Derfor tror ikke norske myndigheter på historien til Mahad (30)

(Dagbladet): Saken om bioingeniøren Mahad Abib Mahamud (30), som er blitt fratatt statsborgerskapet sitt etter 17 år i Norge, har vakt oppsikt siden TV2 først omtalte den fredag.

Juseksperter, bloggeren Sophie Elise, og en rekke kommentatorskribenter har gått i strupen på UDI og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) etter at saken ble kjent.

Møtes i retten

Mahad-saken var også litt av bakgrunnen til forslaget om å frata UDI retten til ta statsborgerskapet fra folk, som det trolig nå ligger an til flertall i Stortinget for.

Saken som nå skaper debatt, er imidlertid mer komplisert enn det som til nå er kommet fram.

Dagbladet har gjennomgått nær 500 sider med papirer som viser all dokumentasjon både Mahad og norske myndigheter har i saken, som skal opp i retten i februar.

Norske myndigheter mener de har omfattende bevis på at bioingeniøren på Ullevål sykehus bevisst, over flere år, har løyet om at han er fra Somalia.

- Ingen konkrete bevis

De tok i fjor vår fra ham statsborgerskapet, fordi UDI og UNE mener han egentlig er fra nabolandet Djibouti.


PÅ JOBB: Mahad Abib Mahamud (30) jobber til daglig som bioingeniør på Ullevål sykehus. Nå venter han på rettsaken som vil avgjøre om han får fortsette livet i Norge eller ikke. Foto: Torun Støbakk /Dagbladet. 
Vis mer

Mahad mener de mangler konkrete bevis – og at han har håndfaste bevis på det motsatte.

Han har nemlig hentet inn dokumentasjon fra somalske myndigheter, som går god for hans historie.

Djiboutiske myndigheter har også gitt en uttalelse der det står at Mahamud ikke er borger i landet.

Likevel slår ikke norske myndigheter seg til ro.

Blant annet reagerer de på valutatransaksjoner til en person i Djibouti, og det at 30-åringen kjenner mye mer folk i det fransktalende landet enn i både Somalia og Etiopia, hvor han påstår at han har bodd fra han var fem år og til han kom til Norge som 14-åring.

De setter også spørsmålstegn ved hans gode franskkunnskaper, som kvalifiserte til en sekser på norsk ungdomsskole bare halvannet år etter at den påståtte analfabeten kom til Norge.

- Jeg er intelligent, lærer fort og kan mange språk, forklarer Mahad, som synes norske myndigheter burde se på det som en ressurs i stedet for å bruke det mot ham.

President

UDI reagerer også på hans somaliske dialekt, som de mener ikke stemmer med landbakgrunnen han sier han har.

I flere artikler på somaliske «nettaviser», omtales 30-åringen som medlem av en annen klan enn den han har opplyst til UDI. Noen skriver også at han er fra Djibouti. Mahad trekker troverdigheten til nettsidene i tvil og mener det er skrevet av politiske motstandere som vil svekke ham.

Han skal være en kjent opposisjonspolitiker i Somaliland og har tidligere vært president i det som kalles Saylac and Lughaya State of Somalia, som er en selverklært region innad i regionen, mot grensa til Djibouti.

- Det er interessant at norsk myndigheter anerkjenner såkalte somaliske nettaviser som troverdige kilder og benekter offentlige dokumenter fra den somaliske riksadvokaten, sier han.

Han påpeker at Somalia er et krigsherjet land med stor spenning mellom forskjellige klaner – og stiller spørsmålstegn ved kunnskapsnivået og kildene til UDI.

Blant annet var det et anonymt tips Mahad mistenker er sendt fra en politisk motstander som førte til at politiet startet etterforskning av saken hans.

30-åringen fnyser av argumentene til UNE – og mener å ha gode forklaringer på det UNE, UDI og politiet setter spørsmålstegn ved.

Den utypiske somaliske dialekta hans skyldes at han måtte flykte fra landet til Etiopia bare fem år gammel, sier Mahad.

Pengeoverføringene forklarer han med at han er medeier i et transportselskap i Djibouti – og at pengeoverføringer til familiemedlemmer i Etiopia går fortere hvis han først overfører dem til en partner i selskapet sitt der.

- Enhver norsk statsborger har rett til å investere hvor som helst i verden så sant man følger det eksisterende norske regelverket for det, argumenterer han.

UNE har imidlertid et trumfkort i ermet. De har nemlig børstet støv av vitnemål 30-åringens egne foreldre kom med for over ti år siden.

Etter at Mahamud kom alene til Norge i 2000, søkte nemlig faren hans og flere andre familiemedlemmer familiegjenforening med sønnen i Norge.

Hevder far var forvirret

I den forbindelse ble de intervjuet av UDI. I Intervjuet sier Mahamuds far selv til UDI at hans sønn er fra Djibouti.

Intervjuet sår også usikkerhet om hvorvidt Mahad faktisk heter det han har opplyst til norske myndigheter. Faren kaller han nemlig et annet navn i intervjuet.

Mahad går langt i å antyde at intervjuet med hans far er fabrikkert av norske myndigheter.

- For meg er det overraskende at intervjuet av far dukket opp nå, og jeg savner underskrift av far fra intervjuet. Jeg stiller spørsmål om realiteten på dette, sier Mahad.

Han mener også at hans avdøde far slet med ettervirkningene av et hjerneslag da intervjuet med UDI ble gjort, og at vitnemålet derfor ikke er pålitelig.

Lav notoritet


Farens vitnemål er likevel en av grunnene til at UNE ikke tør å stole på papirene fra Djibouti – som tar utgangspunkt i søk på navnet Mahad Abdi Mahamud.

Uansett sier ikke papirene fra Djibouti noe om hvorvidt han har vært statsborger i landet før han ble norsk statsborger – bare at han ikke er det nå, påpeker UNE.

Når det gjelder papiret fra somaliske myndigheter har somaliske papirer generelt lav troverdighet – og fødselsattester lik den Mahad har hentet inn fra somalske myndigheter har tidligere vist seg å være falske, ifølge UNE-vedtaket som gjorde Mahad statsløs i fjor vår.

I et tilsvar til stevninga skriver UNE at tilliten svekkes ytterligere av at navnet til Mahads foreldre er skrevet på den somaliske måten, mens foreldrene selv angivelig har skrevet det med fransk navnetranskripsjon i et brev til UNE.

Mahad mener det kan skyldes noe så enkelt som at tolker eller hjelpere har signert på vegne av foreldrene.

- Gleder meg

Han rister på hodet over at bekreftelsene hans fra somaliske myndigheter ikke blir trodd.

- Norske myndigheter stoler tydeligvis på en returavtale med somaliske myndigheter, men stoler ikke på de samme menneskene når de sier noe som går god for meg, sier han.

- Egentlig ligger bevisbyrden hos norske myndigheter og ikke meg, sier han.

Nå ser han fram til å møte UNE i retten.

Der må han trolig blant annet også forklare seg om en facebook-konto norske myndigheter har funnet.

Kontoen hadde både telefonnummeret til Mahads mor og bilder av Mahad.

Mannens etternavn på Facebook var det samme som etternavnet til Mahads mor. Norske myndigheter mistenkte at profilen var Mahads.

30-åringen har imidlertid kontret argumentet ved å hente inn en uttalelse fra vedkommende som angivelig skal stå bak kontoen, en kjenning av Mahad bosatt i Etiopia.

«After while he become my soul mate in political view then I decided to use his picture in my face book profile», forklarer mannen i brevet.

- Jeg har vært ærlig hele veien, men blir ikke trodd. Nå gleder jeg meg til rettsak, men det har krevd innsats. Hvis jeg hadde tidd stille hele tiden hadde de nok bare kastet meg ut for lenge siden, sier Mahamud.

-Jeg krever ikke noe annet enn å få tilbake mitt fratatt norske statsborgerskap. Det er smertefullt og vanskelig å akseptere at jeg lever som statsløs i mitt eget Norge, sier Mahad.

Firer ikke

I to år har norske myndigheter forsøkt å få djiboutiske myndigheter til å avkrefte eller bekrefte identiten til Mahad og flere andre somaliere i Norge som de mistenker at har løyet på sin identitet.

Men djiboutiske myndigheter svarer ikke – noe UNE og politiet tror skyldes at noen av personene har tette bånd til myndighetspersoner i landet.

Mahad Mahamud bor og jobber i Norge fortsatt, og har ikke reist ut av landet til utreisefristen han fikk da norske myndigheter tok statsborgerskapet hans i fjor.

Nå lever han uten rettighetene et statsborgerskap medfører, i påvente av rettssaken.

Hvis han blir deportert, får han ingenting tilbake av verken skattepenger eller pensjonspoeng fra sin yrkeskarriere.

Han har lagt ned mye arbeid for å renvaske seg i saken for å få livet sitt tilbake – selv om han mener bevisbyrden egentlig ligger hos norske myndigheter og ikke hos ham.

- Det er et helvete. Jeg kan ikke engang dra på harrytur til Sverige. Jeg føler meg fengslet i mitt eget land, sier han.

Han får sin avklaring i tingretten i slutten av februar, og er innstilt på å kjempe videre helt til den europeiske menneskerettighetsdomstolen hvis han ikke liker svaret fra norsk rett.

Han er en av drøyt 135 mennesker som har blitt fratatt statsborgerskapet siden 2012 og en av 65 mennesker i fjor.

- Det er ikke rettferdig i et demokratisk land som Norge at UDI både skal beslutte og dømme, sier 30-åringen.

Sunday, January 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments