Vi har kåret de 100 beste kampene i Premier League: Topp 10

FourFourTwo teller ned de mest minneverdige kampene i Premier League-historien. Her finner du de ti beste kampene.

10. Bradford 1-0 Liverpool. 14.05.2000

Både Bradford og Wimbledon startet sesongens siste dag med 33 poeng, men London-laget hadde en overlegen målforskjell og Bradford var i fare for å rykke ned.

I utgangspunktet hadde Wimbledon en enklere kamp en Bradford. The Dons skulle til Southampton, mens Bradford måtte møte Liverpool på hjemmebane – og Liverpool kjempet om en plass i Champions League. Til alles overraskelse tok The Bantams en tidlig ledelse da David Wetherall stanget ballen i mål. Wimbledon på sin side slapp inn to mål på The Dell. Ettersom Bradford klarte å holde på ledelsen, reddet de sin plass i Premier League.

REDDET: Bradford reddet plassen i ligaen, her er Andrew O’Brien og Lee Sharpe i kamp med Liverpools Michael OwenFoto: Dan Chung REUTERS
Vis mer

9. Newcastle 5-0 Manchester United. 20.10.1996

Hver gang United går på et stortap vil vinnerlagets supportere huske det i mange år fremover, men dette tapet i Newcastle var så herlig at det ble feiret av langt flere enn bare Geordiene. Darren Peacock scoret det første da han headet ballen forbi Peter Schmeichel – som hadde holdt nullen i fem av de siste ni kampene.

Da David Ginola scoret et vanvittig mål så satt tonen i resten av kampen. Les Ferdinand og Alan Shearer doblet ledelsen etter pause og Magpies-supporterne var i ekstase. Forsvarspiller Philippe Albert gjorde nederlaget til United komplett da han lobbet ballen i mål på 23 meters hold – ikke dårlig for en forsvarspiller. Etter kampen la ikke Newcastle-manager Kevin Keegan skjul på følelsene sine:

- Utvilsomt den mest fornøyelige dagen jeg har hatt som manager.

JUBEL: Alan Shearer og Les Ferdinand feirer Newcastles fjerde scoring. Foto: Ben Radford/ALLSPORT
Vis mer

8. Leicester 3-3 Arsenal. 27.08.1997

TØFF KAMP: Ian Wright hopper over Rob Savage og Matt Elliott. Foto: Ian Hodgson REUTERS
Vis mer

Selv om Arsenal kom til å vinne tittelen i 1997/98-sesongen så var det ikke bare en dans på roser. De hadde en klumsete start på sesongen og det inkluderte denne klassiske kampen på Filbert Street. Stjerna var Dennis Bergkamp, han sendte Gunners i ledelsen med to mål da det var spilt en time. Arsenal hadde kontroll frem til Emile Heskey halverte ledelsen. I 93. minutt utlignet Matt Elliot og det så ut som kampen var ferdig.

Bergkamp var likevel ikke ferdig. Han scoret et av de peneste målene Premier League har sett da han dempet et innlegg i boksen, passerte forsvarspilleren og satt ballen i mål til høyre for keeperen. Men kampen var fortsatt ikke over! Leicester-kaptein Steve Walsh headet inn en sen utligning, og reddet et poeng.

7. Newcastle 4-4 Arsenal. 05.02.2011

Halvveis i denne kampen hadde Newcastle blitt slått gule og bål. Theo Walcott og Johan Djourou hadde scoret to mål innen kampens fjerde spilleminutt. Så viste Robin Van Persie form og scoret to. The Magpies gikk i garderoben med 0-4 i sekken. Hjemmelaget hadde nettopp solgt Andy Carroll, men ikke hentet en erstatter og supporterne var utålmodige. Flere supportere gikk i pausen, men de visste ikke at Alan Pardews mannskap hadde en plan for den andre omgangen.

I en helt idiotisk handling fra Abou Diaby slapp vertene inn i kampen: Midtbanespilleren fikk rødt kort for å dytte Joey Barton og Kevin Nolan. To straffer satt av Barton og et vakkert skudd fra Leon Best ga hjemmelaget pågangsmot. Arsenal så ferdige ut. Så kom det: En praktfull volley fra Cheik Tiote. Ivorianeren, som var like overrasket over at ballen gikk inn som alle andre på arenaen, løp rundt på banen og feiret vilt – en jubelscene som ble delt av de gjenværende Newcastle-supporterne.

VOLLEY: Cheik Tiote feirer etter å ha scoret et nydelig mål. Foto:AFP PHOTO/GRAHAM STUART
Vis mer

6. Aston Villa 1-2 Manchester United. 23.08.1993

Tidlig i Premier Leagues andre sesong dro de regjerende mesterne til Aston Villa – laget som hadde havnet på andre plass året før. Det var en kveldskamp som demonstrerte hva lagene var i stand til: Spennende fotball med høyt tempo. Vertene kjørte på fra start, men det var United som tok ledelsen da den tidligere Villa-supporteren Lee Sharpe scoret etter at Ryan Giggs og Paul Ince hadde lagt grunnlaget.

Dalian Atkinson utlignet for hjemmelaget rett før pause, og etter pause var det Villa som hadde den beste starten. Dean Saunders var nær en scoring og Kevin Richardson smalt en halv-volley i stolpen. United, som var uten sin talisman Eric Cantona, viste at de klarte seg fint uten franskmannen. Paul Ince spilte fri Giggs med en langpasning, waliseren traff stolpen, men Sharpe var på returen og sikret gjestene seieren.

5. Wigan 3-2 West Ham. 15.05.2011

Det var nest siste runde av sesongen og West Ham rykket ned da de tapte mot Wigan. Det hadde vært en dårlig sesong for klubben fra Øst-London. I utgangspunktet kunne de ha reddet plassen i ligaen med en seier i bunnoppgjøret ettersom Fulham hadde vunnet mot Birmingham. De så lyst ut for Avram Grants menn i over en time ettersom både de og Fulham ledet med to mål – men da The Cottagers holdt på ledelsen kollapset The Hammers totalt til tross Demba Bas innsats i første omgang.

Charles N’Zogbia stod frem som en leder og startet Wigan-comebacket. Tolv minutter inn i andre omgang skrudde franskmannen et nydelig frispark i øverste hjørne. Connor Sammon, som hadde blitt byttet inn sammen med Victor Moses av Roberto Martinez i pausen, utlignet halvveis i omgangen. Ingen av lagene ville være tjent med et poeng og begge lagene kjørte på. Det var flere gode sjanser, men det kom ikke noen scoring før N’Zogbia presset et skudd inn under Rob Green fire minutter på overtid. Wigan vant, West Ham rykket ned og Avram Grant fikk sparken.

TRIST: Robert Green applauderer supporterne etter at West Ham har rykket ned. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

4. Tottenham 3-5 Manchester United. 01.10.2001

FJERDE: Sebastien Juan Veron feirer sin scoring mot Tottenham Hotspur. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Det var en kamp hvor lagene styrte hver sin omgang da Manchester United slo tilbake på White Hart Lane. Spurs gikk i garderoben med en 3-0 ledelse etter mål fra Dean Richards, Les Ferdinand og Christian Ziege. Men Sir Alex Ferguson må ha gjort noe spesielt i United-garderoben, for etter pause kom laget på banen som sultne rovdyr.

Andy Cole scoret i løpet av det første minuttet etter at dommeren hadde startet omgangen og fra det øyeblikket hadde det skjedd et maktskifte. Laurent Blanc, Ruud Van Nistelrooy, Juan Sebastien Veron og til slutt David Beckham snudde Tottenhams dag fra ekstase til elendighet.

3. Liverpool 4-3 Newcastle. 03.04.1996

Kampen har blitt stemt frem som den beste kampen i det første tiåret til Premier League og denne kampen er anerkjent som en av de mest minneverdige kampene i ligaens æra. Begge lagene pustet United i nakken og gjestene visste at en seier på Anfield ville gi dem like mange poeng som serielederne.

Fra start var det et enormt tempo i kampen. Robbie Fowler ga de helrøde ledelsen, men Les Ferdinang og David Ginola snudde de raskt til Newcastles fordel. Tidlig i andre omgang scoret Fowler et pent mål og Liverpool hadde utlignet. Det var likevel kortvarig – Faustino Asprilla tok tilbake ledelsen for gjestene i løpet av to minutter. Med drøye 20 minutter igjen av kampen dukket Stanley Victor Collymore opp og utlignet. I det øyeblikket kjempet begge lagene desperat om vinnermålet.

Det var Liverpool og Collymore som fikk det. Etter nydelig pasningsspill mellom veteran-duoen John Barnes og Ian Rush, sikret spissen hjemmelaget tre poeng.

TOPPKAMP: Stan Collymore etter å ha scoret mot Newcastle. Foto: FourFourTwo/Haymarket
Vis mer

2. Arsenal 3-2 Manchester United. 09.11.1997

Et drøyt år etter at Arsene Wenger hadde ankommet Nord-London hadde franskmannens revolusjon begynt å ta form. The Gunners hadde startet 1997/98-sesongen greit, med bare et tap på sine første 13 kamper. Besøket til de regjerende mesterne Manchester United, som også ledet ligaen, var utvilsomt den største testen.

Arsenal tok ledelsen da 18 år gamle Nicolas Anelka elegant dundret ballen forbi Peter Schmeichel i det som var hans første Premier League-mål. Etter 30 minutter spilt hadde Patrick Vieira doblet ledelsen til hjemmelaget. Men, ikke overraskende, slo United tilbake. Tidligere Tottenham-spiller Teddy Sheringham scoret to og det var likt til pause.

Nær slutten av kampen tok The Gunners ledelsen da David Platt stanget ballen i mål. United presset høyt, men klarte ikke å score nok en utligning. Seieren ga Arsenal andre plass på tabellen, bare ett poeng bak United. Innen mai kunne laget løfte sitt første Premier League-trofe under Wenger.

MINNEVERDIG: Ryan Giggs i duell med Arsenals Ray Parlour. Foto: Paul Hackett REUTERS
Vis mer

1. Manchester City 3-2 QPR. 13.05.2012

Det var et ekte «last day drama». Det eneste Manchester City måtte gjøre for å sikre ligatittelen var å slå QPR. Tidligere City-manager Mark Hughes ledet gjestene, og han hadde sine egne grunner for å sikre seieren: I tillegg til at han hadde blitt skvist ut av klubben så de kunne ansette Roberto Mancini, lå London-laget på 17. plass og var bare to poeng over nedrykkssonen.

Første omgang var en intens affære, men det ble enda mer nervepirrende da Wayne Rooney scoret mot Sunderland, og sendte Manchester United forbi byrivalene på tabellen. Pablo Zabaleta ga hjemmelaget ledelsen før pause, men Djibril Cisse utlignet rett etter at andre omgang hadde blitt sparket i gang. Joey Barton ble utvist og prøvde å dra med seg noen City-spillere ut av kampen da han utfordret blant annet Carlos Tevez og Sergio Agüero. Så etter 66 minutter sendte Jamie Mackie gjestene i ledelsen.

Fem minutter ble lagt til og tiden begynte å løpe ut for City. I 92. minutt scoret Edin Dzeko og fikk et nytt håp om at de kunne sikre tittelen. Tre minutter senere ga Mario Balotelli sin første målgivende pasning for sesongen da han serverte Agüero vinnermålet. City vant ligatittelen i det helt siste.

CHAMPIONS: Manchester City vant Premier League foran nesa på byrivalene United i 2012. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS