

(Dagbladet): UC Berkeley melder på sin egen hjemmeside Berkeley News, at det nå settes opp kurs i dothraki ved universitetet. Det melder The Independent.

Dothraki er språket til Dothrakiene, krigerne som blir ledet Daenerys Targaryens ektemann Khal Drogo gjennom Essos i første sesong av den populære serien.

Hør dothraki-lydprøven lenger ned i saken.

Språket ble laget spesielt for den amerikanske HBO-serien, som er basert på bokserien til George R.R. Martin «En sang om is og ild». Den første boka kom i 1996, og heter «A Game of Thrones».

Ifølge UC Berkeley vil David J. Peterson, som skapte språket til serien, undervise dothraki gjennom seks uker ved Berkeley til sommeren.

Stor interesse

Peterson, som har en mastergrad i lingvistikk ved UC San Diego, har utviklet språket som har godt over 3.000 ord.

For språknerder og ihuga «Game of Thrones»- fans har det lenge vært stor interesse for å lære språket. Ifølge The Independent ble språkmateriale gjort tilgjengelig i 2014 av utgiveren av egenstudier Living language.

På nettet finnes uofisielle dothraki-ordbøker og ifølge Mashable.com finnes det dothraki-parlører med de mest brukte språkfrasene. Det dukket også tidlig opp Dothraki språk-apper.

Arabisk møter spansk

Å oppfinne nye språk startet som en hobby for Peterson, men etter at han skapte språket til nomadene som gallopperer gjennom «Game of Thrones»-universet, ble språkutvikling hans karrierevei.

- Siden da har jeg jobbet med språk til et dusin andre tv-serier og filmer. Språk er blitt hele mitt liv, sier han til Berkeley News.

Ifølge Peterson er dothraki en miks av arabisk og spansk. Han har tidligere laget en CD og en offisiell guide til å lære Dothraki. I 2015 publiserte han også en guide til å konstruere språk.

Her kan du høre en lydprøve av språket hentet fra Berkeleys hjemmeside. Oversettelsen finner du helt nederst i saken.

I slutten av mars slapp HBO en promovideo for den neste sesongen som inneholder symbolikktunge snutter med hovedkarakterene Cersei Lannister (Lena Headey), Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) og Jon Snow (Kit Harington).

Tv-serien hadde premiere i 2011 på HBO, og siden den gang har det kommet en sesong årlig.

Handlingen i serien utspiller seg i «De sju kongerikene» på de oppdiktede kontinentene «Westeros», «Essos» og «Sothoryos». Dette er et voldelig føydalsamfunn med borgherrer, krigere, tjenestefolk og bønder i en middelalder-setting med dramatiske og overnaturlige innslag.

Millioner av tilhengere venter på den sjuende og nest siste sesongen av HBO-serien «Game of Thrones» som har fått premieredato 16. juli.

Oversettelse av lydprøven:

We are Sons of California

A loyal company;

All shout for California

While we strive for victory.

All sing the joyful chorus,

As her colors we unfold;

Then hurrah for California,

And for the Blue and Gold.

Sunday, April 30th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments