- Jeg kaller den for tvangstrøya

(Dagbladet): Endelig er det 17. mai, folkefest og årets store mulighet til å vise seg fram i bunad.

I Norge finnes det flere hundre varianter av nasjonaldrakta, og mange velger gjerne en bunad knyttet opp mot der man har sine røtter.

Dagbladet har snakket med et lite knippe norske kjendiser om  deres forhold til bunaden sin.

- Norges vakreste bunad

Bergensartisten Christine Guldbrandsen (30), har valgte å gå bort fra det som kanskje ville vært det mest vanlige valget – nemlig Bergensbunaden. 

- I første omgang valgte jeg Hardangerbunaden fordi jeg mener det er Norges vakreste bunad. Jeg valgte den også på bakgrunn av at jeg hadde en mormor og tante som eide hver sin, sier Christine Guldbrandsen til Dagbladet.

Artisten mener at bunaden er svært nasjonalistisk, og ettersom hun bruker den svært sjeldent, blir det også ekstra stas når den først kommer på. 

- På sin tid var jo Hardangerbunaden ansett som Norges nasjonaldrakt. Selv har jeg slekt og relasjoner som strekker seg langt bakover fra Hardanger, så jeg synes jeg hadde en legitim grunn til å gå for den, sier hun lattermildt.  

Fikk bunad i voksen alder

Musiker Åse Kleveland (66) forteller at den eneste gangen hun går i kort skjørt, er når hun går med bunad.

- Jeg går stort sett i lange skjørt, men bunaden min har kort stakk. Man føler litt at man går i rockeskjørt, så for meg er det litt nostalgisk, sier hun.

Hun fikk sin Setesdalsbunad av sin far og kjæreste Oddvar Bull Tuhus en stund etter OL på Lillehammer.

- Jeg har ikke vært en person som har brukt bunad som barn og store deler av livet. Etter OL ble bunadene veldig mye mer synlige, og så plutselig kunne jeg ikke tenke meg noe finere festplagg en bunad, sier hun.

Klevelands far er fra Setesdalen.

- Den gynger så fint når man går med den. Det fine med den er også at det egentlig er to stakker utenpå hverandre. Det er en hvit stakk først, som er hverdagsstakken, og så er det en svart utenpå der igjen. Det er derfor den vipper så fint, sier hun.

- Føler meg feminin

I tillegg til å bruke den på 17. mai, har hun den også ofte på seg ved høytidelige anledninger, så vel som hagefester og jubileum.

- Ofte bruker jeg bare den hvite stakken, når det ikke skal være så høytidelig, sier hun, og legger til:

- Bunad er veldig praktisk, og så føler jeg meg veldig fin og feminin i den.

Hun er ikke så opptatt av at man skal ha det rette tilbehøret, og syns det er fint at det går an å eksperimentere litt med den.

- Heldigvis har man i dag et litt friere forhold til alle disse strenge reglene. Det syns jeg er fint, sier hun.

Siden hun er aktiv i Human Etisk Forbund, har hun allerede hatt på seg bunaden flere ganger i år i forbindelse med konfirmasjoner. Årets 17. mai-feiring foregår i Wien, hvor hun skal holde et foredrag i forbindelse med Eurovision.

- Jeg tror ikke jeg skal gå rundt i bunad i Wien, det tror jeg kan bli litt sterk kos. Så i år blir det 17. mai uten bunad, sier hun.

Har bestemoras bunad

TV 2-værmelder Isabella Martinsen (35) har Nordlandsbunad, bunaden Dagbladets lesere har kåret til Norges fineste.

- Det var bestemora mi som sydde den til seg selv før hun skulle konfirmeres i 1949. Siden har den gått i arv – jeg fikk den selv da jeg ble konfirmert, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Jeg regner med at datteren min overtar den når hun konfirmeres om fem år.

- Hva skal du gå i på 17. mai da?

- Jeg må vel begynne å spare da? spør hun, og fortsetter:

- Nei vi får se, det blir vel mest nærliggende å ta en Tromsbunad. Men jeg har bodd i Bergen i mange år, og nå i Oslo. Egentlig bør jeg kombinere litt og lage en slags fantasibunad.

Hun syns det er ekstra stas med bunad siden den en gang tilhørte hennes bestemor.

- Det er veldig stas. Denne har også en veldig fin og dyp grønnfarge som ikke er så vanlig på Nordlandsbunadene, sier hun.

Likevel har Martinsen av og til droppet bunaden på nasjonaldagen. Hun syns det er vanskelig å plukke ut en favorittbunad.

- Beltestakken er veldig flott, og selvfølgelig liker jeg min egen godt. Men det er jo så mange fine. Jeg klarer ikke plukke ut en favoritt, sier hun.

- Kaller det for tvangstrøya

TV-personlighet og tidligere Frøken Norge-deltaker Kathrine Sørland (35) er veldig glad i sin Rogalands-bunad.

- Jeg er fra Stavanger, og da er det rett og slett obligatorisk å ha den. Og så syns jeg den er veldig fin, sier hun.

Hun har arvet bunad fra sin mormor, som sydde den til seg selv da hun var ung.

- Jeg fikk den til konfirmasjonen min. Den er steingammel, så den er laget av et veldig tjukt ullstoff. Det er av den gamle sorten, så den klør veldig, sier hun, og legger til:

- Jeg kaller den for tvangstrøya. Det er ikke det mest behagelige å ha på, og det tror jeg ikke jeg er den eneste som mener. Så jeg syns det er greit at jeg bare bruker den en gang i året.

Hun er glad i å feire 17. mai.

- Jeg syns bunad er veldig, veldig fint, og det er flott å se hele Norge bunadskledd på 17.mai, sier hun.

Dagen feires på Nesøya i Asker, hvor hun, eiendomsmegler-kjæresten Andreas Holck og deres sønn Leon bor.

- Leon gleder seg alltid veldig til 17. mai. Det er en veldig koselig dag, sier hun.

Har brukt bunaden på TV

TV 2-værmelder Elin Tvedt (41) er fra Ølen i Sunnhordaland, og har derfor Sunnhordalandsbunad.

- Jeg fikk den til konfirmasjonen av min farmor og farfar. Jeg bærer den med stolthet, siden det er her jeg kommer fra, sier hun.

Hun vurderte å velge Hardangerbunad, siden moren hennes er fra Hardanger, men kom fram til at hun måtte velge bunaden fra sitt hjemfylke.

- Jeg er veldig glad i den. Det er veldig greit å ha et sånt festplagg, for da vet jeg hva jeg skal ha på meg på 17. mai, i dåper og i konfirmasjoner. Jeg har også brukt den i flere bryllup, og så bytta til en kjole på festen etterpå, sier hun, og legger til:

- Jeg har faktisk hatt den på på TV også noen ganger, på julaften og nyttårsaften.

Tvedts 17. mai pleier vanligvis å feires i Ølen, sammen med familie og venner.

- Vi går i tog klokka ti med barnehager og skoler, og så er det litt taler og synging før vi drar til kulturhuset hvor det er fest og moro. På kvelden pleier vi å samle en gjeng venner til grilling, sier hun.

- Har du på bunaden hele dagen?

- Jeg pleier å ta den av før vennefesten, når det blir litt mer uformelt. Det er kjekt å ha bunad, men det er jo litt trangt også. Jeg tror veldig mange har litt stramme bunader, for man vil jo helst ikke sy den ut, sier hun.

- Har du en favorittbunad?

- For meg er det selvfølgelig den jeg har. Men mamma har Hardangerbunad, og den syns jeg også er veldig fin, sier hun.

Sunday, May 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments