13 michelinstjerner på en kveld

10 kokker, 10 retter og 13 michelinstjerner, på en kveld. Dette er kortversjonen når Oslos ferskeste Michelin-kokk, Mikael Svensson fra restaurant Kontrast, for andre år på rad inviterer stjernekokker til «chefs dinner» i Oslo.

Happeningen skjer søndag sjette november.

Inspirasjonen har Svensson fra hjemlandet Sverige der slike eventer er vanlige.

Målet er å lage en smakshappening der gjester og kokker møtes og kokkene lærer av hverandre.

Å ha gjestekokker for kortere eller lengre perioder er en internasjonal trend. også norske restauranter inviterer kokker utenfra inn.

Noen restauranter flytter også hele staben for en periode til et annet land, Noma-gjengen fra København var for eksempel i vinter basert i Australia.


SATSER: Mikael Svensson  jobbet lenge på andre Oslo-restauranter før han startet Kontrast, som fikk en stjerne i michelinguiden tidligere i år. Her er Svensson fotografert under fjorårets Chefs Dinner. Foto: Kontrast
Vis mer

- Vi kokker er altfor mye i vår egen boble. Vi trenger å snakke sammen og se hva andre gjør, sier Svensson til Dagbladet.

Billett på nett

Opplegget er omtrent det samme som om du skulle bestilt deg billett til konsert.

Har du 4500 kroner til rådighet, kan du sitte klar ved midnatt i kveld (natt til lørdag). Da legger restauranten ut 38 plasser til maratonmiddagen, som også innbefatter snacks og velkomstdrink.


VIL SKAPE LIV: Den svenske kokken Mikael Svensson samler kokker fra inn-og utland for at det skal skje noe annerledes i Oslos restaurantliv, Foto: Jacques Hvistendahl
Vis mer

- Det er mye penger, men i prisen ligger også kostnadene med å få fløyet inn alle kokkene til Oslo, sier Svensson, som ifjor både trakk «foodies» , vennegjenger og par i ulike aldre til arrangementet.

Stjernemat

Menyen er ikke klar, men Svensson lover signaturretter fra en rekke michelinrestauranter.

Kokkene spiller inn forslag, Svensson har regien.

- Det må ikke bare bli kamskjell eller en haug desserter, sier han.

Med unntak av kveldens vert, franskmannen Didier Fertilati, som er restaurantsjef på restaurant Quique Dacosta i Spania, kommer kokkene fra Norden.

Svensson har selv fartstid fra Quique Dacosta, på listen blant verdens femti beste restauranter og en av få spanske restauranter med tre stjerner i Michelinguiden.

- Jeg skal gjøre mitt for å skape en avslappet atmosfære, sier Fertilati til Dagbladet.

Trestjerners michelinmat sørger Maaemo-sjefen sjøl, danske Esben Holmboe-Bang, for. Etter sigende blir det en rett med løk, akevitt og rabarbra. Maaemo er det eneste norske innslaget.

Kokketreff

For kokkene blir det en sosial happening, der de må hjelpe hverandre i trengselen på kjøkkenet. Noen av dem var med i fjor, andre er nye.

- Flere har jeg aldri truffet. Jeg har invitert dem fordi jeg jeg er nysgjerrig på maten deres sier Svensson.

Tre svenske michelinkokker og en svensk popup-restaurantkokk kommer, mens Sasu Laukonen og Filip Langhoff representerer hver sin michelinrestaurant i Helsinki.

Eneste danske (om du ikke regner med den dansk-norske Maaemo-sjefen) er Torsten Vildegaard fra restaurant Studio i København. (For hele listen, se faktaboks).

Les også:

Friday, September 30th, 2016 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments