Han var Talibans fange i fem år, nå risikerer han livstidsdom


(Dagbladet): Det melder Sky News.

Sersjant Bowe Bergdahl kom først i offentlighetens søkelys da han i 2009 forsvant fra en militærbase i Afghanistan. Fem år senere ble han sluppet fri i bytte mot fem Taliban-fanger som tidligere hadde vært fengslet ved det beryktede fengslet Guantanomo Bay.

Dette skjedde etter en omfattende leteaksjon der seks amerikanske soldater skal ha blitt drept i kamphandlinger.

- Jeg er ekstremt bekymret for at USA har forhandlet med terrorister, sa den republikanske kongressmannen Mike Rogers i etterkant av fangeutvekslingen der særlig president Obama fikk unngjelde i den senere debatten.

Nå er den norsk-amerikanske soldaten igjen i hardt vær. Den amerikanske hæren planlegger en rettsak mot Bowe Bergdahl der de anklager han for å ha desertert. Hvis han finnes skyldig risikerer Bergdahl i verste fall en livsstidsdom.

- Våre militære ledere vil ikke se bort ifra tjenesteforsømmelse dersom det er tilfelle, men som enhver amerikaner er han uskyldig inntil det motsatte er bevist. I mellomtiden vil vi fortsette å ta vare på ham og hans familie, sa general Martin Dempsey forrige sommer.

I sakens videre gang skal Bowe Bergdahl først møte i en høring i San Antonio, Texas, den 22. april. Omstendighetene rundt Bergdahls forsvinning sees enda på som uklare, på tross av at en granskning har slått fast at han dro frivillig.

Bowe Bergdahl har tidligere fått sterke anklager sendt i sin retning fra sine tidligere medsoldater, på tross av en tøff tid i fangenskap hos Taliban.

Der skal han etter egen forklaring både ha blitt skadet fysisk og psykisk, deriblant ved å ha blitt stengt inne i et bur over lengre tid.

- Han har sagt at de holdt ham fanget i et haibur i stummende mørke i flere uker, kanskje flere måneder, skal en  høytstående, men ikke navngitt, kilde ha sagt til New York Times.

Wednesday, March 25th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments