- Skitten moralisme om snus og e-sigaretter

Skitten moralisme

Ti år etter

røykeloven er det nå ulovlig å røyke på T-baneplattformer og togperronger. Det er også innført totalforbud mot bruk av tobakk i norske skoler og barnehager – både for ansatte og elever, på skolens og barnehagens områder.

Forbud virker. Innskrenket tilgang til kjøp og bruk, stigmatisering og påføring av skyld og skam er effektive virkemidler. Men som Anders Anundsen sa før han ble justisminister: Det er mye som er effektivt som ikke er ønskelig. Partiet stemte mot de nye innskrenkingene i Stortinget. Likevel: med Frp i regjering blir lakrispiper tillatt, men snus på lærerrommet forbudt.

Loven definerer nemlig tobakksvarer som alle «varer som kan røykes, innsnuses, suges eller tygges såfremt de helt eller delvis består av tobakk.» Forbudet gjelder altså også bruk av snus og e-sigaretter, på skoleveien og på ekskursjoner. Eiere, arbeidsgivere og kommuner har ansvaret for at forbudet overholdes og skal føre internkontroll som skal dokumenteres overfor tilsynsmyndighetene.

Paradoksalt nok kommer innstrammingene samtidig som en liberalisering av alkoholpolitikken. Alkohol er et problem for folkehelsa og virkningene påfører ofte tredjeparter skade. Men samtidig som tax free-kvoten utvides, flere får selge alkohol og vinmonopolet skal få utvidet åpningstid, blir det altså ulovlig å dampe e-sigaretter mens en venter på toget.

Røykeloven har halvert antall røykere og minimert passiv røyking. Loven ble en suksess fordi røyking på arbeidsplasser og serveringssteder er farlig for andre enn røykerne selv. Det rettferdiggjør både strenge regler og bruk av ressurser på å håndheve disse, i tråd med kardemommelovens prinsipp om å ikke skade andre.

De nye innstrammingene i tobakkskadeloven handler imidlertid om noe annet. Forbudet mot= bruk av snus, e-sigaretter og tyggetobakk vil bli nær umulig å håndheve og vanskelig å forsvare. Bruken er knapt synlig, brukerne skader ingen andre enn seg selv og tanken på inspeksjon av overlepper på togperronger er mer komisk enn gjennomførbar. Forbudsiveren har her gått fra fornuftige hensyn til pur moralisme. Av den tåkelagte, skitne typen.

Wednesday, August 6th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments