Brødrene Ingebrigtsen dopingtestes mest. Tror hudfarge påvirker mistanken: – Noe er oppriktig galt

(Dagbladet): Sent i går kveld videreformidlet nettsted Letsrun.com de angivelige IAAF-dokumentene som skal være lekket av hackergruppen Fancy Bears, hvor en rekke store navn er nevnt på lista over dopingmistenkte friidrettsutøvere.

Sammen med verdensstjerner og gullgrossister som Mo Farrah og Asbel Kiprop står også Henrik Ingebrigtsens navn. Rogalendingen har fått merkelappen «likely doping» og «passport suspicious».

Den samme beskrivelsen står bak Farrahs navn og en rekke andre friidrettsprofiler, mens Kiprop nøyer seg med beskrivelsen «passport suspicious».

Farrah er testet suverent flest ganger av IAAF, nærmere bestemt 73 ganger. Henrik Ingebrigtsens 37 tester er nest mest på lista, mens en rekke av de øvrige angivelig mistenkte utøverne er testet langt sjeldnere. Kiprop, trippel verdensmester på 1500 meter, er til sammenlikning testet 14 ganger i samme periode.

Blant dem som er testet enda sjeldnere finner vi blant annet flere medaljegrossister fra Kenya og Etiopia, som i tillegg til færre gjennomførte dopingtester av IAAF, har et tilnærmet ikke-eksisterende antidopingarbeid i hjemlandet.

Ingebrigtsen vil ha mer testing

Av den grunn vurderte IOC og IAAF å utestenge hele Kenya og Etiopia fra idretten, som Dagbladet kunne avsløre i mai. Derfor skulle man kanskje tro at utøverne fra disse nasjonene ble testet ekstra ofte av IAAF.

I stedet er det motsatt, og i stedet blir Ingebrigtsen-brødrene Henrik, Filip og Jakob testet langt oftere.


REAGERER: Gjert A. Ingebrigtsen mener det er noe galt med systemet hvis man mistenkes etter å ha bli dopingtestet ofte, men aldri har testet positivt. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Vis mer

Det skjer til tross for at Antidoping Norge ble trukket fram som et av verdens beste antidopingbyrå av WADA-direktør Olivier Niggli og USADA-sjef Travis Tygart overfor Dagbladet forrige måned.

Denne skjevheten i testingen på «mistenkt-lista», som VG og TV 2 omtalte først, får pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til å reagere.

- Henrik har blitt testet 37 ganger av IAAF, men medregnet Antidoping Norge og øvrige tester er totalantallet dobbelt så stort. Det er kjempebra at antidopingarbeidet blir tatt på alvor i friidrettsforbundet. Det burde gi utøverne som testes mye økt troverdighet, sier Gjert Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg synes det gir større grunn til skepsis når noen av konkurrentene nesten aldri blir testet. Hvorfor skal man mistenke de som blir testet mest? Når man testet så ofte, men viser at man er ren gang på gang, må jo det være det beste beviset på at man ikke er dopet. Det burde bidra til å stoppe mistankene i stedet for å skape dem.

Filip og Jakob testes like ofte

Han avslører overfor Dagbladet at Jakob og Filip, som begge løper som planlagt i kveld, blir like ofte dopingtestet som Henrik.

- Jakob og Filip testes like ofte som Henrik. Alle guttene mine testes ofte. Det applauderer vi, og vi håper samtidig at konkurrentene blir det samme, sier Gjert.


IKKE BEYMRET: Gjert Ingebrigtsen tror ikke den angivelige mistenkt-lista påvirker Henrik Ingebrigtsen noe som helst. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet
Vis mer

- Å bli testet så ofte, er veldig bra. Vi er veldig glade for godt antidopingarbeid, men hvis du ser på den lista, er det ekstrem avvik. Det er enorme forskjeller på hvor ofte utøverne blitt restet.

- Jeg håper dette testantallet blir normalen. Problemet er ikke at Henrik testes for ofte, men at noen av de andre testes for lite.

Gjert Ingebrigtsen sier at de ikke har fått noe informasjon fra IAAF om hvorfor eldstebror Ingebrigtsen har havnet på den angivelige mistenktlista.

- Vi vet ikke hvorfor de mistenker Henrik. Det blir bare spekulasjoner. Vi har ikke fått noe informasjon. Jeg vet ikke hva IAAF er ute etter, forteller han.

- Hvor lenge har du visst dette?

- Vi har ikke visst dette noe lengre enn deg, bare siden kl. 10 i dag.

Slik havner du på mistenkt-lista

I dokumentet heter det altså at Henrik Ingebrigtsen har et mistenkelig blodpass. Blodpassene er basert på individuelle blodverdier som sammenfattes i en biologisk profil, med utgangspunkt i testene fra WADA, IOC og de respektive særforbundene.


TESTES LIKE OFTE: Filip Ingebrigtsen og Jakob Ingebrigtsen, som begge konkurrerer i kveld, blir like ofte dopingtestet som storebror Henrik.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vis mer

Alt inngår i et blodpass og evalueres deretter. Ved svingninger sendes funnene videre til en ekspert, som kommer med en uttalelse. Hvis han skriver «likely doping» i sin kommentar, går det videre til to uavhengige eksperter. Det blir ikke en dopingsak før tre uavhengige eksperter er enige om at utøveren har merkelappen «likely doping».

Dagbladet får opplyst at dette ikke er en «sak» i så måte, og Ingebrigtsen har som kjent aldri testet positivt. Svingninger i blodverdiene er heller ikke synonymt med at man har gjort noe galt. Blant annet gir høydetrening klare utslag på blodverdiene, hvis høydetreningen skal ha effekt.

- På høydeopphold endres blodverdiene. Hvis det ikke skjer, er høydeoppholdet bortkastet, forklarer Gjert Ingebrigtsen.

- Er det en svakhet med blodpasset?

- Nei, det er det ikke, fordi vi har meldeplikt og oppgir hvor vi er, slik at man kan se sammenheng mellom blodverdiene og høydeoppholdet. Derfor forstår jeg ikke hvorfor han angivelig er på denne mistenkt-lista.

Tror hudfargen spiller inn

Ingebrigtsen lurer på om det rett og slett kan være fordi Ingebrigtsen er en hvit mann i en idrett dominert av afrikanske nasjoner.

- Kanskje er det sånn at hvis man er hvit i huden og hevder seg internasjonalt i dette gamet i flere år og har i tillegg god høyderespons, så mistenkes man? Da er det noe oppriktig galt. Det virker som de tenker at det er for godt til å være sant med en hvit mann i toppen over flere år, sier Gjert.

- Hva betyr det i så fall for Jakob som sprenger nye rekorder hele tiden?

- Det blir sikkert mye mistanke der også, om han fortsetter å løpe så raskt. Men Jakob er en av de 16-åringene som sikkert testes mest i verden.

Han tror ikke dette vil skade Henriks rykte.

- Det er trist hvis det er tilfelle, men jeg er ikke så sikker på om det setter oss i et dårlig lys. Det er en ubegrunnet mistanke, og jeg tror at folk er såpass oppegående at de forstår det og kjenner oss godt gjennom TV-serien. Jeg tror ikke dette har noe å si for Henriks rykte, mener Gjert.

Konkurrerer i kveld

Om påstandene om at lekkasjen av dokumentene er et politisk spill, sier han:

- Hvis det er politisk har de bommet grovt. Dette rammer ikke nasjoner, men enkeltpersoner, sier Gjert Ingebrigtsen oppgitt.

Henriks lillebrødre løper begge i kveld. Filip løper 1500 meter i Diamond League i Lausanne, mens Jakob løper 5000 meter under Boysen Memorial på Bislett Stadion.

Gjert tror ikke denne mistenktlista vil påvirke dem noe som helst.

Antidoping Norge forteller gjennom informasjonsrådgiver Lars Anders Vestad at de ikke kan uttale seg om spesifikke utøvere.

Thursday, July 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments