Cappelen sier han ikke tør snakke om hasjleverandørene: – Det vil være omtrent selvmord

(Dagbladet): Hvordan kunne Gjermund Cappelen (50) få innført tonnevis med hasj inn til Norge i over 20 år?

Hvor fikk han hasjen sin fra og hvem jobbet han med. Da den dømte hasjbaronen i dag startet sin forklaring, fortalte han retten hvordan han ble kriminell og hvordan han traff Eirik Jensen. I tillegg ga han en rik forklaring om hva han tenkte og gjorde etter han ble pågrepet i desember 2013.

Eirik Jensen nekter for å hjulpet til med innførslene og for å ha mottatt penger for det, slik Cappelen har forklart i detalj i avhør og som han også gjør i retten.

Hasjligaen

Hasjbaronen har også fått en rekke spørsmål om den såkalte hasjligaen og nettverket sitt. Flere av dem sitter på tiltalebenken i Borgarting lagmannsrett i dag.

Cappelen nevnte navn på flere av de tiltalte. Noen av dem oppbevarte hasj, noen av dem leverte hasj til kjøpere og noen kjøpte partier av Cappelen og ligaen hans, ifølge Cappelen. Han ville likevel ikke si mye om hver enkelts rolle.

- Det er vanskelig når de sitter i en egen rettssak, sier Cappelen i retten.

Påtalemyndigheten i saken mot Cappelen mener flere i hasjligaen har hatt svært sentrale roller i innførselen til Norge, mens Cappelen i retten sier han hadde alt ansvaret og styrte alt. Han sa også at en av mennene politiet mener er Cappelens nærmeste ikke var noen «hovedaktør i businessen».

- Det tør jeg ikke si

Men ett av leddene i leveransen sier Cappelen han ikke tør å forklare seg om: hvem som var leverandøren av hasjen i utlandet.

- Hva heter leverandøren din? spør førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim i retten.

- Det tør jeg ikke å si, Alfheim, svarer Cappelen.

- Hvor mange har du hatt?

- Jeg husker ikke. Det er rundt 5, 6, 7, 8, svarer han.

- Hvilke land er de fra?

- Nederland var hovedlandet. Jeg kjenner også folk i Spania og folk i Danmark.

- Har du hatt noen leverandører over lang tid?

- Ja, én siden 1993 som er bosatt i Nederland. Jeg tør ikke å si noe, det har med min egen og min families sikkerhet å gjøre. Jeg har ikke navngitt disse i avhør heller.

- Det vil være omtrent selvmord

Cappelen blir også spurt om han har blitt utsatt for trusler og ubehagelige opplevelser eller om han selv har truet leverandører. Cappelen svarte nei, men da retten ble satt igjen i Oslo tingretts sal 250 etter lunsj, ville Cappelen ta opp ballen med trusler.

- På midten av 90-tallet fikk vi noe dårlig hasj. Det ble problemer med penger, sier Cappelen.

Men hasjbaronen understreker samtidig:

- Navn på leverandører og sånne ting ønsker jeg ikke å si noe om. Det har vært en forutsetning for meg hele tida at hovedtema i etterforskningen ikke er hvem jeg har fått hasjen fra. Det er få ganger jeg har fått spørsmålet, sier Cappelen.

Han sier det er problematisk å snakke om leverandør.

- Det er forbundet med stor fare å snakke om dette. Det vil være omtrent selvmord å forklare meg om det. Det er ikke fordi jeg ikke vil. Det har ikke noe med viljen å gjøre, men jeg må svare så godt og utfyllende jeg kan ut fra hva jeg tør, sier Cappelen.

- Svært få detaljer

John Christian Elden, Jensens forsvarer, sier det er vanskelig å tro på Cappelens forklaring når han bare snakker detaljert om Jensen, men ikke om andre medlemmer av hans nettverk.

- Er det en stor belastning for Cappelen risikomessig å forklare seg om disse personene i åpen rett?

- Jeg hører han forklarer seg slik, men han kunne også ha forklart seg til politiet om disse, sier Elden, som bemerker seg at det har kommet svært få detaljer i saken om andre personer.

Tuesday, January 31st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
September 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Recent Comments