Gikk amok blant sauer. – Jeg aldri sett en hund som har vært så gæren


(Dagbladet): Da sauebonde Arne Johan Loftfjell i Rana kommune fikk telefon om at to hunder var på rømmen i området, dro han rett ut for å se til dyra sine. Der ble han møtt av et blodig syn. Det var Rana Blad som først omtalte saken på lørdag. 

- Da jeg kom ut, sto han og spiste på en sau, og to døde lam lå ved siden av. De var blodige og hadde store sår, forteller Loftfjell.

Han er fortvilet over mengden løse hunder i området. 

Aldri opplevd lignende

Sauebonden forteller til Dagbladet at han flere ganger har opplevd sauetap i forbindelser med hunder som løper løs, selv om sauene hans går på inngjerda innmark, men aldri på denne måten. Tidligere har det dreid seg om at sauenes lunger sprenger fordi de blir jaget.

- Jeg har hatt hund i over 50 år, og har aldri sett en hund som har vært så gæren. Jeg aldri sett et dyr som har vært så gæren, forteller Loftfjell.

Han sier til Dagbladet at da han kom til stedet og så hva som hadde skjedd, prøvde hunden å angripe før han skøyt den. Hundeeieren hadde tidligere på dagen meldt fra til politiet om at to av hunder hans hadde slitt seg, og kom for å hente den døde hunden lørdag kveld. Den andre hunden skal være kommet til rette igjen.

- Jeg har en mistanke om at begge har vært her, men jeg så bare én så det har jeg ikke bevis for, sier sauebonden.

Store tap

Når Dagbladet tar kontakt med Loftfjell er han fortsatt ute og leiter etter den siste sauen. Totalt ble 11 sauer skada eller drept, og to lam kan fortsatt måtte bli avlivet. Nå er saken politianmeldt. 

- Jeg lider jo et stort tap. Det dreier seg om tre produksjonsdyr. Én sau har vi ikke funnet ennå. Vi holdt på til fem i morges, og er ute igjen nå, forteller han. 

Han sier det er bare flaks at det ikke dreier seg om flere. På grunn av sen vår står flesteparten av saueflokken fortsatt inne.

- Fem lam står borte i fjøset uten mor, legger han til, og har en klar oppfordring til hundeeiere.

- Hunden skal være i bånd eller være forsvarlig innlåst. Her var det sauer, men det kunne jo vært unger den gikk til angrep på, sier Loftfjell.

Forrige helg mistet Ørjan Karlsen fra Konsvikosen i Lurøy tre av sine sauer. Også på grunn av en løs hund.

- Det var en hund som sprang etter en saueflokk. Tre av dem havnet på sjøen, og druknet der av utmattelse, fortalte Karlsen til Dagbladet tidligere i uka

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med hundeier.

Sunday, June 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments