- Menn behandles fortsatt som annenrangs foreldre

(Dagbladet): 8. februar skrev advokat og far Tore Frellumstad kronikken «Verdiløse menn» i Dagbladet. Onsdag denne uka sto han fram og tok et kraftig oppgjør med barnefordelingspolitikken i Norge.

- Jeg var leder i mannspanelet og kan bekrefte at mange fedre føler seg diskriminert som foreldre. Selv om det er en meget positiv utvikling, ser vi fortsatt at menn behandles som annenrangs foreldre. Jeg tror det særlig er behov for bedre kompetanse i domstolene til å vurdere disse tingene, sier stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Han mener norske menn har gjennomgått en likestillingsrevolusjon.

- Verdens beste menn

- Vi har verdens beste menn som følger opp ungene sine bedre enn noensinne og bedre enn i noe annet land. Lovverket har dessverre ikke tilpasset seg dette, sier Grande. Han trekker fram fedrekvoten som den tydeligste enkeltfaktoren for denne fedrerevolusjonen.

Grande mener barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har gitt positive signaler om hva som er i vente.

- Nå må det komme noe konkret. Foreløpig har regjeringen bare svekket menns mulighet til tid sammen med barna gjennom å redusere fedrekvoten, sier Arild Grande.

Og han har en klar formening om hva som bør komme av forandring.

- Fedre stiller svakere

- Regjeringen bør ta initiativ til at vi får et regelverk som sikrer at foreldre i utgangspunktet stiller likt i barnefordelingssaker, og at man på dette grunnlaget forhandler seg fram til hva som er best for barnet. I dag har jeg et inntrykk av at fedre stiller svakere i første møte om samvær. Regelverket bør stimulere til samvær framfor konflikt, sier Ap-politikeren.

Solveig Horne er ikke tilgjengelig for kommentar i dag, men statssekretær Maria Hoff Aanes sier følgende:

- Det arbeides med å følge opp og konkretisere  regjeringsplattformpunktet som sier at regjeringen vil likestille foreldrene som omsorgspersoner, med de samme rettigheter, men sikre at hensynet til barnets beste alltid veier tyngst i saker om barnefordeling og samvær.

Massiv pågang

Grande gir honnør til Tore Frellumstad som tok bladet fra munnen denne uka.

- Slik det er i dag, blir menn stående med lua i handa. De må demonstrere at de er gode nok foreldre, mens det for mødrene ligger implisitt at de er det. Det er positivt at flere er på banen og krever sin rett, sier Arild Grande.

Etter at han sto fram i Dagbladet har Tore Frellumstad opplevde en massiv pågang fra fortvilte menn.

- Vi snakker om 50-70 telefoner og haugevis av støtteerklæringer på sms og epost. Det er bare menn som har tatt kontakt, og de er fortvilte, sier han og utdyper:

- Opplevelsene de har hatt er sammenfallende, så dette må tas på alvor. Jeg er kontaktet av menn som gikk gjennom en barnefordelingssak for 20, 30 år siden. De opplevde det samme den gang, så det har nok ikke skjedd stort på dette området, sier Frellumstad.

Sunday, March 16th, 2014 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2023
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments