Stoltenberg ber Spania vurdere drivstoffnekt for Putins flåte

Siste: Russland har trukket anmodningen om at russiske krigsskip får fylle drivstoff i den spanske enklaven Ceuta etter at nyheten ble møtt med kraftige reaksjoner i flere NATO-land, melder nyhetsbyrået AP,

(Dagbladet): NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ber spanske myndigheter tenke nøye gjennom hvorvidt de bør tillate russiske krigsskip å fylle drivstoff ved den spanske ekslaven Ceuta i Nord-Afrika.

I dag tidlig passerte den mye omtalte russiske hangarskipflåten Gibraltarstredet, på vei til det østlige Middelhavet. Flåten består blant annet av Russlands eneste hangarskip, «Admiral Kuznetsov», og verdens største krigsskip, slagkrysseren «Peter den Store».

En antar at flåten vil slutte seg til andre russiske fartøy som er en del av de russiske operasjonene i Syria.

Men først planlegger russerne å fylle drivstoff ved den spanske eksklaven, omgitt av Marokko på tuppen av den nordafrikanske kysten. Det vekker oppsikt innad i NATO, skriver The Guardian.

«Hyklersk»

I går ga Stoltenberg klart uttrykk for sin skepsis til at alliansens medlemsland bistår den russiske opprustingen i og rundt Middelhavet.

- Vi er bekymret, og har gitt klart uttrykk for vår frykt for at denne flåten vil bli brukt til å øke flyangrepene mot sivile i Aleppo, sa Stoltenberg.

- Det er opp til hvert enkelt land å avgjøre hvorvidt disse skipene bør få forsyninger og drivstoff ved ulike havner på vei mot det østlige Middelhavet, sa han.

I det lå det en klar henstilling til Spania om å la være.

I EU-parlamentet er det ifølge The Guardian en rekke politikere som mener Spania oppfører seg hyklersk etter at de forrige uke beskyldte Russland for krigsforbrytelser i Syria, mens de denne uken vurderer å la den russiske krigsflåten fylle drivstoff for å kunne fortsette angrepene.

Fylte opp Østersjø-korvettene

Ifølge Luke Coffey, som var spesialrådgiveren til den britiske handelsministeren Liam Fox da han før Brexit var landets forsvarminister, har Spania til nå fylt drivstoff på 25 russiske krigsskip etter den russiske annekteringen av Krim.

Så sent som 16. oktober skal spanjolene ha latt de russiske korvettene «Zeleny Dol» og «Serpukhov» fylle drivstoff i Ceuta. Det er de samme korvettene som i dag skaper stor sikkerhetspolitisk bekymring etter at de overraskende seilte inn i Østersjøen i går kveld.


OVERRASKET: Den russiske missilkorvetten «Serpukhov» seilte i går inn i Østersjøen sammen med søsterskipet «Zelenyy Dol». Her avbildet i Bosphorusstredet en drøy uke før det fikk påfyll av spansk drivstoff. Foto: REUTERS/Murad Sezer/NTB-Scanpix
Vis mer

- Det er helt uhørt at et europeisk land, og da især et EU- og NATO-medlem, ville finne det akseptabelt å gi logistikkstøtte til en militærmakt som er involvert i en ulovlig okkupasjon eller omstridt støtte til Assad, skriver Coffey i Huffington Post.

Spania revurderer

Spanske myndigheter insisterer på at deres støtte til den russiske flåteaktiviteten i Middelhavet utelukkende har vært forretningsmessig, og at de hele veien har vært åpne om denne.

Likevel varsler det spanske utenriksdepartementet at de nå vil vurdere saken på nytt. Det betyr at hangarskipstyrken som nå er på vei inn i Middelhavet kanskje må finne et annet sted å tanke sine skip.

- De planlagte stoppene blir nå vurdert på nytt på grunn av informasjonen vi har fått fra våre allierte og fra russiske myndigheter, sier en talsmann i dag.

Wednesday, October 26th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments