- Tidenes beste VM

FALUN/OSLO (Dagbladet): Sist gang Norge ble verdensmester i laghopp var i VM i Falun i 1993.

Mye har forandret seg siden den gang, men ikke alt:

VM er også denne gang i Falun.

Superveteranene Noriaki Kasai og Janne Ahonen hoppet også denne for henholdvis Japan og Finland.

Og Norge stakk også denne gang av VM-gullet i den prestisjefulle lagkonkurransen.

Den sjeldne hoppbragden er det hele 22 år siden Norge sist klarte.

Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel og Rune Velta er kvartetten som kan juble for et eventyrlig norsk VM-gull.

- Det er noe vi har drømt om i hele sommer. Å stå sammen nå med gullet, er helt utrolig, sier Velta til NRK.

- Det er helt fantastisk å være med på dette, supplerer Jacobsen.

- Jeg har aldri vært så nervøs før et hopprenn. Da er det veldig deilig å prestere så bra. Det er veldig stort, forteller Fannemel.

- Jeg er veldig stolt og glad. Dette har vært drømmen så lenge og det jeg har sett mest frem til i hele vinter. Det er helt enormt å klare det, sier Bardal.

Norges nye gullgutter gjorde åtte glimrende hopp og vant til slutt hele 19,4 poeng foran Østerrike. Polen kapret bronsemedaljen, mens forhåndsfavoritt Tyskland skuffet stort med sin 5. plass.

For første gang tok Norge medaljer i samtlige av herrenes fire hoppøvelser.

- Det er tidenes beste VM for oss. Det er vanskelig å sette ord på dette, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

Tysk marerittstart

Norge og Tyskland var de to presumptivt sterkeste lagene basert på hva som hadde skjedd tidligere i mesterskapet, men Østerrike har vært best de siste årene og åpnet også sterkest i Falun.

Stefan Kraft hoppet Østerrike i føringen, men Anders Bardal holdt Norge inne i gullkampen, samtidig som Michael Neumayer og Tyskland havnet på halvdistanse.

Norge hadde imidlertid flere Anders-er i ermet og tok over teten etter at Anders Fannemel hoppet kraftig innpå Manuel Poppinger i pulje 3.

Dernest banket Rune Velta skikkelig til i den fjerde pulja, slik at ledet Norge hele 18,1 poeng foran Japan og 19,4 foran Østerrike.

Selv verdensmester Severin Freund skuffet for Tyskland, som leverte en oppsiktsvekkende svak 1. omgang og var hele 35,6 poeng bak Norge før 2. omgang.

Norsk superhopping

Rutinerte Bardal gjorde et meget godt hopp i 2. omgang, og med 125,5 meter økte Norge ledelsen til Østerrike ytterligere, selv om de brukte opp en av sine sterkeste i Stefan Kraft.

I 2. omgangs andre pulje leverte Anders Jacobsen nok en gang varene – til tross for vanskelige forhold – og økte Norges ledelse ytterligere på imponerende vis.

Plutselig var Polen Norges nærmeste utfordrer, 19,8 poeng foran Polen og med Østerrike ytterligere noen poeng bak der igjen. Tyskland var sjanseløse.

- Jeg må nesten gå ut av boksen for å få kontroll på nervene, sa NRK-kommentator og tidligere topphopper Johan Remen Evensen før den spennende avslutningen.

Fannemel taklet presset

Poppinger skapte ny spenning i gullkampen med 129,5 meter. Dermed kjente Fannemel presset før sitt hopp, men mannen med verdens lengste skihopp leverte varene.

Med 127,5 meter under vanskelige vindforhold økte Fannemel ledelsen ytterligere til både Polen og Østerrike. Hele 30 poeng skilte ned til Norges nærmeste utfordrere i gullkampen.

Dermed lå alt til rette for norsk VM-gull i laghopp før den aller siste pulja.

Velta med sin fjerde medalje

Severin Freund la lista høyt foran den store finalen og hoppet utrolige 143 meter, men måtte nedi med armene og ble knallhardt straffet av dommerne.

Avstanden opp til medaljelagene var uansett for stor for Tyskland, som ble nr. 5. Kasai og Japan sikret 4. plassen.

Schlierenzauers 129 meter sikret sølv til Østerrike, mens Polen endte på bronseplass.

Men Norge kunne ingen gjøre noe med det. Velta taklet presset mesterlig i VMs aller siste hopp. 121 meter holdt til suverent norsk VM-gull.

Dermed tok Velta sin fjerde medalje på fire forsøk i dette VM!

Saturday, February 28th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments