- De favoriserer selskaper med tett kobling til Høyre. Det er svært betenkelig


(Dagbladet): – Jeg gikk ut av styret i Nordic Mining i juni 2013, altså flere måneder før jeg ble utnevnt til statsråd. Regjeringen var selvsagt kjent med at jeg satt i styret i Nordic Mining fram til juni 2013, uttalte kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagbladet fredag.

Mens Nordic Mining fremdeles ventet på myndighetenes avgjørelse om sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden, satt Thorhild Widvey som styremedlem i gruveselskapet. I april sa regjeringen ja til planene.

- Det viser hvor tette koblingene er mellom næringsliv som driver en virksomhet som truer miljøinteresser, og dagens regjering, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV) til Dagbladet.

Nekter å svare

Kulturministeren understreker overfor Dagbladet at hun «ikke har hatt befatning med saken» mens hun har sittet i regjeringen.

- Jeg har ingen aksjer i selskapet. Jeg har ikke hatt kontakt med selskapet etter at jeg fratrådte, ei heller noen nære forbindelser til ansatte eller eiere, sier Widvey.

Kulturdepartementet opplyser at kulturministeren var på reise da Førdefjordsaken ble behandlet i regjeringen, men nekter å opplyse Dagbladet om når saken var til behandling i regjeringen.

- Vi kommenterer aldri når saker er behandlet i regjeringen. Derfor ønsker vi heller ikke å oppgi hvilken av statsrådens reiser som ble gjennomført da denne saken ble behandlet. I og med at statsråden var ute av styret før hun tiltrådte som statsråd og dette selskapet var utenfor det saksområdet hun har ansvar for, er ikke habilitet vurdert spesifikt for dette selskapet. Kulturministeren gjør uansett en løpende vurdering av sin habilitet i alle saker hun behandler eller er involvert i, skriver kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet i en epost til Dagbladet.

Heller ikke Statsministerens kontor (SMK) ønsker å opplyse Dagbladet om når regjeringen drøftet Førdefjordsaken og hvem som deltok på møtet. SMK viser til at «de ikke pleier å opplyse om intern saksbehandling», og at de ikke ønsker å gjøre et unntak i denne saken.  

Ser mønster

SV-representant Holmås viser også til Bøkefjord-saken i 2014, hvor miljøminister Tine Sundtoft (H) omgjorde et vedtak fra Miljødirektoratet slik at selskapet Norterminal Floating Storage AS likevel fikk drive med såkalt oljeomlasting fra skip til skip i Korsfjorden i Finnmark – selv om det er is på fjorden. 

Rederiet Stolt-Nielsen Ltd, som gjennom et datterselskap hadde gitt en halv million kroner i valgkampstøtte til Høyre, hadde investert 36 millioner kroner i Norterminal og var dermed tjent med Høyre-statsrådens avgjørelse.   

– Det er helt utrolig at regjeringen politisk griper inn og helt uten begrunnelse dropper miljøkrav til fordel for bedrifter de har fått valgkampstøtte av, sa Holmås den gangen.  

Nå begynner han å se et mønster.  

– Dette er to saker der regjering setter til side miljøfaglige råd, og favoriserer selskaper med tett kobling til Høyre. Det er svært betenkelig.

- Øker ikke tilliten

Venstre-leder Trine Skei Grande visste ikke om Widveys styreverv, og presiserer at hun heller ikke har kjennskap til detaljene i saksbehandlingen.  

- Men dette øker ikke akkurat tilliten til regjeringen avgjørelse, sier partilederen.

Thorhild Widvey ble kulturminister i Erna Solbergs regjering da den ble etablert 16. oktober 2013.

I 2012 og 2013 satt hun som styremedlem i selskapene Nordic Mining ASA og det heleide datterselskapet Nordic Rutile AS.

17. april i år ga regjeringen  Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden, på anbefaling fra Miljødirektoratet.

Sunday, May 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments