Uværet «Mons» trekker pusten. Så blir det bare verre

«Melding om elv som har flommet over ved Grimstad i Gildeskål».

«Snøras FV 17 v. Breivik Rødøy. Nødetater på tur».

«1 person kjørt sykehus/legevakt. 3 ble undersøkt av ambulansepers. på stedet. Medvirkende årsak: Snø hadde rast ned på vegen».

I ettermiddag har det haglet med slike twittermeldinger fra politiet i områdene som er berørt av ekstremværet «Mons» i Nordland og Nord-Trøndelag.

Et lite pusterom

Nå i kveld har det roet seg litt, men i følge vakthavende meteorolog Geir Bøyum ved Værvarslinga for Nord-Norge er det bare en kort periode med stille før det igjen bryter løs med sterk kuling og kraftig regn.

- For øyeblikket har nedbøren avtatt en del. Det blir et lite pusterom i kveld og først på natta, men så blir det mer nedbør fra i morgen tidlig, sier Bøyum.

Tidligere i dag har nedbøren vært så kraftig at det forårsaket feil på mobilnettet. Det er særlig ytre deler av Nord-Helgeland som har fått rikelig med regn og vind. Og det blir ikke noe bedre i morgen.

- Vinden kommer til å ligge mellom stiv og sterk kuling over hele Nordland. Det blir kanskje litt mer vind i morgen enn i dag, sier Bøyum.

Sørperas

Først i morgen ettermiddag bedrer det seg.

- Vi regner med at ekstremvarselet er over i morgen ettermiddag, sier Geir Bøyum.

Fram til da bør folk i indre strøk av Nordland og Nord-Trøndelag se opp for såpeglatte veibaner. På grunn av regnet og mildværet er veiene nå stort sett bare i ytre strøk.

- Men på mindre veier i indre strøk er det fortsatt speilblankt, sier Bøyum.

Såkalte sørperas og vanlige snøras kan skape trøbbel både i indre og ytre strøk, slik politiets twittermeldinger viser nå i ettermiddag og kveld.

«Omfattende oversvømmelser»

Ekstremværet «Mons» er ifølge Meteorologisk institutt nå inne i fase C, som er den fasen da uværet er i gang.

For i kveld og i natt meldes det om avtagende nedbør i Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten, mens det i 24-timers-perioden fra i morgen til torsdag morgen på ny vil komme 40-90 mm.

«Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til fortsatt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder», heter det.

Tuesday, December 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments