NRK avslørte for hele Norge hvem som ringte til Oslo legevakt


I en Dagsrevyen-reportasje om det nye legevakt-nummeret 116117 i kveld, hadde statskanalen filmet en dataskjerm som viser telefonsamtaler til Oslo legevakt.

- Dette må vi fjerne, sa NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk da Dagbladet i kveld ved 21-tida konfronterte ham med saken.

«PASSORD FASTLEGE»

Det var snakk om sekunder, men nok til at en oppmerksom seer rakk å ta bilde. Etter alt å dømme tilhører numrene pasienter eller pårørende i Oslo-området.

- Jeg mener dette er veldig alvorlig. En ordentlig tabbe. Dette skal ikke skje, sier Kalbakk.

I verste fall kan NRK ha skaffet uvedkommende tilgang til Oslo legevakts egne datasystemer:

En lapp er limt til skjermen som NRK har filmet. Den har følgende tekst: «PASSORD FASTLEGE», og passordet. Det dreier seg trolig om et passord til en nett-tjeneste, muligens til et register som benyttes for å finne ut hvem som er fastlegen til en pasient.

- Kan bare beklage

- Veldig ubetenksomt, sier Per Arne Kalbakk om filmingen. Han legger likevel vekt på at det ikke dveles ved bildene med passordet og telefonnumrene.

På spørsmål om han beklager overfor mulige pasienter som berøres av tabben, svarer han slik:

- Ja, selvsagt. Dette er en ordentlig tabbe, og vi kan bare beklage at vi har gjort en slik feil og sørge for at dette bildet blir fjernet fra alle søkbare versjoner av saken.

I kveld jobbet NRKs teknikere for fullt med å fjerne alle muligheter for å få tilgang til det usladdete bildet av passord og telefonnumre som ble vist på Dagsrevyen i kveld.

«Borte fra tilbakespolingsmuligheten nå», skrev Per Arne Kalbakk i en tekstmelding til Dagbladet klokka 22.30.

Monday, August 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
October 2023
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments