Uttrykket «smelt på tjukken av Gud» ble for sterk kost

(Dagbladet): I november er det premiere på Trøndelag Teater på forestillingen «Juleevangeliet – the smash hit musical».

I teaterets program står det at musikalen skal «følge Jomfru Maria gjennom ni skjebnesvangre svangerskapsmåneder, etter at hun er smelt på tjukken av Gud.»

Den ordlyden har fått flere teatergjengere til å reagere og ta kontakt med Trøndelag Teater. Det skriver Adresseavisen.

-Jeg reagerer når de begynner å snakke om tilblivelsen som «å bli smelt på tjukken av Gud». Det er så dårlig. Og det er utrolig at teatersjefen gir anledning til den type kunstnerisk frihet, sier den opprørte teatergjengeren, Bjørn Røe, til avisa.

Han understreker videre at han mener ordbruken har noe med teateret å gjøre, og at han absolutt ikke får mer lyst til å se stykket etter å ha lest om det i programmet.

Leker kjærlig med evangeliet

- Vi er overrasket over hvor ille dette ble tatt opp, det er jo bare en beskrivelse i et program, sier Mads Bones til Dagbladet.

Han har skrevet stykket sammen med Kyrre Havdal og Olve Løseth, og skal i tillegg ha regi på oppsetningen.

Han forteller at de går humoristisk til verks, men ønsker å lage en frisk versjon av stykket som de fleste har spilt i eller sett på barneskolen.

- Nesten alle mannlige skuespillere har jo startet sin karriere som Josef en gang i tida, sier han og ler.

Smellt på tjukka av gud

Bones mener det er rom for mye satire i fortellingen om Jesu fødsel.

- I dette rommet leker vi oss kjærlig med den evangeliet og lar det utfolde seg som musikal på en stor scene, uten at det trenger å være blasfemisk, sier regissøren.

Han understreker at reaksjonene ikke kommer til å legge noen demper på den kreative prosessen.

- Vi skal ikke sparke noen som ligger nede, men når det kommer reaksjoner på en programtekst blir det spennende å se hva som menes om det store sangnummeret som heter nettopp «Smelt på tjukken av Gud», sier Bones.

Rollen som Maria – som er smelt på tjukka, skal spilles av skuespiller Henriette Marø. Hun er fortiden også å se i NRK-serien «Side om side». Josef gestaltes av Gunnar Eirikson, mens Olve Løseth har fått englevinger og trikot, for å spille engelen Gabriel.

Endrer ikke kurs

Teatersjef ved Trøndelag teater, Kristian Seltun, bekrefter til Adresseavisen at teateret har fått fire henvendelser fra folk som mener de harselerer på evangeliets bekostning.


SJEF:  Kristian Seltun er teatersjef på Trøndelag Teater. Han understreker at teatret ikke kommer til å endre sin kunstneriske kurs etter kritikken. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Vis mer

Han beklager at programmet har skapt reaksjoner, men understreker at han ikke kommer til å endre den kunstneriske kursen av den grunn.

- Vi lever i et tilnærmet sekulært samfunn. Det er ikke noe nytt at kunstnere og artister, både i satirisk og i rent underholdningsøyemed, driver gjøn med kirke og skrift, ikke minst vår egen religion, siden denne utgjør et velkjent kulturhistorisk bakteppe for de fleste av oss, sier Seltun til avisa.

Humor

Morten André Samdal er tekstforfatter og stod bak utforminga av teksten som presentere forestillingen i teaterets program.

Kritikken tar han med knusende ro. Han tror gud ville sett det humoristiske i teksten.

- Det er mange måter å tro på, og jeg velger å tro at dersom vårherre overhodet finnes, er han også utstyrt med en viss humoristisk sans. At humørløse mørkemenn prøver å kneble kunstens frihet når det gjelder religion er uansett ikke noe nytt – hverken her hjemme eller ute i verden. Det er faktisk blitt så parodisk og humoristisk i seg selv, at denne kritikken tar jeg med stor ro, og ler hele veien til tekstbanken, skriver han i en epost til Dagbladet.

Wednesday, September 28th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments