- Et spesielt viktig landsmøte

GARDERMOEN (Dagbladet): – Vi tror på Norge. Med disse ordene startet statsminister Erna Solberg sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen i dag.

Landsmøtet skal vare helt fram til søndag, og Høyre-lederen kaller det spesielt viktig:

- Alle landsmøter i Høyre er viktige, men dette er særlig viktig. Dette er landsmøtet som skal vedta programmet for det som skal styre landet de neste fire årene, sa en offensiv Erna Solberg da hun møtte pressen i forkant av landsmøtet.

- Historisk valg

Høyrelederen kaller valget 2017 for et historisk valg.

- Norge befinner seg en brytningenes tid. Vi står i overgangen fra fossilsamfunnet til lavutslippssamfunnet. Vi skal ta vare på en større andel eldre enn tidligere. Digitaliseringen skyter fart. Utfordringene det norske samfunnet står overfor er kanskje mer fundamental enn på lenge. For Norge vil det neste tiåret bli en nasjonal formingstid, sier Solberg, som selvsagt mener Høyre er best egnet til å lede landet gjennom endringen.

- Venstresiden preges av to ledende partier med et vanskelig forhold til endringer. Ett som ikke helt vet hva de vil. Og ett som ikke vil noen ting, sier Solberg med et spark til Ap og Senterpartiet.

- Facebook har et alternativ som passer godt på den norske venstresidens forhold til endring.«It´s compikated» harselerte hun, til latter fra salen.

Til de rundt 700 delegatene og gjestene på landsmøtet gjorde Erna Solberg det klart:

- Jeg er klar for fire nye år som Norges statsminister.

Verdidebatt

Landsmøtet skal diskutere og votere over temaer som ulv, eggdonasjon og skattekutt på landsmøtet.

Generalsekretær John-Ragnar Kvam Aarset, trekker fram verdidebattene som de mest spennende.

- Det er noe med at når Høyre har verdidebatter, blir det alltid bra. Så jeg tenker at familiepolitikk, kontantstøtte, eggdonasjon, barnetrygd og foreldrepermisjon vil gi gode debatter. Men jeg håper også det blir gode debatter om det som er det store utfordringene for landet, som verdiskaping, kunnskap, skole, og helse, sier han til Dagbladet.

Landsmøtet skal blant annet bestemme om Høyre vil åpne for at kvinner kan donere egg slik menn kan donere sæd.

I 2013 stemte Høyers landsmøte nei, men nå går en rekke store fylkeslag inn for å åpne for eggdonasjon. Saken skal opp til debatt fredag.

Spørsmålet om ulv har skapt strid i Høyre i flere måneder, og heller ikke på landsmøtet slipper de unna debatten.

Strid om barnetrygd og pappeperm

Barnetrygdens framtid blir tema på flere landsmøter også i år. Flertallet i Høyres programkomité vil beholde barnetrygden, men vurderer alternative innretninger for å sikre familier med svak økonomi. Mindretallet vil erstatte barnetrygden med gratis barnehage og skolefritidsordning, samt målrettede tiltak for å støtte familier med lave inntekter.

Det blir også strid om pappapermen. Mens Høyres politikk de senere årene har vært at foreldrene fritt skal fordele permisjonstiden mellom seg, kan det nå ende med at Høyre vil beholde pappakvoten. Et mindretall i programkomiteen, Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, vil at foreldrene fortsatt skal ha full valgfrihet og selv bestemme hvordan permisjonen skal brukes.

Høyres programkomité vil beholde kontantstøtten, men vurdere innretningen. Likevel blir det trolig debatt, ikke minst fordi kontantstøtten kan motvirke integrering. Flere fylkeslag vil fjerne kontantstøtten. Blant KrF-vennlige saker er forslaget om å øke engangsstøtten til unge foreldre som ikke har opparbeidet seg rettigheter i arbeidslivet, bedre støtteordninger for studenter med barn.

Ruste opp

18 av 20 fylkeslag vil bruke mer penger til Forsvaret enn programkomiteen har lagt opp til. I forslaget heter det at det bør være en «langsiktig ambisjon» å nå NATOs mål om å bruke 2 prosent av landets BNP på forsvar. Flere vil tidfeste målet til 2020, andre mener målet bør nås allerede innen 2020. Om det blir vedtatt, betyr det at Forsvaret vil legge beslag på enda flere milliarder av statsbudsjettet de neste årene.

Heroinassistert behandling

Det blir trolig stor enighet om å «overføre ansvaret for samfunnets oppfølging av bruk og besittelse av illegale rusmidler til egen bruk, fra justissektoren til helsetjenesten». Høyre vil fortsatt forby bruk og besittelse av narkotika, men vil endre myndighetenes reaksjon fra straff til hjelp og behandling. Derimot blir det strid om heroinassistert behandling. Flertallet i programkomiteen vil vurdere om fastleger kan starte behandling av rusavhengige med Subutex og Subuxsone utenom LAR, og ha forsøk med heroinassistert behandling for tunge rusmisbrukere, men et stort mindretall går mot dette.

Pelsdyr

Et mindretall vil avvikle pelsdyrnæringen, men forslaget får neppe flertall. Den betente rovdyrdebatten blusser trolig opp, blant annet fordi Oppland Høyre har sendt inn et forslag til uttalelse om at «Stortingets vedtak i ulveforliket er ikke veiledende, men gjelder. Det skal gjennomføres, og bestandsregulering innenfor sona må iverksettes i vinter.»

Olje og gass

Også i Høyre blir det debatt om vern av Lofoten og Vesterålen. Det er dissens i programkomiteen. Men det er ventet at Høyres landsmøtet vil stå fast på standpunktet om konsekvensutredning av Nordland VI og Troms II.

Fjerne formuesskatten?

«Høyre vil ha moderate lettelser i det samlede skatte- og avgiftsnivået», lyder programkomiteens forslag for de neste fire årene. Mange, blant andre Oslo Høyre, vil fjerne ordet «moderat». At Høyre heretter skal konsentrere seg om å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, er ikke godt, mener flere fylkeslag.

Thursday, March 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments