Cappelens verden raste sammen da han ble tatt: – Jeg følte at Eirik hadde sviktet meg

(Dagbladet:) Gjermund Cappelen forklarte seg i dag om hvordan han ble en av Norges største hasjsmuglere og hvordan han mener den tidligere politilederen var involvert i innførselen av flere tonn hasj til Norge.

Eirik Jensen nekter straffskyld etter tiltalen.

Cappelen forklarte at han begynte å røyke sigarettet som ni-tiåring, at han deretter sluttet på ungdomsskolen og heller begynte å stjele å røyke hasj. Så begynte han å selge hasj, før han bygget opp en stor innførselsvirksomhet.

Ifølge Cappelen holdt han på med med virksomheten i over 20 år før han ble tatt av politiet og Asker og Bærum like før jul i 2013 i en topphemmelig operasjon.

I Cappelens forklaring i dag, fortalte han at den første innførselen Jensen visste om skjedde i 1993. 20 år etterpå sitter Cappelen på kroken, en pågripelse han redegjorde for i dag.

- Verden raser sammen

- Det er ganske hektisk opp mot jul 2013, mye som skjer og flere innførsler. Det er mye kontakt med gutta og mye kontakt med Jensen.

Deretter skjer det berømte «innbruddet» der politiet beslagla store mengder hasj fra en i Cappelens hasjliga i en garasje på Røa. Cappelen sier det var mye kontakt med Jensen og hasjligaen på grunn av dette.

- Jeg blir da pågrepet – jeg hadde vært så dum at jeg hadde involvert min eldste sønn i dette her og sende han med noen penger ut av landet. Kona blir pågrepet, barna blir internert, familien gikk i fullstendig oppløsning og verden raser sammen, forteller Cappelen om da han ble pågrepet.

- Etter pågripelsen skjønner jeg at noe har skjedd over hodet på både meg og Eirik.

Kildefører

Cappelen blir avhørt av politiet i Asker og Bærum, som ifølge flere kilder hadde jaktet på ham i over 15 år.

- Jeg prøver meg i avhør og sier «Jeg vil ha kontakt med kildeføreren min». Jeg ligger på cella mi og tenker hva skal jeg gjøre nå, finner en strategi på å komme meg fortest mulig ut. Jeg tilstår i et avhør ganske raskt at jeg er ansvarlig for det, men kommer med en røverhistorie for hva som er bakgrunnen for at jeg ble tatt. Jeg sa fortida hadde innhenta meg og at det dreide seg om trusler fra 90-tallet. Det var bare tøys, sier han.

- Jeg skjønte at løpet var kjørt

Cappelen sier målet hans var å få snakke med Eirik Jensen, men at han ikke fikk lov av politiet. Han sier han prøvde å innynde seg hos politiet og forklarte at han hadde hjulpet politiet og oppklart mange saker og så muligheten med å forhandle.

- Jeg sier jeg vil ha kontakt med kildefører og at han kan bekrefte at jeg har vært en solid kilde for ham. Men det er de ikke interessert i. De er mer interessert i hvorfor jeg ikke er tatt. Han ene politimannen sier han spanet første gang på meg Donsjøtoppen i 1998, sier Cappelen.

- Gikk grøsninger nedover ryggen på meg

Cappelen sier han ikke nådde ut med budskapet sitt, og at politiet ikke var interessert i informasjonen han hadde kommet med.

- Da gikk det grøsninger nedover ryggen på meg, jeg hadde filosofert mye på hvorfor jeg ikke fikk kontakt med Eirik. Han skulle beskytte meg og virksomheten min. Jeg var i en fortvilet situasjon og de kom med hentydninger om at de lurte på andre ting og hvorfor jeg aldri var tatt. Da skjønte jeg at det kunne knyttes til Eirik, sier Cappelen.

Han sier han ikke sa Jensens navn tidlig i avhør, og at de var enige om å ikke si noen navn.

- Jeg følte at Eirik hadde sviktet meg ved at jeg var tatt. Så tankene mine der var at han ikke hadde gjort jobben min overfor meg. Han skulle beskytte meg og nettverket mitt. Det var på en måte en trykkoker som eksploderte og jeg prøvde å forhandle meg ut av denne situasjonen. De var ute etter politimannen de, jeg var nesten underordnet i den sammenhengen, sier Cappelen.

Han sier han visste at Asker og Bærum hadde vært ute etter han mange ganger, og sier derfor han følte han måtte samarbeide for å fortelle hvordan det kunne pågå i så mange år og hvordan det hadde utviklet seg i 20 år.

- Grunnen til at jeg sitter her og han sitter der er fordi vi har hatt dårlig innflytelse på hverandre, sier Cappelen.

- Må gjøre opp alt

Cappelen beskriver saken som en tragedie, og sier han tenker at han må gjøre opp for alt. Samtidig sier han at han brydde seg mest om Jensen-saken, og mindre om oppbevaringssaken som ble etterforsket av politiet i Asker og Bærum parallellt, som nå pågår i Borgarting lagmannsrett.

- Jeg fortalte om historien mellom meg og Eirik sånn som den var. Det fortsatte i utallige avhør framover. Jeg var ikke interessert i etterforskningen i Asker og Bærum, en oppbevaring og innførselssak.

- I oppbevaringssaken har jeg forholdt meg til det har blir foreholdt, og etterhvert tok jeg ansvar der, uten at jeg sa noe om de andre. Det var ikke vesentlig for meg, jeg skulle rydde opp etter meg sjøl. Jeg har ikke villet si noe om de andre gutta

- Jeg har gjort meg mye tanker og refleksjoner rundt saken og forholdet til Eirik, og det er mye jeg har lyst til å si. Men jeg tar det på slutten. Vi tar ikke det i dag, sier Cappelen.

Tuesday, January 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments