Full ordkrig rundt nigerianeren med norske marineskip

(Dagbladet): Den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo fnyser til kravene om at han og et knippe andre eksmilitante skal arresteres etter at de for ei drøy uke siden truet med borgerkrig om ikke president Goodluck Jonathan vinner gjenvalg.

Den siste uka har det vært utført en verbal borgerkrig mellom de ulike fraksjonene i Afrikas mest folkerike land. Frykten for at ekspiraten skal piske i stand et nytt opprør i det oljerike Nigerdeltaet har bare vokst etter Dagbladets avsløringer om at han har skaffet seg sju moderniserte norske marinefartøy, og fått dem bevæpnet på nytt.

General ber om arrest

Tidligere forsvarsminister i Nigeria, generalløytnant Theophilus Danjuma, gikk raskt ut og ba politiet og myndighetene arrestere Tompolo og hans allierte for trusler mot freden i Nigeria. Men så langt har ikke politiet foretatt seg noe.

Tompolo har derimot slått tilbake mot den gamle generalen, og mener det er han som må arresteres for å ha støttet terrorismen han mener er utført mot Goodluck Jonathans presidentskap, og stilltiende akseptert liknende trusler fra opposisjonen i landet.

Han gjentok samtidig trusselen om at landet vil splittes om ikke Goodluck Jonathan får gjenvalg når befolkningen går til valgurnene 14. februar.

I et møte i den viktige havnebyen Port Harcort i Nigerdeltaet fredag, skal han sammen med sine allierte ha gitt generalen sju dager på seg til å trekke tilbake sin kritikk. Hvis ikke vil de anse det som en krigserklæring mot Nigerdeltaet.

Samlet gamle kommandanter

Fredag for ei drøy uke siden samlet Tompolo flere av landets mest beryktede eksmilitante kommandanter fra tida før de fikk amnesti – da han selv var leder for opprørsbevegelsen MEND. Møtet ble avholdt i delstatshovedstaden Yenagoa i Bayelsa State i Nigerdeltaet, melder nigerianske medier.

Til stede var blant andre de tidligere opprørsgeneralene Victor Ben Ebikabowei, kjent som «Boy Loaf», Eris Paul, kjent som «General Ogunboss», Mujahid Asari Dokubo, og Reuben Wilson, kjent som «General Pastor Reuben».

På møtet var også president Goodluck Jonathans spesialrådgiver for Nigerdeltaet og leder for «Presidentens amnestiprogram», Kingsley Kuku. Det samme var delstatsguvernøren Henry Seriake Dickson og hans vara, kontreadmiral John Jonah.

Alle på møtet tilhørte folkegruppen Ijaw, som også president Goodluck Jonathan tilhører.

Truer med full krig

Etter møtet ble det innkalt til pressekonferanse der meldingen var klar: Det blir full krig om ikke president Goodluck Jonathan blir gjenvalgt under presidentvalget 14. februar.

- Alle ungdommer i Nigerdeltaet bør forberede seg på krig. Vi vil slåss med alle og alt vi har. Ijaw-folket kan ikke fortsette å lide mens aldre folk har det bra, sa Dokubo, som fram til 2007 ledet den mektige opprørsgeriljaen NDPVF.

- For hver Goliat skapte gud en David. For hver farao finnes en Moses. Vi går til krig. Dere bør forskanse dere.

Tidligere MEND-kommandant Boy Loaf erklærte at han vil svare på krigens kall.

- Enten de liker det eller ikke, vil president Goodluck Jonathan vinne. Nå som olja er under 50 dollar fatet, vil opposisjonen bruke Boko Haram til å ta makta. Hvis de tar makta, vil vi kreve dem for alle år de har tjent på vår olje. Ingen kan kue Nigerdeltaet Det er slutt på de dager hvor dere kunne kue folket med våpen, sa han i en klar advarsel til opposisjonen i Nord-Nigeria, der presidentutfordreren fra The All Progress Congress (APC), Muhammadu Buhari, har sin maktbase.

Stor uro og frykt

Tompolo har på relativt kort tid markert seg som ledende lokal kraft i regjeringspartiet PDPs kampanje for å få Goodluck Jonathan gjenvalgt. Han har også vært sentral i utvelgelsen av listekandidater på lokalt plan i Nigerdeltaet før det forestående valget.

Han skal gjennom regjeringen ha fått sikkerhetskontrakter verd over to milliarder kroner for å drifte det nigerianske kystverkets kystvaktflåte NIMASA, hvor blant annet de tidligere norske krigsskipene inngår.

Både rivaliserende folkegrupper og politiske motstandere har gitt uttrykk for økende uro og frykt for den mektige krigsherrens voksende ambisjoner. Flere frykter at han vil bruke de norske marinefartøyene og resten av hans private flåte som maktmidler i den spente situasjonen.

I høst brukte han angivelig væpnede skip til å få utsatt byggingen av et gigantisk olje- og gassanlegg i Nigerdeltaet som han mener hans folkegruppe ikke vil tjene nok på. I denne sammenhengen ble også 14 journalister kidnappet og mishandlet, angivelig fordi de ikke dekket saken til Tompolos fordel.

Regjeringen tar avstand

Regjeringen i Nigeria og ledende partifolk i Goodluck Jonathans parti PDP ber imidlertid Tompolo og hans allierte roe gemyttene, og understreker at partiet ikke går god for truslene om borgerkrig.

Innenriksminister Abba Moro understreker at president Jonathan Goodluck vil gå av frivillig om han taper valget.

- Det er uhørt at folk truer dette landet med uro og vold om deres kandidat skulle tape presidentvalget. Nigerias president, doktor Goodluck Jonathan, lar ingen være i tvil om at han står fast ved et fritt, rettferdig og troverdig valg. Han har gjort det klart at hvis det usansynlige skulle skje – at han taper valget – er han stødig nok og demokratisk nok til å tre av, sier han ifølge Osun Defender.

Partisekretær Olisa Metuh i PDP sier truslene som har falt fra de eksmilitante ikke er partiets offisielle linje.

- Vi har lagt merke til uttalelsene til noen av våre støttespillere, men er ikke ansvarlige. Vi ber dem roe ned og være forsiktige med hva de sier. Vårt parti er nasjonalt. President Goodluck Jonathan kan være mer elsket i statene Anambra eller Zamfara enn i Ijaw-områdene. Den nigerianske presidenten er ikke presidenten av Bayelsas eller ijawene, men presidenten av Nigeria med støtte fra hele landet, sier Metuh ifølge  Leadership.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båtene

Monday, February 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments