Et halvt års mareritt er over: – Endelig i Norge og trygg fra krigen

Etter å ha stått fast i Tyrkia siden september har problemene løst seg for flere hundre syriske flyktninger som skal til Norge.

Syrerne ble godkjent av norske myndigheter og fikk opphold i Norge som FN-kvoteflyktninger. De skulle egentlig vært på plass i Norge i september. Nå er et halvt års mareritt over.

 - Nå er endelig barna våre trygge fra krigen. Vi er veldig takknemlige for at Norge tar i mot oss. Nå ønsker vi å komme i gang med å etablere oss og være med å gi tilbake og bidra til denne nasjonen som viser oss slik medmenneskelighet, sier ekteparet Rasheed og Suhaila etter å nettopp ha landa på Gardermoen.  

- Vil ta opp igjen utdanningen

Ekteparet kom sammen med sønnene sine Alaa og Bassam. Familien kom med en gruppe på tilsammen 37 syriske flyktninger som landet på Gardermoen tirsdag.

- Nå vil vi fortsette med utdanningene våre som ble stoppet på grunn av krigen, forteller de to brødrene.

Alaa sier han ønsker å studere medisin og bli kirurg. Bassam sier han ønsker å satse på fotball og at han har sett at Norge er en sportsnasjon.   

Flere bodde på gata

Norge sa ja til å ta i mot 1000 kvoteflyktninger fra krigsherja Syria i 2014. Gjennom FN og Flyktningkonvensjonen er Norge forplikta til å ta i mot mennesker på flukt fra krig.

Flesteparten kom til Norge som planlagt, men 263 ble holdt tilbake av tyrkiske myndigheter. Det halve året de måtte vente ble svært tøft for mange av dem.

Flere måtte bo på gata og mange var alvorlig syke og fikk ikke helsehjelp.

Ei av kvinnene som kom tirsdag har kreft og har ikke fått behandling for den alvorlige sykdommen det halve året hun satt fast i Tyrkia. Derfor var det en synlig glede i ansiktene på de 37 som nå landet trygt på norsk jord tirsdag.  

Møtt med roser

På Gardermoen ble flyktningene møtt med roser av Hiam Al-Chirout. Hun kommer opprinnelig fra Syria selv. Hun har hatt kontakt med flyktningene nesten daglig det siste halve året og Al-Chirout har jobbet aktivt som frivillig for å bistå dem.

Al-Chirout er SV-politiker i Vestfold og har tatt politisk initiativ for å bistå flyktningene.

– Nå er jeg bare lykkelig for at det har ordnet seg for dem og at de endelig er her. Endelig kan de starte nye liv i trygghet, forteller Al-Chirout som jobber som lærer. 

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) har tatt opp flyktningene sin sak i Stortinget og i Dagbladet.  

Letta statssekretær

En annen som også er glad over at flyktningene har kommet til Norge er Jøran Kallmyr (Frp), statssekretær i Justisdepartementet.

– Jeg er veldig letta. Vi har jobba veldig mye med denne saken og det har vært en fortvilt situasjon for oss. Vi har sagt ja til å ta i mot flyktningene som ikke fikk reise. Vi vet at dette har vært veldig vanskelig for dem som har stått fast. Nå ser det heldigvis ut som utfordringene er over og at alle vil være her i løpet av kort tid, forteller Kallmyr.

Han sier at problemet kommer av at Tyrkia har tatt i mot 1,7 millioner flyktninger på kort tid og at det har vært veldig mye å håndtere for tyrkiske myndigheter.

Statssekretær Kallmyr minner om hva disse menneskene har flykta fra.

– Vi skal ta i mot mennesker som er i nød og når vi da har bestemt oss for å ta i mot dem så er det viktig å få dem hit. De flykter fra blant andre ISIL som er en ekstremt voldelig organisasjon som gjør grusomme handlinger, sier Frp-statssekretæren. 

Monday, March 2nd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments