Var slaver hos Lysende Sti: Jeg ville flykte, men var redd de ville drepe meg


(Dagbladet): Arrestasjon på Dionisio Ramos og Alexander Alarcon Soto kan, ifølge peruanske myndigheter, ha vært et av de siste spikrene i kista for geriljaen den Lysende Sti.

Gruppas herjinger i landet krevde rundt 70 000 liv i løpet av 80-tallet, ifølge Store norske leksikon.

Høstet inn kokain

Nå snakker den maoistinspirerte bevegelsens tidligere fanger ut i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

- Jeg var der mot min egen vilje. De gjorde stor skade og jeg ønsket å flykte, men jeg var redd for at de skulle drepe meg, sier en mann i førtiåra som i forrige måned ble reddet fra en arbeidsleir sørøst i landets del av Amazonas.

Han jobbet på åkrene til Lysende Sti for å skaffe mat til de 53 andre fangene i leiren, mesteparten barn, skriver nyhetsbyrået.

Fangenes viktigste oppgave var å høste inn blader fra kokabusken til produksjon av kokain, noe som nå er den mest sentrale av gruppas virksomhet i landet. Kokainproduksjonen skal ha blitt skjult av de høye trærne i området.

- Barna jobbet på åkrene for gjøre dette, før de ble gamle nok til å slutte seg til organisasjonens militære rekker, sier Jakke Valakivi, Perus forsvarsminister, ifølge AFP.

- Brukte Pol Pot-strategier

Ifølge lederen for styrken som frigjorde fangene, skal Lysende Sti ha brukt metoder ikke ulike de som ble brukt av Røde Khmer på 1970-tallet.

- De delte opp familier og plasserte dem i forskjellige deler av leiren. Deretter truet de med å drepe dem hvis de prøvde å flykte, sier general Cesar Astudillo i AFP-artikkelen.

Mange av dem som ble reddet ut av fangenskapet skal ikke ha hatt noe offisielt navn eller identifikasjonspapirer.

Noen slet også med å huske sin egen alder. En kvinne, opprinnelig tilhørende det indianske asháninkafolket, skal ha regnet ut at hun var over tretti år gammel.

Dette etter at hun ble kidnappet som åtteåring.

En annen ble tvunget til å drepe en av sine venner etter at geriljaen først hadde drept hans far. Deretter voldtok de hans mor og søster, ifølge AFP.

Holder fortsatt barn fanget

Den peruanske regjeringen regner med at gruppa, som nå skal teller rundt 350 medlemmer, fortsatt holder rundt 80 barn fanget inne i Perus utkantstrøk.

Dette er langt færre enn den kommunistideologiske gruppen hadde i sin velmaktstid.

Denne ble avsluttet da mesteparten av bevegelsen falt sammen etter at gruppas leder, Abimael Guzman ble arrestert i 1992.

Thursday, August 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments