Ferieklar? Eksperten om hvorfor du bør velge den billigste vinen på menyen

(Dagbladet): At en vare er dyr, betyr ikke at den nødvendigvis er bedre enn noe som er langt billigere. Ta for eksempel Dagbladets test av tortillas i forbindelse med den klassiske fredagstacoen, der den billigste var best i test.

Når det kommer til vin, er det ikke slik at vinen trenger å være dårlig selv om den er billig – noen ganger kan man gjøre skikkelige knallkupp og finne en fantastisk vin til en god pris.


GJØR DET BILLIG: Den engelske vinkelneren Mark Oldman har gode tips til den som velger vin. Foto: Scanpix
Vis mer

Og noen ganger burde man faktisk velge den aller billigste vinen, skal vi tro den prisbelønte, engelske vinkelneren Mark Oldman som blant annet har skrevet boken «How to Drink Like a Billionaire».

- Mer for pengene

Sommelieren forteller til den engelske avisa The Independent at han vet mange automatisk ser på den billigste vinen på vinkartet. Og så flytter man ifølge Oldman blikket videre på vin nummer to eller tre, for ikke å virke gjerrige.

- Restaurantens vinansvarlige vet at det er vinen som er nummer to eller tre på lista som selges ut raskest. Han har kanskje satt en vin det er mange flasker av på en av de plassene, eller kanskje enda verre: Han har satt opp prisen på vin to eller tre. Potensielt kan jo da dette være den dårligste handelen du gjør, sier Oldman til avisa.

Ifølge sommelieren gjør man altså en bedre handel dersom man kjøper den billigste vinen på menyen, mye fordi mange gjester kvier seg for å kjøpe den billigste fordi de synes det er pinlig.

- Da får du mer for pengene, sier han.

- Uforståelig avgiftsstruktur

Knut Espen Misje er sjef for vinkelner-landslaget, og har jobbet med utviklingen av landets fremste utdanningstilbud innen vin de siste 14 årene. Han er ikke enig med Oldman at man skal velge den billigste vinen på menyen av flere grunner.

- Først og fremst fordi det norske avgiftssystemet, især alkoholavgiften, gjør at de rimeligste vinene blir uforholdsmessig dyre i forhold til de fleste andre land rundt oss. Det betyr at hvis en vin for eksempel koster 120 kroner på Vinmonopolet, så er det en veldig liten del av denne prisen som er verdien på vinen fra produsenten, sier Misje til Dagbladet.

Han forteller at hvis man legger på en femtilapp så vinen koster 170 kroner, øker verdien på vinen fra produsenten til omtrent det dobbelte.

- Dette gjelder også for vinene som restaurantene kjøper inn. Det betyr at de rimeligste vinene du får kjøpt på restaurant også lider av denne til dels uforståelige og usosiale innretningen i avgiftsstrukturen.

Det betyr at det er på de billigste vinene man i tillegg til høye avgifter betaler mest i forhold til prosent, fordi det er høyest salg i denne kategorien.

- Det er verdt å passe på de mest berømte og kostbare vinene, i denne kategorien varierer prisingen veldig fra restaurant til restaurant.

- Bedre systemer og rutiner

Men når Oldmans tips ikke funker i Norge, hva gjør man? Velg en restaurant med et vintilbud og en vinambisjon som reflekterer din egen ambisjon og interesse for vin, er rådet fra Misje.

- Internett gjør vinpriser relativt lett å sjekke, og det er verdt å vite at ulike restauranter har meget ulike prisstrategier for de ulike prissegmentene. Restauranter med god kunnskap om vin, sommelierer og ambisiøse eiere har ofte valgt ut produsenter og viner som står for kvalitet, forteller sjefen for vinkelner-landslaget.

Disse stedene har ifølge Misje gjerne bedre systemer og rutiner som sikrer at vinene serveres på rett temperatur og til passende mat.

- Ikke minst at vinen serveres i gode og egnede glass. Alle disse faktorene har stor innvirkning på hvor god opplevelse du får med de vinene du kjøper.

Spør om hjelp

Er du på restaurant og ikke vet helt hva du skal bestille, og er redd for at du ikke liker vinen du får uansett prisklasse, anbefaler sommelier Thomas Sommerin Hoff at du spør og forteller hva du liker.

- Slik får man ikke bare viner som kelneren eller sommelieren liker av egen smak. Vi er alle forskjellige, og liker ulike stiler på vin og mat, sier Hoff.

Han forteller at gjestene alltid vil kunne få ekstra hjelp av en sommelier eller en kelner dersom restauranten har dette, og at man da vil få en vin innenfor det prissjiktet man ønsker.


GJØR GODE KJØR FOR DEG: Thomas Hoff påpeker at restauranter ofte gjør gode handler som kommer kundene til gode. Foto: Privat
Vis mer

Og har man god peiling, kan det hende man kan gjøre en ekstra god vin-deal ifølge Hoff.

- Restauranter kan gjøre gode og rimelige innkjøp ved å besøke vingårder og kjøpe inn selv. Pris på vin avhenger veldig ofte av produsent og område, som betyr at noen viner nesten har oppnådd «kultstatus». Disse vil derfor prises høyt, som for eksempel noen viner fra Ribera del Duero i Spania og enkelte Burgund-viner fra Frankrike.

Les også:

Snur du på krona? Sjekk disse ti gode vinene for under hundrelappen
Eller har du kanskje mye penger til overs? Her er fjorårets dyreste vin
Tror du all pappvin er dårlig? Polets billige fikk terningkast seks

Monday, July 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
June 2020
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments