Usikre meningsmålinger: – Både Trump-seier og Hillary-valgskred er mulig

(Dagbladet): I natt norsk tid barker Hillary Clinton og Donald Trump sammen i den første debatten i presidentvalgkampen, og du kan se sendingen direkte hos Dagbladet fra ca. kl. 03. Enkelte mener den kan avgjøre hele valget.


KAN VINNE: Donald Trump. Foto: REUTERS / Rick Wilking / NTB scanpix
Vis mer

Clintons gjennomsnittlige ledelse på 2,8 prosentpoeng kan nemlig vise seg å være langt mindre til å stole på enn ledelsen Barack Obama hadde på ca 2 prosentpoeng over Mitt Romney gjennom store deler av valgkampen i 2012, mener tallknuseren Nate Silver, redaktør i nettstedet Fivethirtyeight.

- Det er stor usikkerhet. Vi kan ikke få understreket det nok, skriver Silver i sin siste analyse.

- Den viktigste grunnen til det, er at det er flere usikre velgere enn vanlig og flere som støtter et tredjeparti. Clinton leder 42-40, Obama ledet 48-46, skriver Silver.

Clinton-valgskred mulig

Det er flere potensielle velgere i spill. Og meningsmålingene har svingt betraktelig mer enn i tidligere valgkamper.

- Feilmarginen er høy. Usikkerheten gjelder begge veier. Når Trump fortsatt bare ligger på 40-41 prosent nasjonalt, er et valgskred for Clinton også mulig, skriver Silver på Facebook.

Fivethirtyeights ulike modeller for å anslå valgutfallet gir Clinton 56-58 prosent sjanse for å vinne. New York Times tilsvarende modell gir Clinton 71 prosent sjanse. Enn så lenge har Clinton overtaket i de viktige vippestatene som i praksis avgjør valgutfallet.

- Clinton leder i statene hun trenger å vinne, men bare i disse statene, og ikke med mye. Trump er et par gode målinger i Pennsylvania, Colorado eller New Hampshire unna å utslette Clintons fordel, skriver Silver.

Han peker også på at begge kandidatene gjør det dårligere enn en «vanlig» kandidat ville gjort det. Vox anslår at Trump ligger 3,3 prosentpoeng bak det en «vanlig» kandidat ville gjort.

- Mange feilkilder

Anders Løland, assisterende forskningssjef i Norsk Regnesentral, følger Silvers analyser med interesse.

- Det er mange systematiske utfordringer med meningsmålingene nå. Det er utrolig mange mulig feilkilder, sier Løland til Dagbladet.

Flere av meningsmålingsinstituttene bruker automatiske oppringninger, noe som kan gi større feilmargin enn i tradisjonelle målinger. Meningsmålerne forsøker å veie opp med ulike metoder for å vekte resultatene.


MENINGSMÅLINGSEKSPERT: Nate Silver. Foto: AP / Nam Y. Huh / NTB scanpix
Vis mer

- Det er mulig å vekte slik at gjennomsnittet ser bra ut, men en sitter igjen med større usikkerhet. Det kan også være at Trump gjør det ekstra vanskelig i år, siden han er en atypisk kandidat som skiller seg en del fra tradisjonelle republikanske kandidater. Det beste rådet for å lese målingene er å se på gjennomsnittet av målingene over tid. En må se gjennom støyen, sier Løland.

- Hva slags «støy» har det vært denne valgkampen?

- Clinton har i snitt ledet nesten hele veien. Enkeltmålinger som har hatt Trump i ledelsen, kan derfor være «støy».

Clintons ledelse steg kraftig etter republikanernes landsmøte i juli. Men siden august har den i praksis minket uke for uke. Clinton fikk litt bedre tall i starten av forrige uke, før hun gikk noe tilbake igjen på målingene som kom i helga.

I den siste måling utført for ABC News og Washington Post får Clinton støtte fra 46 prosent av de spurte som regnes som «sannsynlige velgere», mens Trump får støtte fra 44 prosent. Blant allerede registrerte velgere er det i praksis likt.

Monday, September 26th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments