Froome sikret seg sin fjerde tour-seier

MARSEILLE/OSLO (procycling.no): 23 sekunder ned til Romain Bardet og 29 sekunder ned til Rigoberto Urán. Det var forspranget Chris Froome hadde før den avgjørende tempoetappen i årets Tour de France, som ble avsluttet inne på fotballarenaen i Marseille.

For nordmenn er den nok best kjent som arenaen hvor de gulkledde brasilianerne ble slått i fotball-VM i 1998, men for den gulkledde mannen i Tour de France gikk det bedre.

Froome gjennomførte en strålende tempo, og økte ledelsen sin til samtlige av de nærmeste konkurrentene i sammendraget.

Til slutt ble han nummer tre på etappen, kun seks sekunder bak etappevinner Maciej Bodnar.

Froome leder nå Tour de France med 54 sekunder.

– Det er en helt fantastisk følelse. Det var veldig jevnt før tempoen, så det var alt å kjøre før. Det er en helt fantastisk følelse, gjentar Froome i et seiersintervju vist på TV 2.

Sammenlagtseier uten etappeseier

Dermed må han bare komme seg i mål på søndagens sjarmøretappe inn til Paris for å ta sin fjerde sammenlagtseier i Tour de France.

Kun Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain har vunnet flere. Samtlige av de fire har vunnet touren fem ganger.

I Paris vil det sannsynligvis bli et spurtoppgjør, noe som gjør at Froome vil vinne sammenlagt uten å ta en eneste etappeseier.

Sist det skjedde var da Oscar Pereiro vant i 2006, etter at Floyd Landis ble fratatt seieren på grunn av doping, mens man før det må helt tilbake til Greg Lemonds seier i 1990.

Bardet ned på tredjeplass

Som mange hadde forventet, maktet ikke franske Bardet å utfordre ledelsen til Froome på tempoen. Derimot gikk det andre veien for AG2R-rytteren, som også mistet andreplassen sin i sammendraget.

Urán kjørte en vesentlig bedre tempo enn Bardet, og hentet tidlig de seks sekundene han var bak før etappen.

Også Mikel Landa truet i bakhånd, 1.13 bak før etappen. Sky-syklisten leverte en god tempo, men Bardet holdt unna med ett sekund (!) for Landa. Dermed blir det Urán og Bardet som vil stå sammen med Froome på podiet i Paris på søndag.

Av øvrige endringer i sammendraget, gikk også Alberto Contador forbi Warren Barguil i kampen om niendeplassen.

Polsk kamp om etappeseieren

Maciej Bodnar (Bora-hansgrohe) satt en tidlig standard, da han overtok ledelsen fra Taylor Phinney (Cannondale-Drapac).

Polakken startet som nummer 52 av 167 ryttere, og måtte dermed se en rekke ryttere utfordre tiden hans.

Verdensmesterne fra de to siste årene, Tony Martin (Katusha-Alpecin) og Vasil Kiryjenka (Team Sky), klarte ikke å hamle opp med tiden til Bodnar, som fikk størst konkurranse av en landsmann.

Michal Kwiatkowski (Team Sky) hadde best passeringstid ved de to første mellomtidene, og inn mot mål ble det en sekundstrid.

Fra å lede med seks og ett sekund på de to første passeringene, havnet Kwiatkowski sekundet bak Bodnar i mål.


ETAPPEVINNEREN: Maciej Bodnar, her fra da han var i brudd på den ellevte etappen. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Vis mer

Ingen av sammenlagtfavorittene klarte å gjøre noe med de to polakkene, og dermed ble det dobbelt polsk på den 20. etappen.

Nordmennene trygt gjennom

For Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff handlet tempoen utelukkende om å komme seg gjennom.

Mens Stake Laengen og Kristoff hangler med sykdom/skader, tok også Boasson Hagen det rolig etter fredagens strålende etappeseier.

Den 21. og siste etappen i Tour de France avsluttes som vanlig i Paris’ paradegate Champs-Élysées. Der er spesielt Boasson Hagen blant de største favorittene til å vinne etappen, i selskap med spurtere som André Greipel, Dylan Groenewegen og Michael Matthews.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!

Saturday, July 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments