Fartun er lei av at naboen tar posten hennes og kaller henne og barna for «drittnegere» og «getto»


(Dagbladet): Fartun Abdi som kom til Norge for 13 år siden og bor i Sunndalsøra har opplevd at naboen hennes har sjikanert henne, hennes barn og hennes naboer i månedsvis.

Nå har hun fortalt politiet om saken, og politiet har bedt mannen om å roe seg. Hvis ikke han følger anmodningen, kan han risikere å bli straffeforfulgt, skriver Aura Avis, som først omtalte saken.

- Han skremmer barna våre. Han sier de ikke får lov til å lese eller tegne med kritt rundt huset. Han roper «drittnegere» og kaller oss for «getto», sier Fartun til Dagbladet

Hun har bodd i Sunndalsøra siden 2009, men har bodd mange steder i Norge før hun flyttet dit. Før dette har hun aldri opplevd rasisme og diskriminering.

Ifølge lokalavisa har Abdi og flere av hennes naboer med somalisk og eritreisk bakgrunn opplevd at naboen og samboer slår og sparker på ytterdøra. Når de åpner døra, kjefter og smeller de.

- Feilparkering

Siden mai har naboen tatt post fra postkassene til kvinnene med somalisk og eritreisk bakgrunn og i forrige uke la naboen ut et bilde på Facebook av det naboen mente var en feilparkering på fellesparkeringa til nabolaget. Denne bildeteksten fulgte innlegget:

«Nye biler hver forbanna dag!!!!!!! dør til dør aksjon blir i kveld». Videre kommentere naboen under innlegget at «Storrøra (sotrøra) har blitt til en getto uten like. Å jeg er drit lei frekke utakknemlige folk som lever av skattepengene mine».

Fartun forteller at hun og ei venninne parkerte på fredag, og da ropte naboen ut av vinduet at de måtte fjerne bilene og kalte dem for «drittnegere».

Fartun jobber som helsefagsarbeider og betaler skatten sin. Det var kommentaren om at hun levde av skattepengene til naboen som fikk henne til å gå til politiet.

- Jeg kan parkere hvor jeg vil

Ifølge Aura Avis er parkeringsplassen beregnet på tre eneboliger i rekke. Bare to av husstandene har bil, og Fartun er den eneste som bruker plassen fast. Den andre har flyttet bilen sin i frykt for naboen.

Ifølge lokalavisa har naboen parkeringsplass utenfor egen bolig, men bruker helst parkeringsplassen det strides om. Når Fartun har spurt hvorfor, svarer han bare: «Jeg er norsk og kan parkere hvor jeg vil».

Tør ikke gå ut med søpla

Det er ikke alle som er like ressurssterke som Fartun. Det bor flere med afrikansk bakgrunn i nabolaget som nettopp har kommet til Norge og verken snakker norsk eller engelsk. Ifølge Fartun skal disse ha isolert seg helt på grunn av den aggressive naboen.

- Den ene venninnen min tør ikke gå ut med søpla, hun venter på at mannen hennes skal komme. De er redde for naboen. Datteren min tør heller ikke sove her, hun er redd for at naboen skal brenne ned huset vi bor i, så jeg måtte kjøre henne til faren hennes som bor et annet sted i bygda, sier Fartun, som synes det er vanskelig å snakke om situasjonen de nå lever i.

- Vi vil bare bo i fred, sier Fartun, som ellers er veldig fornøyd med å bo i Sunndalsøra.

- Vi er blitt godt tatt imot ellers, men dette er en veldig vanskelig situasjon.

Blir straffesak hvis han fortsetter

Politiet i Sunndal har vært i kontakt med naboen til Fartun fortalte dem om saken.

- Vi ga da denne mannen en anmodning om at han måtte avstå fra å komme sånne ytringer, sier Hallvard Vermøy, lensmann i Sunndal.

- Hva skjer hvis ikke han følger denne anmodningen?

- Hvis det blir noe mer av dette, så har vi bedt henne om å ta kontakt med oss på nytt. Dersom naboen fortsetter, blir det en straffesak hvor vi setter i gang med etterforskning, sier Vermøy.

Lensmannen har ikke inntrykk av at rasisme og sjikane er et utstrakt problem i Sunndalsøra.

- I den grad vi får henvendelser sånne ting vil vi gjøre tiltak for å avhjelpe situasjonen, sier han.

Vermøy forteller at det ligger en parkeringskonflikt bak mannens oppførsel.

- Men det er vel ikke sånn man angriper en parkeringskonflikt?

- Nei, det er det ikke, og det har vi gjort mannen oppmerksom på, sier Vermøy.

Dagbladet har vært i kontakt med samboeren til naboen. Hun forteller at de ikke ønsker å kommentere saken.

Thursday, August 13th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments