Fra trygdet til multimillionær: Dødsfallet som preget tidenes mest solgte bokserie

(Dagbladet): Historien om Joanne «Jo» Rowling, kanskje best kjent som J. K. Rowling, er en historie om en forfatter som gikk fra å leve på trygd til å bli multimillionær.

Hennes rikdom og berømmelse er alt takket være en idé hun fikk for 25 år siden, om en fiktig gutt ved navn Harry Potter.

- Jeg hadde skrevet ulike historier omtrent kontinuerlig siden jeg var seks år gammel. Jeg hadde imidlertid aldri følt en slik begeistring som da idéen om Harry Potter dukket opp i hodet, skriver Rowling på sin nettside.

Mora døde

Et halvt år før hun startet å skrive på den første boka i 1990, som senere skulle få tittelen «Harry Potter og de vises stein», døde også hennes mor Anne Rowling, bare 45 år gammel.

- 3. desember 1990 skjedde det noe som snudde opp ned på både min og Harrys verden. Min mor døde. Jeg var knust over tapet, skriver Rowling på nettsida. 

50-åringen fikk aldri fortalt sin mor om det som senere skulle bli en verdensuksess. 

Rowling har siden vært svært åpen om at moras dødsfall preget både henne og skrivinga sterkt.

Blant annet har hun uttalt overfor The Telegraph at hun ikke hadde klart å være like detaljert rundt Harry Potters tap av foreldrene, om hun ikke hadde opplevd å miste en forelder selv.  

Veien fra penn mot papir til et ferdigstilt produkt skulle imidlertid vise seg å være lang. Hele sju år skulle det ta før boka faktisk nådde salgshyllene, og i mellomtiden slet Rowling med å få endene til å møtes. 

Enorm formue

I 1993 fikk hun også dattera Jessica Rowling. Forfatteren har uttalt i flere intervjuer at hun skrev på natta, og måtte gå på trygd over lengre periode, ettersom hun ikke hadde noen jobb.

Da boka endelig var klar, ble den umiddelbart en salgssuksess. Åtte bøker senere har bøkene blitt oversatt til 60 forskjellige språk og solgt i mer enn 400 millioner kopier på verdensbasis.

I 2012 kunne den amerikansk finanstidsskriftet Forbes også melde at Rowling sitter på en formue på 1 milliard dollar. Dermed regnes hun også som en av verdens rikeste forfattere.  

Ble kalt «bitchface»

Det er imidlertid ikke bare hennes skarpe penn som har ført til at 50-åringen har fans over hele verden. 

De siste åra har hun også fått oppmerksomhet for sin kløktige aktivitet på Twitter, hvor hun blant annet har slått tilbake mot kritikere. 

Tidligere i år var det Twitter-brukeren sjosiah0 som kalte JK Rowling «bitchface». Svaret hennes fikk ham til å slette kontoen.

Nylig gikk hun også ut og forsvarte tennis-stjerna Serena Williams, etter at hun hadde blitt karakterisert som en mann

- «Hun er bygd som en mann». Ja, og min mann ser akkurat sånn her ut i en kjole. Du er en idiot, skrev Rowling tilbake sammen med et bilde av Serena Williams iført en rød, tettsittende kjole.

Rowlings tilsvar ble hyllet på sosiale medier, noe hun også tidligere ble da hun svarte en leser som stilte spørsmål ved Humlesnurrs legning.

Nye prosjekter

Selv om Rowling har skrevet andre historier enn den som dreier seg rundt «Harry Potter»-universet, vil bokserien trolig for alltid stå som det største hun har gjort, og kommer til å gjøre som forfatter.

Fansen kan likevel glede seg til «Fantastic Beasts and Where to Find Them». Prosjektet, som først ble kjent i høst, er ventet å bli en trilogi, hvor Rowling selv står for manuset.  

Historien vil foregå i New York 70 år før Harry Potters tid og er verken å regne som en oppfølger eller en forløper til den opprinnelige sagaen om den unge magikeren.

Verken Daniel Radcliffe, Emma Watson eller Rupert Grint er tenkt å ha noen roller.

Friday, July 31st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments