Nektet politiet å ransake kontoret til flyktning-topp på grunn av diplomatisk status


(Dagbladet): Politiet ville gjennomføre ransaking i deler av lokalene til International Organization for Migration i forbindelse med en aksjon mot bilvaskeiere på Østlandet.

Tre personer ble pågrepet og siktet etter paragraf 108 B, som blant annet omhandler grov utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft.

Aksjonen ble ledet av Romerike politidistrikt ved Felles kriminalenhet, etterforskningsseksjonen.

Drev og eide bilvaskhall

Den ene av bilhall-medeierne, Salih Koshnaw, har siden 2008 jobbet i International Organization for Migration. Organisasjonen, som har et formalisert samarbeid med FN, har blant annet ansvaret for å hjelpe sårbare innvandrere og flyktninger med trygg retur.

Fellesforbundets Vidar Bratberg har beskrevet forholdene ved bilhallen, drevet av Koshnaw, som «noe av det verste jeg har sett».

Dagbladet observerte rett etter klokka 10 i går formiddag at to sivilkledde politifolk gikk inn i lokalene med pappesker. Etter ca. en halvtime kom de ut igjen, og forlot stedet i bil.

Nektet beslag

Nå får Dagbladet fra flere hold bekreftet at IOM-ledelsen nektet politiet å gjøre beslag, og å ransake kontoret til Koshnaw. Det skal ha blitt vist til organisasjonens diplomatiske status. Dagbladet er kjent med at politiet nå frykter at man i etterforskningen ikke får tilgang til det som kan være viktig materiale.

Verken politiet eller IOM ønsker å bekrefte eller avkrefte Dagbladets opplysninger rundt det nektede beslaget.

IOM sier i en uttalelse, formidlet gjennom pressetalskvinne Cecilia Cantos, at etterforskningen av Salih Koshnaw gjelder hans private aktiviteter, og ikke hans ansettelse hos IOM.

- Hans oppgaver hos IOM satte ham ikke i direkte kontakt med migranter, skriver organisasjonen i en e-post.

Videre skriver IOM at de tar saken veldig alvorlig.

- IOM har gitt forsikringer til norske myndigheter om at vi vil samarbeide med dem så langt det lar seg gjøre.

- Kontor er ukrenkelig

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at IOM kan opptre slik de har gjort.

- Det stemmer at IOM kan nekte norsk politi å gjennomføre beslag eller ransakinger i sine lokaler. Bakgrunnen er en bilateral vertslandsavtale med Norge. I henhold til den skal de ha samme behandling som andre FN-organisasjoner, sier underdirektør Arthur Knutsen i Utenriksdepartementets diplomatseksjon.

- Det finnes en egen konvensjon, av 1947, for FNs underorganisasjoner som sier at deres kontorer er ukrenkelige og ikke kan ransakes.

Får millionstøtte

IOM får millionstøtte fra Utlendingsdirektoratet.

UDI har avtaler med IOM til en samlet verdi av 155 millioner kroner. De fleste av avtalene går over flere år.  Mesteparten av summen går til informasjonsarbeid og støtte til de som returnerer assistert. Summen dekker også samarbeidet med IOM om overføringsflyktninger som skal til Norge og personer med oppholdstillatelse i Norge som velger å vende tilbake til hjemlandet. En mindre del av kostnadene går til administrasjon av IOM i Norge og i de land personer returnerer til eller kommer fra. Det opplyser UDIs kommunikasjonsstab i en epost til Dagbladet.
 

Saturday, August 29th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments