Bildet rystet verden. Den døde gutten het Aylan. Han ble tre år


(Dagbladet): Bildet av den tre år gamle omkomne syriske båtflyktningen Aylan Kurdi som ble funnet på stranda i Bodrum i Tyrkia er i løpet av mindre enn et døgn blitt et symbol på flyktningekrisen.

- Stopp opp et øyeblikk og forestill deg at dette er ditt barn, som druknet i dag på flukt fra krigen i Syria mot sikkerheten i EU, skrev Peter Bouckaert, nødhjelpssjef ved menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch, da han la det ut på Twitter i går.

- Sa at kona og guttene var døde

Også Aylans fem år gamle storebror Galip Kurdi og deres mor Rehan døde, da to båter med 23 flyktninger fra Syria havarerte på vei til greske øya Kos. Faren Abdullah var den eneste av de fire i familien som overlevde.

- Jeg fikk en telefon fra Abdullah. Alt han sa var at kona og de to guttene var døde, sier Abdullahs søster Teema Kurdi til den kandadiske avisa Ottawa Citizen.

Kandadisk presse har publisert et bilde av det som skal være de to brødrene sammen, som først ble offentliggjort på Twitter.

Fra Kobani

Familien hadde mål om å komme seg til Canada, forteller guttenes tante. De kom fra den syriske byen Kobani, hvor det har vært harde kamper mellom terrorgruppen IS og kurdiske styrker. Som avisa The Independent påpeker opplevde Aylan Kurdi ikke noe annet enn krig i alle de tre årene han levde.

Teema Kurdi sier at FN nektet å godkjenne familien på fire som flyktninger og at de ikke fikk utreisebevis fra Tyrkia, fordi de manglet godkjente pass. Til slutt forsøkte de å ta seg til Europa ved hjelp av menneskesmuglere.

- Vi forsøkte å hjelpe dem, men vi klarte ikke å få dem ut. Derfor måtte de ta båt, sier Teema Kurdi til Ottawa Citizen, som skriver at det har vært problemer med samarbeidet mellom Tyrkia og Canada om statusen til syriske flyktninger i Tyrkia som ønsker seg til det nordamerikanske landet.

Dublin-avtalen under press

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at 2500 personer har mistet livet eller er savnet i forsøkene på å nå Europa i ofte synkeferdige farkoster over Middelhavet.

Hittil i år har mer enn 300 000 flyktninger og migranter krysset Middelhavet til Europa, hvorav knappe 200 000 har landet i Hellas og ytterligere 110 000 i Italia, opplyser UNHCR.

Etter at Tysklands forbundskansler Angela Merkel offentliggjorde at landet ikke lenger vil sende syriske flyktninger tilbake til det europeiske landet de først kom til, slik praksisen har vært etter Dublin-avtalen, er andre europeiske land under press for å lempe på denne regelen som legger en enorm byrde på noen få land i Sør-Europa.

Støtende?

Peter Bouckaert, nødhjelpssjefen i Human Rights Watch som i går bidro til at bildet spredte seg i sosiale medier, skrev i går en bloggpost at han har registrert at enkelte mener bildet han retvitret var for støtende til å publiseres.

- Det jeg finner støtende er at døde barn flyter i land på strendene, når det kunne blitt gjort mer for å forhindre at de døde, skriver han.

Thursday, September 3rd, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments