Kan disse astronaut-bildene slå beina under en lysende idé?


Lysdioder, som oftest forkortet til LED, er en uhyre energieffektiv lysteknologi sammenlignet med mange andre lampetyper.

Derfor tok den italienske byen Milano et slag for miljøet da den gikk over til LED i 2012.

Et annerledes Milano

Nå viser det seg at medaljen kan ha en bakside i form av lysforurensning, ihvertfall hvis en skal tro de seneste bildene av byen tatt fra den internasjonale romstasjonen (ISS).

Milano i 2015 er nemlig en helt annen by nattestid enn den var før overgangen, der sentrumet skinner som en hvit prikk sammenlignet med de dunke forstadene rundt motebyen.

Ifølge en artikkel gjort av nettstedet Tech Insider skaper LED-pærer mer lysforurensning enn andre ved å gi fra seg sterkere blå- og grønntoner enn natriumsbaserte lyskilder.

- Ukjente effekter i Norge

Dette kan igjen bidra til forstyrre nattesøvnen til både mennesker og dyr, ifølge nettstedet.

- En rekke utenlandske studier viser at et av de største problemene med kunstig belysning, er den delen av det som spres til naturen i nærheten av det vi ønsker å belyse, sier Arne Follestad, forsker hos Norsk Institutt For Naturforskning (NINA).

NINA-forskeren mener at mange lysømfintlige arter kan slite med å tilpasse seg overgangen. I Norge frykter han at økt LED-bruk kan føre til uante konsekvenser.

- Vi vet lite om hvilke effekter vi kan forvente med tilsvarende endringer i Norge, særlig vinterstid, da lyset vil bli reflektert fra snø og is, sier Follestad til Dagbladet.

Sprer seg over verden

LED-pærene Follestad omtaler har spredd seg over hele verden, ikke bare i Milano.

Den 1. september skal Ikea globalt gå over til å bare selge LED-lys – en kjede som i dag selger rundt 80 millioner lyspærer årlig.

Stine Odland er kommunikasjonsrådgiver for den svenske gigantkjeden og sier at dette er en del av Ikeas miljøprofil.

- IKEA ønsker å være et ansvarlig selskap og bærekraft er en del av alt vi gjør. Ved siden av å være energibesparende og å vare vare opptil 25 ganger lenger, så inneholder ikke LED-pærer kvikksølv, samt at lampene kan gjøres mindre, noe som sparer materialer og ressurser.

Ikea legger vekt på energi

Odland legger vekt på at Ikea konsentrerer sitt sortiment rundt privat forbruk, og at Milanos overgang til LED-belysning i stor grad dreier seg om offentlig gatebelysning.

- Hvilke vurderinger har dere gjort med tanke på lysforurensning?

- Nei, vi har ikke gjort noen vurderinger. LED har mange fordeler og er mer bærekraftig enn glødepærer. Vi vet at rundt en fjerdedel av verdens strømforbruk går med til belysning, så strømsparende LED- teknologi bidrar til å verne om jordens ressurser, sier Stine Odland.

- Økt lysforurensning ikke sikkert

Om teknologiens energiforbruk sier Astrid Aksnes, professor i nanoelektronikk ved NTNU, at den er er en stor forbedring fra tidligere lyspærer.

- Husholdningslys som benytter LED-teknologi istedenfor gammeldagse lyspærer bruke 75% mindre energi. De er små, direktive og stråler mindre varme enn mer tradisjonelle lys, sier Aksnes.

Professoren mener at forskjellen mellom de to bildene av Milano ikke trenger å ha med lysforurensning å gjøre.

- Vi vet ikke om det er benyttet samme type kamerasensor til å ta bildene. Når man kikker nærmere på bildene, ser man også at det er dårligere kontrast i bildet fra 2012, sier Astrid Aksnes om de bildenes sammenlignbarhet.

Thursday, August 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments