Derfor går alle kjendisene i «Jævla homo»-genser

(Dagbladet): – Når man ser forbildet sitt på Instagram pryde seg med tittelen «Jævla homo», er det kanskje ikke like vondt å få dette skjellsordet slengt etter seg i skolegården, sier Gisle A. Gjevestad Agledahl (26) til Dagbladet.

I dag har en rekke kjente profiler lagt ut bilde av seg selv i sosiale medier, der samtlige er iført enten caps, eller genser med den noe kryptiske beskjeden «Jævla homo».


- HAR SELV FORDOMMER: Gisle Agledahl jobber med et dokumentarprosjekt titulert «Jævla homo». Foto: Kim Erlandsen / NRK
Vis mer

Blant dem finner man Finn Schjøll, Else Kåss Furuseth, Sophie Elise Isachsen, Adam Schjølberg, Eskil Pedersen og Ulrikke Falch – for å nevne noen.

- Vi er forhåpentligvis med å på å ødelegge det som skjellsord. Akkurat i dag, når Instagram er plastra med fine folk som trykker uttrykket til brystet sitt, er det kanskje til og med kult å være en «jævla homo»? Det er rørende å se så mange gi sin støtte.

- Noe galt med meg

Mannen bak initiativet er nettopp Gjevestad Agledahl, som for tiden arbeider med et nytt dokumentarprosjekt titulert «Jævla homo».

Én av dem som velger å bidra med sin støtte, i form av å blant annet ikle seg ovennevnte genser, er blomsterekspert og tv-profil, Finn Schjøll.

- Det skal sies at jeg ikke bare støttet dette fordi jeg er homofil. Jeg hadde stilt opp uansett legning.

Schjøll forteller at Gjevestad Agledahl tar opp en viktig tematikk, og at til tross for at homofiles rettigheter får større fokus, kan det fremdeles være vanskelig for noen å stå fram med sin historie.

- Jeg trodde aldri at jeg ble diskriminert, men jeg har jo skjønt i voksen alder at jeg ble det i årevis.

Agledahl, som har bakgrunn fra både Dagbladet, VGTV og NRK P3 skal – på godt og vondt – utforske ung, skeiv virkelighet i 2017, der programmet sendes på NRK til høsten.

- Det er et slags personlig, journalistisk prosjekt. Selv om vi har kommet så langt her til lands i kampen for aksept og likestilling for skeive, føler at noe er galt med meg fordi jeg er forelska i en gutt, sier Agledahl, som også tar opp tematikken i en kommentar hos NRK i dag.

- Alt forsvinner

❤️ support @firgisle ❤️

A post shared by Ulrikke Falch (@ulrikkefalch) on Mar 7, 2017 at 12:03am PST

Blant annet innrømmer Agledahl at det for ham er tøft å holde kjæresten i hånda i offentligheten. Selv med støttende familie og venner, har han vansker for å «la den vonde følelsen slippe taket».

- Jeg har brukt litt tid på å finne ut av hvem jeg er de siste åra. Når jeg og kjæresten er sammen, er alt fint. Vi er bare et helt vanlig par. Så fort vi er ute og går blant folk, er det mange som bare ser oss som «to homser».

- Du dyttes rett inn i en bås som oppleves som altfor smal og alt annet som også betyr så mye for deg – enten det er verdier, egenskaper eller interesser, forsvinner.

Frastøtende

Agledahl tar også for seg statistikk fra Uni Helses levekårsundersøkelse fra 2013. Den forteller blant annet at én av fire menn synes homofile menn er frastøtende, og nesten like mange (én av fem) grøsser av tanken på dem.

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments