Nå har Trump startet «heksejakt» på ansatte som jobber med global oppvarming

(Dagbladet): Både forskere, miljøaktivister og politikere har vært bekymret for at påtroppende president Donald Trump vil reversere Barack Obamas innsats for å stanse menneskeskapt global oppvarming.

Trump blir av mange beskrevet som en «klimaskeptiker», og i 2012 skrev han på Twitter at kineserne har funnet på global oppvarming for å ramme USAs økonomi.

Trump har også kalt klimaforskningen «svindel» og «bullshit». Han har lovet å stanse all støtte til FNs arbeid mot global oppvarming, og vil i tillegg forsøke å skrote Parisavtalen.

Kontroversiell spørreundersøkelse

Mens Trump og hans medarbeidere forbereder seg til sin inntreden i Det hvite hus, har det kommet nye indikasjoner på hvordan den nyvalgte presidenten vil håndtere klimaspørsmålet.

Denne uka avslørte blant annet Bloomberg og New York Times at Donald Trump har sendt ut en spørreundersøkelse til ansatte i Energidepartementet, hvor de blant annet blir bedt om å oppgi navnene til alle de som har jobbet med spørsmål knyttet til global oppvarming.

Dette skal være et ledd i en kartlegging for å finne ut hvem som hjalp Barack Obama med hans arbeid for å sette klimaet på agendaen, og vekker nå sterke reaksjoner i USA:

- Det å straffe offentlige ansatte for deres arbeid under tidligere administrasjoner vil være det samme som en ulovlig, politisk heksejakt, sier den demokratiske senatoren Edward J. Markey til Washington Post.

Detaljert kartlegging

I undersøkelsen bes det også om navn på alle som i løpet av de siste fem årene har deltatt på FN-møter om klimaendringene, og de som har jobbet med å utarbeide en modell for å beregne de sosiale kostnadene ved karbonutslipp.

Leder av vaktbikkje-organisasjonen Public Citizen, Robert Weissman, er også svært kritisk:

- Dette tyder på at Trump planlegger en heksejakt på offentlige tjenestemenn, kun fordi de har gjort jobben sin, sier han i en uttalelse ifølge New York Times.

Klimaskeptiker som sjef

Trump har også fått skarp kritikk for utnevnelsen av klimaskeptikeren Scott Pruitt til å lede det amerikanske miljødirektoratet EPA.

Pruitt, som kommer fra jobben som riksadvokat i Oklahoma, har jobbet tett med olje- og gasselskapene som er en viktig del av delstatens økonomi.

EPA-sjefen har en stor innvirkning på USAs kamp mot klimaendringer. Direktoratet avgjør både hvilke internasjonale forpliktelser landet kan inngå, og har ansvaret for å sette dem ut i livet.

Sunday, December 11th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments