Belgisk rytter nektet å bruke omstridt medisinsk fritak

(procycling.no): Etter flere tøffe dager på sykkelen måtte Tim Wellens kaste inn håndkleet på den 15. etappen til Le Puy-en-Velay søndag.

I følge Het Nieuwsblad er solallergi og en forkjølelse årsaken til at Lotto-Soudal-rytteren måtte bryte rittet.

30 grader og skyfri himmel er for de fleste en velsignelse. For Tim Wellens er varmen et sant helvete.

Flere ganger har 26-åringen fått tilbud om forskjellige behandlinger, herunder bruk av kortison. Benyttelse av midlene krever et eget medisinsk fritak, også kjent som TUE (Therapuetic Use Exemtpion), for at bruken skal tillates i henhold til dopingreglementet.

- Jeg nekter å be om TUE, fordi jeg har alltid vært mot bruken av det i sykkelsporten, fortalte Wellens før starten av årets Tour de France.

Bradley Wiggins

I september 2016 ble det kjent at Tour de France-vinneren av 2012, Bradley Wiggins, fikk medisinsk fritak (TUE) ved seks anledninger.

Tre av fritakene gjaldt injeksjoner i forkant av Grand Tours, én av dem i forkant av Tour de France 2012.


2012: Bradley Wiggins vant Tour de France foran Chris Froome og Vincenzo Nibali. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Siden den gang har det stormet rundt Wiggins, Brailsford og Team Sky, som blant annet har vært under etterforskning iverksatt av det britiske parlamentet.

Bruken av medisinske fritak er i tråd med antidopingregelverket. Derimot har mange vært fremme med den etiske pekefingeren, og anklaget Wiggins og Team Sky for å utnytte systemet.

Selv om Lotto-Soudal-rytteren Wellens selv er i mot bruken av slike medisinske fritak, ønsker han ikke å direkte kritisere andre som har valgt å benytte seg av dette, herunder Bradley Wiggins

- Det er mitt eget valg. Dersom andre ønsker å gjøre det, er det ikke noe problem, forteller han videre.

- Wellens er en fair rytter

Etter søndagens etappe bekreftet Lotto-Soudals lege overfor Cycling Weekly at Wellens har fått tilbudet om et medisinsk fritak, men at nekter å ta det i bruk.

- Det er hans eget valg. Jeg tror han bare ønsker å være rettferdig. Han er en fair rytter, noe jeg takker ham for, fortalte lagets lege Bingé.

Med Wiggins-saken friskt i minne har TUE-bruk fått et negativt omdømme. Kan det være årsaken til at Wellens ikke vil benytte seg av muligheten?

- Jeg tror det. Det er et valg hver rytter må ta selv, og vi pusher dem ikke, forteller Bingé videre.


TIM WELLENS: Fullførte 14 av 21 etapper i Tour de France 2017. Foto: NTB Scanpix.
Vis mer

Den belgiske doktoren forteller også at han tror mange ryttere er i samme båt som Wellens, og at terskelen for å få medisinske fritak er høy.

- Jeg tror det er en stor mental utfordring for mange unge ryttere, og det er en bra ting.

Deretter kunne han informere at solallergien ikke alene var grunnen til at Lotto-Soudal-rytteren fra Limburg måtte stå av årets Tour.

- Han frøs, hadde vondt hals og smerter i musklene. Vi gjorde en grundig sjekk kvelden i forvegen, og da hadde han ikke feber. Han fikk en god natts søvn, så vi lot ham starte. Men på de første minuttene følte han seg ikke bra, på grunn av sykdom, en luftvegsinfeksjon.

Med sykdommen var det ingenting lagdoktoren kunne gjøre.

- Kurset i å trylle hadde de ikke på universitetet i Gent, men på Galtvort, og der gikk ikke jeg.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Monday, July 17th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments