Terroristens far: Jeg er like sjokkert som resten av verden

(Dagbladet): 22 år gamle Omar Abdel Hamid el-Hussein er pekt ut som gjerningsmannen i de to terrorangrepene som rammet København lørdag, hvor filmskaperen Finn Nørgaard (55) og synagogevakten Dan Uzan (37).

22-åringens far sier i dag til Jyllands-Posten at han er sjokkert.

- Jeg er like sjokkert som resten av verden. Jeg fikk vite det av politiet, som ringte meg, er alt han vil si til avisa.

Jihad-hyllest

Den 22 år gamle drapsmannen ble løslatt rundt to uker før angrepet, etter å ha sittet i fengsel for et overfall på t-banen i november 2013, der han stakk en 19-åring med kniv flere ganger.

Berlingske Tidende skriver at el-Hussein i fengselet åpent skal ha snakket om at han ville reise til Syra for å kjempe sammen med Islamsk Stat.

Ytringene fikk den danske kriminalomsorgen til å sette 22-åringen på ei liste over 40 radikaliserte insatte i danske fengsler. Listen skal ha blitt sendt til Politiets Efterretningstjeneste (PET), som tilsvarer norske PST.

45 minutter før angrepet mot debattmøtet på Krudttønden på Østerbro i København, la 22-åringen ut en jihad-hyllest på sin Facebook-profil, skriver Ekstra Bladet.

Videoen ble ikke laget av 22-åringen selv, men er ifølge avisen hentet fra en YouTube-kanal som har publisert flere videoer som hyller Den islamske stat (IS).

Skjøt mot politiet

22-åringen ble natt til søndag skutt av politiet i gata utenfor en leilighet han disponerte på Nørrebro, etter et over tolv timer langt terrordrama i den danske hovedstaden. Han avfyrt selv først skudd mot politifolkene som forsøkte å pågripe ham.

El-Hussain, som er født og oppvokst i Danmark med palestinske foreldre, skal tidligere ha vært en del av gjengmiljøene i København og blitt knyttet til både vold og våpenbesittelse.

Filmskaperen Nørgaard ble drept under attentatet mot ytringsfrihetsarrangementet der karikaturtegneren Lars Vilks deltok, mens jødiske Uzan ble drept i angrepet på synagogen senere samme kveld. Også fem politifolk ble skutt mens de beskyttet terrormålene, men kom fra det med livet i behold.

Ber om hjelp

Dansk politi ber Københavns innbyggere om hjelp til å kartlegge den antatte gjerningsmannens bevegelser før og mellom de dødelige angrepene i hovedstaden, og de ber alle vitner som kan ha sett mannen, hjelpe dem med å kartlegge hans bevegelser, skriver NTB.

- Var han alene? Hvilken retning gikk han? sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse ved 14-tiden mandag.

Politiet jobber med en teori om at 22-åringen var alene om selve angrepene, men to mennene på 19 og 22 år er varetektsfengslet i ti dager, siktet for medvirkning til drap fordi de skal ha hjulpet 22-åringen med å skaffe våpnene han brukte under angrepene. Et av våpnene er ifølge Ritzau et M95-automatgevær, det danske forsvarets standardvåpen.

Monday, February 16th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments