Avkrefter at hun er bifil


CANNES (Dagbladet): Skuespiller Cate Blanchett en gift overklassekvinne som sklir inn i en intens kjærlighetsaffære med en yngre jente i «Carol», som vises i hovedkonkurransen under Filmfestivalen i Cannes. Men når hun får spørsmål om hvor mye som har forandret seg siden den gang, vokter hun seg for å male situasjonen rosenrød.

- I sytti land i verden er homoseksualitet fremdeles ulovlig, sier Blanchett.
- Det er fremdeles en stor sak. Seksualitet en privatsak, men hvis du er homofil i dag må du snakke om det ustanselig, før du får snakke om arbeidet ditt. Vi lever i svært konservative tider. Hvis vi tror noe annet, er vi tåpelige. 

Avkreftet at hun var bifil

Imidlertid avkreftet hun at hun er bifil, en overskrift som har gått verden rundt siden hun i et intervju sa hun hadde hatt «forhold til kvinner».

- Jeg har naturligvis hatt forhold til kvinner, men hvis spørsmålet er om jeg har hatt seksuelle forhold til andre kvinner, er svaret nei, sier Blanchett, som er gift og har fire barn.

- Men poenget er uansett at i 2015 burde svaret være: Hvem bryr seg? Kall meg gammeldags, men jeg gleden ved å være skuespiller består ikke av å dytte på andre mitt eget klaustrofobiske perspektiv. Det handler om å styrke den empatiske forbindelsen til andre mennesker. Livet mitt angår ikke noen andre enn meg selv.

Som forarbeid til «Carol», som er baset på en roman av Patricia Highsmith, leste hun seg opp på lesbiske historier fra femtitallet.

- Og Highsmiths roman var den første som hadde en lykkelig slutt. Jeg leste mange som ikke hadde det. Det er viktig å huske på at på den tiden var det ofte ikke tilfelle. Det var en lesbisk verden der, men det var ikke et sted der min rollefigur, Carol, fantes. De merkelappene, de gruppene, den trøsten fantes ikke for mange mennesker. De var så isolerte, og det var viktig for meg å få frem.

Ellers gledet hun seg over at historien rommet så mye taushet.

- Noe av utfordringen ved å spille en Patricia Highsmith-skikkelse, er at de er mystiske og tvetydige.

Filmens egentlige hovedperson er den butikkansatte Therese, spilt av Rooney Mara, som drømmer om å bli fotograf, og som blir betatt av den sofistikerte kunden.

- Carol er nesten et produkt av Thereses fantasi, sier Blanchett.
- Alt sees gjennom filteret av Thereses indre tumulter. Jeg syntes det var en gave å jobbe med.

Sexscener og «kvinnens år»

De to deler en avkledd og intim sexscene i filmen.

- Jeg var ikke mer nervøs enn om det hadde vært en sexscene med en mann, sier Cate Blanchett.
- Egentlig var det mest morsomt. Jeg synes det er flott når slike scener ikke går inn for å være pirrende. Det er alltid med et visst forbehold jeg går inn i noe sånt, men det var ikke fordi det handlet om to kvinner.

Med et stort antall kvinnelig jurymedlemmer, mange kvinnelige hovedpersoner i konkurransefilmene og Ingrid Bergman på plakaten er 2015 allerede døpt «kvinnens år» i Cannes.

- De sier så, men jeg håper virkelig ikke det er en mote i øyeblikket, sier Blanchett, som også ironiserer over at Hollywood i stor grad henvender seg til tenåringsgutter.
- Jeg tenker at jo rikere og mer mangfoldige historier vi har, jo bedre er det. Og diskusjonen om dette må fortsette, for det har gått mye tapt de siste årene.

Sunday, May 17th, 2015 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments