Her peker norsk politi ut tre mulige menneskesmuglere


CATANIA, SICILIA (Dagbladet): Det norske redningsskipet Siem Pilot reddet i dag 419 flyktninger i land på Sicilia. Men blant de 419 var det 3 som skilte seg ut.

En del av det norske politiets oppdrag i Middelhavet, er nemlig å jakte menneskesmuglere.

- På overfarten plukker vi ut folk som vi mener er interessante i forhold til å drifte og styre smuglerbåten. Det er interessant for italienske myndigheter å snakke med dem, sier styrkesjef Tore Barstad til Dagbladet.

Over til italienerne

I dagens papiravis kan Dagbladet fortelle hvordan Kripos jobber for å avsløre menneskesmuglere. Etter den forrige norske aksjonen ble to personer siktet av italienske myndigheter. I dag plukket norsk politi ut tre nye personer.

- De har en slags rolle som organisatorer i båten. Vi gir informasjonen til italienske myndigheter informasjonen, og så velger de selv hva de gjør med den. Jeg vet ikke hva som skjer med disse tre i dag, men forrige gang ble to av åtte personer varetektsfengslet, sier Barstad til Dagbladet.

- Moderne slavedrivere
Frontex kaller menneskesmuglerne dagens slavedrivere, og sier de stadig blir mer brutale. Nå, fordi flere land deltar i redningsoperasjoner i Middelhavet, velger smuglerne gjerne små, dårlige og overfylte båter, fordi de regner med at flyktningene vil bli plukket opp.

Men Middelhavet er stort.

På søndag reddet det norske mannskapet blant annet flyktninger fra tre gummibåter.

- Det er en veldig viktig del av jobben når vi driver med ytre grensekontroll. Vi er her for å sørge for at de kommer inn i ordnede former, og å avdekke hvem det er som sørger for at de kommer inn i uordnede former, sier Barstad til Dagbladet.

Pekte ut tre
Industrien med menneskehandel har blitt en milliardindustri. Men å få knekt de kriminelle nettverkene, er ingen lett jobb.

Av de 419 flyktningene som ble bragt i land av det norske skipet i dag, kom 300 fra en båt fra Leger uten grenser. Leger uten grenser hadde tatt flyktningene om bord, og så skulle det norske skipet frakte dem i land. Da ble det vanskeligere for norsk politi å se hvem som er menneskehandlerne på båten.

Norsk politi på Sicilia har ikke myndighet til å gi noen status som mistenkt, men de kan peke ut interessante personer for italiensk politi. I dag pekte de ut tre personer, som Dagbladet har bilde av.

- Vi er et Frontex-skip, vi driver med grensekontroll og det står det veldig tydelig at vi skal gjøre. Det er en del av jobben, og det er derfor politiet er om bord, for hvis ikke kunne vi sendt et helt annet mannskap, sier Barstad til Dagbladet.

Tuesday, June 30th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments