Fra skrikene i gangen til tårene i CAS. Kjæresten forteller: – En tøff belastning

LAUSANNE (Dagbladet): Therese Johaug (28) er nå ferdig med alle høringer og kan nå bare vente på dommen fra CAS.

Under hele prosessen siden dopingsaken ble kjent i oktober, har kjæresten og roeren Nils Jakob Hoff (32) vært den som har vært tettest på skistjernen.

- Det er en lettelse at denne prosessen er over, sier Hoff til Dagbladet etter tre dager i Sveits.

Hoff fulgte Johaug under hele oppholdet i Lausanne og var med inne i CAS-hovedkvarteret. Der ble det mange lange timer med venting fra rundt klokka 9 til 16.

- Det er ikke så mye jeg får gjort, men det handler også om å samle overskudd og energi. Jeg må støtte Therese, sier Hoff.

Johaug selv er ikke i tvil om hvor mye kjæresten har betydd.

- Støttespillerne mine har betydd alt. Uten Nils Jakob, som har stått der siden dag én, så hadde jeg ikke stått her. Lagvenninner, familie og venner. Det er så mange jeg skal takke, sier Johaug.

Helt siden minuttene der Johaug fikk vite om den positive dopingprøven, har Hoff vært der for henne.

Sjokket

Det hele startet 4. oktober 2016.

Det var da Johaug fikk beskjed fra Antidoping Norge om den positive dopingprøven.

Johaug har tidligere fortalt at hun skjønte ingenting av sammenhengen mellom leppekremen Trofodermin og den positive dopingprøven før kjæresten Nils Jakob Hoff kom. Han var på butikken da han hørte skriking i nabolaget. Han skjønte ingenting. Hvor kom dette fra? Til sin store fortvilelse hørte han at ropene kom fra deres leilighet.

- Det var jeg som skrek. Jeg stod i gangen og var rett og slett i sjokk. Jeg var ikke kompetent til å finne ut hva dette gjaldt. Jeg klarte ikke tenke klart i det hele tatt, har Johaug forklart.

Hoff, som er medisinstudent og landslagsroer, fant det imidlertid ut.

- Nils Jakob sjekker skrivet fra Antidoping Norge og deretter toalettveska mi. Han tok opp kremene jeg hadde brukt og skjønte sammenhengen. Trofodermin inneholdt clostebol. Da ble livet snudd på hodet, har Johaug sagt tidligere.


VIKTIG STØTTE: Nils Jakob Hoff.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagblader
Vis mer

Stor belastning

Johaug har vært gjennom høringer på Ullevaal stadion og i CAS i Lausanne i løpet av de siste månedene.

Nå er det ikke mer Johaug får gjort.

Veien har vært lang – for både Johaug og Hoff.

- Det har vært en tøff belastning. Jeg har bare støttet så godt jeg kan. Det handler om å ha det fint og ikke å stresse for mye, sier Hoff.

- Hvordan vil du beskrive livet siden oktober?

- Det siste året har vært en vanvittig berg-og-dal-bane. Noen perioder har vært eksepsjonelt tunge, men det har også vært fine stunder som vi ikke hadde fått oppleve uten denne saken. Vi har prøvd å fokusere på det positive vi har sammen, ting vi har opplevd, reiser, tiden vi får sammen med hverandre. Vi har trent mye sammen og forsøkt å holdt humøret oppe, sier Hoff.

- Har du følt at du har hatt en spesiell rolle?

- Jeg prøver å skape god stemning, slik at skuldrene er lave og humøret er på topp. Vi har ikke visst hva vi gikk til. Nå blir det som det blir. Therese er ferdig i CAS og nå må hun bare vente på dommen, sier Hoff.


FERDIG: Therese Johaug forlater høringen i CAS. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Vis mer

Ferie

Johaug selv forteller at det er godt å legge alt bak seg og få tankene over på noe annet.

- Nå er jeg glad for å være ferdig. Det kom noen tårer og det var tøft å gå gjennom alt på nytt. Dette er en dag jeg har sett fram til lenge. Nå kan jeg vende blikket framover og jeg trenger ikke forholde meg til nye rettssaker. Jeg slipper å tenke på papirer og alt annet. Nå kan jeg fokusere på idretten, sier Johaug.

Hun forteller videre:

- Jeg har ventet i åtte måneder, og jeg skal klare seks uker til med venting. Jeg er blitt vant til å leve i uvisshet. De neste ukene går fort. Først skal jeg ha litt ferie, gå på ski på Sognefjellet og bruke tid på familie og venner, sier 28-åringen.

Matthieu Reeb, generalsekretær i Idrettens voldgiftsrett (CAS), forteller til norsk presse at det er vanskelig å si når CAS’ endelige dom mot Johaug faller, men han sier at det normalt tar rundt seks uker før dommen foreligger i en skriftlig versjon. Det kan derimot hende at Johaug får beskjed om dommen før den tid.

Den 13 måneder lange utestengelsen hun fikk av Domsutvalget til Norges Idrettsforbund, kan bli forlenget av CAS. Utvides dommen med mer enn to måneder, er OL virkelig i fare.

Wednesday, June 7th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments