Den mystiske spøkelsesradioen har hatt sendinger i over 30 år, men ingen aner hvem som driver den

(Dagbladet): Det finnes ingen grenser for teorier som skal forklare hva den spesielle lyden fra den russiske radiostasjonen betyr.

Teoriene spenner fra at lyden handler om kontakt med ubåter, mens andre mener lydbølgene kommuniserer med romvesener.

Gjennom hele døgnet, sju dager i uka gjennom tre og et halvt tiår, har lyttere, som skrur seg inn på frekvensen 4625 kHz, fått høre en ensartet og monoton tone. Med noen sekunders mellomrom blir den akkompagnert av en lyd som kan minne om en tåkelur fra et spøkelseskip.

  • I videoen øverst i saken kan du høre hvordan frekvensen på «spøkelsesradioen» lyder.

En til to ganger i uka leser en mann eller en kvinne opp noen ord på russisk. For eksempel ordene «jolle» eller «oppdrettspesialist» og det er det, skriver BBC Future.

Midt i det russiske sumplandet, ikke langt fra St. Petersburg, bak en jernport, finnes det flere radiotårn, forlatte bygninger og kraftledninger. Området antas å være hovedkvarteret til radiostasjonen, som har fått tilnavnet «MDZhB», som ingen har hevdet å eie.

Fans

Radiostasjonen har en fanbase på flere titusener, som kaller den «The Buzzer». Det finnes også to lignende mystiske radiostasjoner med tilnavnene «Pip» og «Squeaky Wheel». Ifølge fansen selv har de ingen anelse om hva de lytter til.

- Det er absolutt ingen informasjon i signalet, sier professor David Stupples, som har forsket på radiosystemer ved City University i London, til BBC.

Radiokanalen har vært antatt å tilhøre det russiske militæret, uten at det noen gang har kommet noen innrømmelse om dette.

Ifølge BBC begynte den mystiske radiostasjonen å sende signaler mot slutten av den kalde krigen, men i stedet for at radiostasjonen ble slukket da Sovjetunionen kollapset, økte heller radiostasjonens aktivitet. Signalene blir sendt med korte radiobølger (shortwave) som gjør at radiosignalene kan høres over hele verden.

Atomvåpensystem?

Det finnes teorier om at radiosignalene er knyttet til et datasystem som ble utviklet under Sovjet-tiden. Datasystemet skannet luftbølgene for tegn på liv eller atomutslipp.

Systemet ble kalt for «Dead Hand» og skulle avsløre atomangrep fra USA, skriver Business Insider.

«Dead Hand» var våpenet som var siste utvei. Dersom Sovjetunionen ble utsatt for atomangrep og nasjonens lederskap skulle bli utslettet, ville «Dead Hand» sikre et atomangrep tilbake mot Vesten og NATO.

Da russiske soldater stormet Krim- halvøya i 2014, uttalte Putin at «Russland er en av verdens mektigste atomnasjoner. Det er virkeligheten, ikke bare ord». Uttalelsen utløste spekulasjoner på om datasystemet «Dead Hand» fortsatt eksisterer.

Ifølge BBC har «The Buzzer» også likheter med «The Lincolnshire Poacher», en radiostasjon som var i aktivitet fra 1970 til 2008. Radiostasjonen sendte også fra et ukjent sted som man antar var på Kypros. Signalene kunne høres på den andre siden av jordkloden og sendingene kunne mane fram en smule grøss hos lytterne. Hver time ble en liten del av den engelske folkesangen «the Lincolnshire Poacher» spilt 12 ganger før man hørte en kvinnestemme lese opp numrene 1-2-0-3-6 med en engelsk overklasseaksent.

Tuesday, August 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments