Ekstrem skyting, selvmordsbomber og vold, med sivile som lider


UTSLITT: En irakisk kvinne bærer et lite barn idet hun går forbi den ødelagte og historiske al-Nuri-moskeen i Mosul. Det meldes om voldsomme kamper i millionbyen, idet irakiske styrker forsøker å bli kvitt de siste IS-krigerne. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix
Vis mer

«Deres fiktive stat har falt».

Det erklærte den irakiske hæren for en liten uke siden, da de tok tilbake kontrollen over den utbombede al-Nuri-moskeen, der Den såkalte islamske staten erklærte sitt kalifat for opprettet for tre år siden.

Ekstrem vold

Men det meldes nå om ekstreme voldsbølger, skyting, luftangrep, selvmordsbomber og vold i Mosuls gamleby. Flere tusen sivile irakere er fanget i kampsonen.


ENORME LIDELSER: Sivilbefolkningen i gamlebyen i Vest-Mosul er utslitt etter måneder med for lite mat og vann. Foto: Scanpix
Vis mer

Iraks regjering varsler at den snarlige frigjøringen av Mosul skal feires, men det er svært lite å ha fest for, ifølge The Economist: Moskeer og verneverdige områder er jevnet med jorda. Borte er det jødiske kvartalet og markedene. «Som Dresden», sier en amerikansk general.

Minst 20 000 bygninger skal være jevnet med jorda. Under ruinene ligger det fremdeles døde mennesker. Samtidig er altså tusenvis av mennesker fanget i gamlebyen, der kampene nå herjer.


SKADD: Leger Uten Grenser behandler en liten jente som har blitt skadd i hodet på grunn av eksplosjon. Organisasjonen frykter at sivile dør fordi de er fanget i stridssonen i gamlebyen, uten tilgang på medisinsk hjelp. Foto: Leger Uten Grenser
Vis mer

Ingen trygg vei ut

Menneskene har ingen steder å dra. For i motsetning til i Øst-Aleppo og andre stridsområder, har ingen klart å forhandle fram en såkalt trygg vei ut for de sivile.

Leger Uten Grenser frykter at mange av disse ikke får medisinsk hjelp, og at de dermed dør, melder de i en pressemelding.

Leger Uten Grenser har behandlet over hundre krigsskader de siste to uker, hvorav 20 barn og kvinner er blant de innkomne. Organisasjonen frykter at bare en liten andel mennesker får medisinsk hjelp, og at mange dør fordi de ikke får hjelpen de trenger.

- Hver dag behandler våre folk pasienter fra gamlebyen, og mange av disse er kvinner og barn, sier Stephanie Remoin, sjef for Leger Uten Grenser i Vest-Mosul.


SKYTER MOT IS: En stridsvogn skyter mot IS-krigere i gamlebyen i Mosul. Menneskerettighetsorganisasjoner ber alle parter om å ta hensyn til de mange tusen sivile irakerne som er fanget i stridsområdet. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / Scanpix
Vis mer

Enorme lidelser

Hun sier videre at det er «umulig å beskrive hvor vanskelig» innbyggerne nå har det.

- Vi får inn mye færre pasienter enn de vi antar trenger hjelp. Et ukjent antall mennesker, i tusentall, er fanget i konfliktsonen. Vår største frykt er at mange dør i stridssonen, fordi de ikke får livsreddende medisinsk hjelp, ifølge Remoin.

En pasient forteller at barnebarnet døde av sult.

- Det andre barnebarnet døde da han ble skutt av en rakett. Jeg begravde dem sammen… Jeg begravde dem i hagen, sier en eldre dame til Leger Uten Grenser etter at hun sjøl fikk medisinsk hjelp.

Mangler alt

- Vi flyktet i tre dager uten tilgang på vann. Vannet vi drakk (i gamlebyen) var ikke rent, vi fikk diaré hver gang vi drakk… lyden av eksplosjoner var forferdelig og vi sultet, forteller hun videre.

Den 74 år gamle kvinnen forteller at hun gikk fra å være 90 til å bli 50 kilo på grunn av mangel på mat.

- Hver dag dødde folk på grunn av flyangrep og bombing. Vi forsøkte å få barna til å spise tomatpuré. Vi kokte mel i vann… og risen var så skitten at selv dyr nektet å spise det, fortsetter hun.

Dagen derpå, hva da?

For selv om irakiske styrker sier at Mosul har falt fra IS’ hender, kontrollerer terrorgruppas folk fremdeles et område i gamlebyen.

Folk forsøker å flykte, men mange er for svake til å gjøre det, etter måneder med mangel på både mat og vann.

«IS smuldrer hen, men det kan bli et av de mindre problemene som Irak nå står overfor. Små grupper soldater og militser kontrollerer nå områder i det gamle IS-kalifatet. En generasjon yngre irakere som nå tjener penger på å bekjempe IS, men som nå begynner å få egne ambisjoner om makt», skriver The Economist i en kommentar.

Som så mange andre, frykter de at Irak etter IS’ fall vil oppleve maktkamp mellom et utall bevæpnede grupper og militser:


SLITNE: Irakiske kvinner og barn sitter og samler krefter. De har flyktet fra gamlebyen i Mosul, der voldsomme kamper herjer mellom terrorgruppa IS og den irakiske hæren. Foto: Ahmad al-Rubaye / Afp / Scanpix
Vis mer

«Mosul er nå i ferd med å bli tatt tilbake av den irakiske hæren, men framtida er langt fra sikker. Etter at IS trekker seg ut, vil byen sannsynlig bli senter for en kamp mellom sunni-, sjia- og kurdiske interesser», skriver The Economist.

I tillegg til kriminelle bevæpnet grupper som aldri har vært bedre bevæpnet. Ingen gode utsikter for at Mosul og Irak blir fredeligere enn i dag, dessverre.

Friday, July 7th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments