- Norge bortfører våre barn slik at de kan løse sine egne befolkningsproblemer

(Dagbladet): – Propagandaen og feilinformasjonen i russiske medier virker, sier Thomas Nilsen, sjefredaktør i Barents Observer, til Dagbladet og legger til:

- Det er ingen annen enkeltsak om Norge som det skrives mer om i russiske medier enn barnevern.

Voldsom påstand

Det er det russiske barneombudet Pavel Astakhov som har sørget for at konflikten har blusset opp igjen. Først beskyldte han på sin Twitter-konto Norge og Finland for terror mot russiske foreldre og barn. Så, i et stort talkshow i beste sendetid på russisk TV, dundret han denne uka løs med at Norge «bortfører våre barn slik at de kan løse sine egne befolkningsproblemer».

- At barneombudet får si det han sier er så fjernt fra virkeligheten at det er umulig å gå i dialog. Han vet antagelig at han lyver selv, sier Thomas Nilsen.

NRK Dagsrevyen var til stede i studio der russiske foreldre også serverte voldsomme salver mot norsk barnevern – som er en kjempesnakkis i russiske medier.

En årsak

- Jeg har venner i Murmansk som når de leverer barna i barnehagen blir spurt av andre: tør du virkelig å dra til Norge i helga?

Nilsen har fulgt russisk samfunnsliv tett i flere år, og peker på en fundamental forskjell i norsk og russisk barnevern:

- Den store forskjellen, som er en mulig årsak til at det blir en konflikt, er at Russland har tradisjon for at problemer i en familie løses i den familien. Hvis en unge blir banket av forfyllede foreldre, er det bestemor eller tante som ordner opp – ikke samfunnet. I Norge er det motsatt syn – der er barnets beste ofte at samfunnet tar hånd om barna.

Propaganda

- Taushetsbelagt informasjon har også en annen betydning i Russland. I Norge sitter barnevernet på informasjon som ikke skal spres i talkshow. I Russland er det helt normalt å ikke bry seg om barnets beste på den måten, sier Nilsen.

Han peker også på en omfattende propagandakamp som pågår i russiske medier, der eksempelvis opprørerne i Ukraina hylles jevnlig.

- Kan man sverte et vesteuropeisk land gjør man gjerne det. Dette gjelder også Finland. Etter Sovjetunionens oppløsning var det mange nordmenn og finner som giftet seg russisk, og når slike ekteskap går i oppløsning og det blir konflikt, kan barnevernet bli koblet inn, sier Nilsen.

Feil

Konflikten om norsk barnevern i Russland er ikke ny. I Moskva og andre russiske byer ble det i 2012 avholdt demonstrasjoner mot det norske barnevernet, der det ble ropt at «barnevernet er som Gestapo».

Ekspedisjonssjefen i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, Oddbjørn Hauge, sa til NRK tidligere i måneden at det er liten tvil om at framstillingen til det russiske barneombudet om barnevernet inneholder feil. Den norske ambassaden i Moskva og tidligere barneombud Reidar Hjermann har også engasjert seg på norsk side i saken.

Dagbladet har forsøkt å nå barnevernet, uten hell.

Sunday, November 30th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recent Comments