Nå går EU etter MC-kompis og Putins elite

Arkitektene bak Putin-staten blir bannlyst fra EU, og får sine eventuelle bank-kontier i EU frosset hvis sanksjonene trer i kraft.
 

Putins arkitekter

Det er en gruppe som kaller seg Informasjon Motstand, og består av tidligere ukrainske offiserer og etterretningsfolk som støtter Maidan-revolusjonen, som hevder å ha fått lista i Brussel, melder Radio Free Europe.

Lista virker som om EU søker å ramme hovedarkitektene bak den autoritære Putin-staten, systemet som ifølge EU fører en aggressiv utenrikspolitikk, og hjemme praktiserer et skinn-demokrati som likner lite på et virkelig demokrati.

Arkitekten bak, og ideologen for «det styrte demokrati», Vladislav Surkov, står på lista. Det samme gjør Putins mangeårige venn og kollega fra KGB og FSB, Igor Sechin. Han regnes for å være den uformelle sjefen for siloviki, den harde kjerne av KGB-folk, som er den viktigste av de politiske koalisjonene bak den russiske presidenten. Reuters siterer tyske Bilt på at sjefen for Putins presidentadministrasjon, Sergei Ivanov, også er på lista. Han og Sechin er de framste blant siloviki.

Forsvaret

Et annet framtredende medlem av denne koaliksjonen av nasjonalister med en ofte aggressivt tilnærming til motstand både hjemme og ute, er den tidligere NATO-ambassadøren, Dmitrij Rogozin. Han er nå visestatsminister, med ansvar for forsvarsspørsmål, blant annet den moderniseringen av forsvaret som Putin har lovet. Forsvarsminister Sergei Shoigu, som har tjent Putin lojalt i mange posisjoner, er også på EUs svarteliste, ifølge Informasjon Motstand.

Investeringene i forsvaret er de eneste budsjettpostene som nå øker i det russiske statsbudsjettet, ved siden av budsjettene for Sotsji-OL tidligere i år, og fotball-VM i 2018, og infrastruktur i forbindelse med dette. Det forteller hvor viktig forsvaret er i Putin-staten. Forsvarsbudsjettet økte i fjor med 15 prosent, og skal fram til 2016 øke med 22 prosent. Den betrodde finansministeren Aleksei Kudrin, som loste Russland relativt trygt gjennom finanskrisa, sa for to år siden opp sin jobb i protest mot satsingen på forsvaret.

Nasjonalister og kuriøse

Det er den militaristiske, nasjonalistiske delen av den putinske koalisjonen som rammes av EUs sanksjoner. Allierte av tidligere president Dmitrij Medvedev, eller tidligere finansminister Kudrin, er ikke på lista.

Det er tre kuriøse navn på lista. Det er Putins håndplukkede mann til å lede Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov. Det er sjefen for motorsykkelklubben Nattulvene, Aleksandr Zaldostanov, og det er den ekstreme nasjonalisten Vladimir Zjirinovskji, den selvoppnevnte klovnen i russisk politikk. I tillegg er journalisten og TV-personligheten Dmitrij Kiseljov, som nylig ble sjef for Russia Today, regimets store medie-satsing, på lista.

Samtaler i London

Men også viktige navn i russisk næringsliv, som Gazproms styreleder Aleksei Miller, Sechin, som i tillegg til alt annet også er styreleder i det statlige oljeselskapet, Rosneft, og Putins mangeårige venn og allierte, Vladimir Jakunin, på lista.

Kvinnen på lista er Valentina Matvienko, lederen av føderasjonsrådet.

USAs og Russlands utenriksministre John Kerry og Sergei Lavrov, snakker i ettermiddag sammen i London i et forsøk på å unngå at sanksjonene som USA og EU truer med, skal trå i kraft. Det den russiske annekteringen av Krim som er utgangspunkt for samtalene.

Friday, March 14th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments