UD har varslet Riksadvokaten om straffbare forhold


(Dagbladet): • Les alt om saken!

I siste runde av dagens høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, slapp utenriksminister Børge Brende en bombe.

UD har meldt inn salget av nigeriabåtene til Riksadvokaten.

- 6. mars i år varslet UD Riksadvokaten om at det er gitt villedende og gale opplysninger til UDs eksportkontroll. UD mener PwC-rapportene indikerer at opplysningsplikten i disse sakene ikke er oppfylt. Det ser vi veldig alvorlig på, for det er en strafferamme på fem år. Vår innberetning gjelder KNM Horten og de seks MTBene, sa utenriksminister Børge Brende i dagens kontrollhøring.

Høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite ble avholdt i kjølvannet av Dagbladets avsløringer om salg av marinefartøy til paramilitære aktører i Vest-Afrika.

Flere nyheter

Brendes avsløring er bare én av flere store avlsløringer som har kommet fram i dag.

Tidligere i høringen fortalte også Tollvesenet at de har igangsatt ytterligere etterforskning i samarbeid med Økokrim og Oslo Politidistrikt for brudd på tolloven i båtsalgene. Det er avdekket mulige omfattende mislighold når det gjelder tolldeklarasjoner.

- Det er ikke bare tale om korrupsjon her, men også et spørsmål om tollovens bestemmelser er fulgt fullt ut. Om man deklarerte på riktig tidspunkt er også et spørsmål. Svaret på det spørsmålet vil for flere av båtene være nei, sa tolldirektør Bjørn Røse, og la til:

- Det er også spørsmål om man oppga riktig avsender og mottaker, i henhold til loven, sier Røse.

- Overrasket

Også forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide har fått servert nyheter i dag.

- Jeg er overrasket over flere av opplysningene meglerselskapet NMA kom med tidligere i dag, sa Ine Marie Eriksen Søreide, som påpeker at de flere ganger har spurt mekleren om salgssummen for KV Titran.

Tidligere i høringen sjokkerte meglerselskapet NMA kontrollkomiteen med oppsiktsvekkende salgsinformasjon.

NMA avslørte for første gang at Nautic Africa solgte «Titran» videre til OMAK Maritime for 2,4 millioner dollar.

Morten Larsos i NMA sier at de på sin side tjente 3,6 millioner kroner på å megle KV Titran for Forsvaret.

Det er en overraskende høy meglergevinst ettersom Forsvaret bare fikk en million euro, eller 8,3 millioner kroner. Samtidig hevder de kjøperen solgte båten videre for 2,4 millioner dollar.

- Den informasjonen dere kommer med nå, må dere sende til oss formelt, sa komiteleder Martin Kolberg (Ap).

Ingen tok selvkritikk

Ine Marie Eriksen Søreide (38) har vært forsvarsminister fra 16. oktober 2013, og ble konfrontert med sitt eget ansvar i saken.

- Utgangspunktet er at ansvaret alltid er på toppen. Og da har jeg ansvar for det som har skjedd i min tid og det som vil skje fremover, svarer Søreide.

- Derfor skal jeg forbedre dette systemet. Tilbake i tid vil ansvaret ligge i FLO og på politisk nivå, sier Søreide.

Støttefartøyet KNM Horten lå ved kai i Storbritannia fram til oktober 2014, men enda det var klart at båten nå var eid av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo gjorde Søreide ingen ting for å få britiske myndigheter til å holde båten tilbake.

Søreide varslet heller ikke Økokrim før i mars i år, men da hadde Økokrim allerede etterforsket saken i to måneder og vært på razzia hos FLO.

Tidligere i høringen måtte også de tidligere statsrådene Jonas Gahr Støre, Espen Barth Eide og Anne-Grethe Strøm-Erichsen forklare seg.

Men ingen tok selvkritikk, i stedet dyttet de ansvaret nedover i systemet.

- Det slår meg at alle sier «dette har jeg ikke hørt om», sa saksordfører i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Helge Thorheim.

Martin Kolberg konfronterte også Brende med at utenriksministeren skylder på Forsvaret:

- Du sier til Stortinget at du mener dette er Forsvaret sin skyld. Mener du virkelig dette?

- Med de opplysningene jeg har fått, og den gjennomgangen forsvarssjefen har hatt, har ikke Forsvaret gjort en god nok jobb med å sjekke CAS Global. Så mener jeg at Utenriksdepartement har sjekket dette godt nok, etter at departementet innhentet opplysninger fra FLO, sa Brende.

Kolberg kommenterte da at det er et problem at kontrollkomiteen ikke får helt konkrete svar.

Saken oppdateres!

Thursday, April 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments