Da Lill (19) begynte på ungdomsskolen startet det nådeløse marerittet


RÅHOLT/OSLO (Dagbladet): «Asia-barn!» «Du har ikke pupper, du må stuffe BHen din.» «Din jævla jøde.» «Du har fine brød. Deg ville jeg ha pult.»

Slike meldinger, slengt verbalt og i sosiale medier, var hverdagen til Lill Falch (19) fra Råholt på Romerike. Nå trives 19-åringen med livet. Hun liker jobben sin, trener flittig og legger jevnlig ut innlegg på bloggen sin.

Det har ikke alltid vært sånn.

Hets på nettet

I serien «Barnas hemmelige liv» belyser Dagbladet hvordan norske barn og unge har et sosiale liv på nettet som mange voksne vet lite eller ingenting om. 99 prosent av alle norske barn mellom 9 og 16 år bruker Internett hver uke, og 8 av 10 barn er på sosiale medier. For mange handler dette om lek, moro og harmløs sosial omgang. Men for mange er også sosiale medier en arena for grov mobbing. Hvert tiende norske barn er blitt mobbet på nettet, ifølge Medietilsynet.

Lill er en av dem.
 
- Det kom mye på [chatteprogrammet] MSN. Jeg fikk også meldinger på Facebook – «du har fine brød», «deg ville jeg ha pult» og lignende. Problemet er at jeg vet det ikke er sant. En guttegjeng som mobbet meg på videregående prøvde en gang over MSN å få meg til å møte en av dem i skogen. Jeg visste at de prøvde å lure meg, så jeg klarte å la være å dra, sier Lill.

Begynte på barneskolen

- Det startet med at jeg ble mobbet fordi jeg var veldig tynn, sier Falch til Dagbladet.

- Jeg ble spurt om jeg får mat hjemme og om jeg ville knekke om de rørte meg. Jeg fikk ofte slengt «Asia-barn» etter meg. På ungdomsskolen fortsatte det med at jeg var tynn, mindre pen og at jeg hadde null pupper. De sa jeg burde stuffe BHen min, sånn at det kunne se ut som jeg hadde noe der overhodet. Og da noen på skolen fikk vite at jeg er åttendedels jøde begynte de å slenge kommentarer om det også.

- Hvordan reagerte du da det først begynte?

- Det tok nok litt tid før jeg egentlig skjønte hva som faktisk skjedde. På barneskolen hadde jeg noen venner hele tiden, så det var lettere å ignorere alt som ble sagt. Da jeg da startet på ungdomsskolen ble det viktigere å være populær. Da de få vennene jeg hadde skjønte at jeg ikke var populær, forsvant de også. Alt jeg sa var feil, jeg ble ledd av for alt jeg sa og gjorde.

Lav selvtillit

- Hvordan har det påvirket deg?

- Jeg har fortsatt et dårlig selvbilde, og et spesielt syn på min egen kropp. Det kommer vel mye fra alle kommentarene om hvor tynn jeg var, at jeg hadde små pupper og at jeg var rar. Jeg har alltid hatt utrolig lav selvtillit, og har aldri klart å bli fornøyd med meg selv. En periode klarte jeg ikke å gå ut av huset uten sminke, fordi jeg følte meg for stygg uten. Jeg har også tatt plastisk kirurgi fordi jeg ikke har vært fornøyd med hvordan jeg så ut, sier Lill Falch.

- Jeg forsøkte alt for å få det til å slutte. Jeg prøvde å svare dem tilbake, jeg prøvde å ignorere dem. Jeg prøvde å si ifra til læreren, og jeg byttet til og med skole. Da jeg startet på videregående møtte jeg andre som var upopulære, mobbeofre og uten venner. Etter hvert fikk jeg også en veldig god venninne, som selv hadde blitt mobbet. Vi styrket hverandre.

Bærer ikke nag

Da hun gikk på videregående begynte også Lill å blogge.

- Jeg får ut mange følelser og tanker den veien. Jeg får riktignok stygge kommentarer på bloggen også, men der får jeg lov å uttrykke meg slik jeg vil. Det har vært litt som terapi.

- Hva føler du overfor de som gjorde dette mot deg?

- Jeg liker dem selvfølgelig ikke særlig godt. Jeg føler jeg kunne vært en mye bedre versjon av meg selv, om jeg alltid hadde fått lov til å være meg selv. Men jeg bærer ikke nag. Jeg vil ingen vondt. Selv ikke de som mobbet meg.

Sunday, June 21st, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments